Ναι ή όχι στην ανεξαρτησία;
Η Καταλονία έχει ξεχωριστή ιστορία, πολιτισμό και γλώσσα.
Πρώτα αναφέρεται στον 12ο αιώνα, μια καθορισμένη περιοχή της Καταλονίας που είχε υπάρξει για περισσότερα από 250 χρόνια πριν την ένταξή της στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της χώρας τον 16ο αιώνα.
Κάτω από τη δικτατορική κυβέρνηση του Francisco Franco, από το 1939 έως το 1975, καταπιέστηκε η καταλανική κουλτούρα.
Τα σύμβολα της καταλανικής ταυτότητας, όπως τα castells απαγορεύτηκαν και οι γονείς αναγκάστηκαν να επιλέξουν ισπανικά ονόματα για τα παιδιά τους.
Η καταλανική γλώσσα (που ομιλείται επίσης στη Βαλένθια και στα Βαλεαρίδες Νήσους) περιορίστηκε επίσης, δήλωσε ο Sergi Mainer, λέκτορας της καταλανικής κουλτούρας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
"Με τον Franco τα καταλανικά Catalan απαγορεύτηκαν δημοσίως, τα έντυπα τέθηκαν υπό λογοκρισία, και μετά την έλευση της δημοκρατίας η μόνη επίσημη γλώσσα ήταν η Καστιλιανή", δήλωσε στον Al Jazeera.
"Υπήρξε καταστολή παντού στην Ισπανία, αλλά στην Καταλονία ήταν περισσότερο αισθητή".
Ωστόσο, η υποστήριξη της ανεξαρτησίας μεταξύ των Καταλανών δεν είναι καθολική.
"Είναι απατηλό το δημοψήφισμα και πολλοί πιστεύουν ότι εάν δεν υπάρχει νομική εγγύηση, τότε είναι καλύτερο να μην ψηφίζουμε", δήλωσε ο Jorge Amado, πρόεδρος της Catalunya Somos Todos, μιας προ-συνδικαλιστικής οργάνωσης για τους Καταλανούς που ζουν εκτός της περιοχής (οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου) , δήλωσε στο Al Jazeera.
"Είναι χειραγώγηση, η χειραγώγηση της ιστορίας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του λαού της Καταλονίας για να προωθηθεί αυτή η αίσθηση ότι η Καταλονία δεν μπορεί να ενωθεί με την Ισπανία".
Γιατί τώρα;
Η ώθηση για πλήρη αυτονομία φαίνεται να έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως από την κρίση χρέους της Ισπανίας το 2008.
"Τη στιγμή εκείνη, οι άνθρωποι στην Καταλονία απαίτησαν περισσότερη αυτοδιοίκηση και έλεγχο του τι γίνεται με τα χρήματά τους", δήλωσε ο Orriols.
Οι υποστηρικτές υπέρ της ανεξαρτησίας ισχυρίζονται ότι η Καταλονία, μια από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ισπανίας, προσφέρει περισσότερη οικονομική στήριξη στην Ισπανία απ' ό, τι λαμβάνει από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.
Πολλοί βλέπουν την ισχυρή οικονομία της περιοχής ως δείκτη ότι θα ήταν βιώσιμη ως κυρίαρχο κράτος.
Ποιες αρμοδιότητες διαθέτει η Καταλονία;
Το 1931, όταν η Ισπανία έγινε δημοκρατία, δόθηκε στην Καταλονία μεγαλύτερη πολιτική αυτονομία εντός των ορίων του κράτους.
Ωστόσο, μέχρι το 1939 οι εξουσίες του είχαν ανακληθεί μετά τη νίκη των εθνικιστών στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο.
Μετά το θάνατο του Φράνκο το 1975, η αυτονομία της Καταλανίας επανεμφανίστηκε και άνθισε.
Το 1979 εκδόθηκε ένα νέο Καταστατικό της Αυτονομίας της Καταλονίας, το οποίο αποκατέστησε το κοινοβούλιο της Καταλονίας.
Οι εκλογές για το σώμα των 135 μελών πραγματοποιήθηκαν το επόμενο έτος, στις 20 Μαρτίου.
Η περιοχή, η οποία αποτελεί μία από τις 17 "αυτόνομες κοινότητες" της Ισπανίας, έχει τη δική της αστυνομική δύναμη και εξουσίες για θέματα όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η ευημερία.
Υπάρχουν επίσης διατάξεις που προστατεύουν την καταλανική ταυτότητα, συμπεριλαμβανομένης της κοινής γλώσσας για την καταλανική και την καστιλιάνικη γλώσσα και ενός νόμου που απαιτεί από τους δασκάλους, τους γιατρούς και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα να χρησιμοποιούν την καταλανική γλώσσα στους χώρους εργασίας τους.
Αποσπάσματα από από άρθρο των David Child & Charlotte Mitchell
http://rodiat7.blogspot.gr/2017/10/blog-post.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου