Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Μαζική καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης των ΜΑΤ

Μαζική καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης των ΜΑΤ
του Γιώργου Κρεασίδη
Την ώρα που Τσίπρας και Μητσοτάκης δια­βεβαίωναν την Παρα­σκευή 6/10 στη Θεσ­σαλονίκη, στο συνέ­δριο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδας, την απόλυτη στήριξή τους στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, η αστυνομία εξαπέλυσε μια απρό­κλητη επίθεση ενάντια στη διαδή­λωση που γινόταν έξω από το Βελ­λίδειο. Στο στόχαστρο των ΜΑΤ βρέθηκε το μπλοκ του Συντονι­σμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονί­κης. Με χημικά, με γκλομπ και κλω­τσιές τα ΜΑΤ χτύπησαν τους δια­δηλωτές με αποτέλεσμα τον τραυ­ματισμό στο κεφάλι του Κώστα Ξε­νόπουλου, στελέχους της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ και του ΝΑΡ για την Κομμου­νιστική Απελευθέρωση.

Ο Συντονισμός βρίσκεται στο στόχαστρο λόγω της σταθερής και αποτελεσματικής δράσης του ενά­ντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, με πανελ­λαδική εμβέλεια. Η στοχευμένη επί­θεση των ΜΑΤ ήρθε σαν συνέχεια των δικαστικών διώξεων και της συ­ντονισμένης από το Μαξίμου συ­κοφαντικής εκστρατείας, μέσω των ΜΜΕ, που εμφανίζει το Συντονι­σμό να διασώζει την περιουσία ζά­πλουτων μπαταχτσήδων. Η εν ψυ­χρώ επίθεση της αστυνομίας ερμη­νεύεται σαν προσπάθεια εκφοβι­σμού και μήνυμα ότι ο Συντονισμός έχει στοχοποιηθεί, καθώς η δράση του κινήματος ενάντια στους πλει­στηριασμούς έχει ενοχλήσει ισχυρά συμφέροντα από το χώρο των τρα­πεζών και των φαντς, τα οποία αν και εμφανίζονται απρόσωπα, συν­δέονται σύμφωνα με πληροφορίες, με πολιτικά πρόσωπα από ένα ευ­ρύ φάσμα. Στο συνέδριο του ΣΒΒΕ αν κάτι είχε ενδιαφέρον, είναι η επί­δειξη συσπείρωσης του επιχειρη­ματικού κόσμου που έχει διασφα­λίσει την απόλυτη συναίνεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλ­λά και της ΝΔ και όλης της γιαλα­ντζί αντιπολίτευσης των «μένουμε Ευρώπη». Η από κοινού παρου­σία των Τσίπρα και Μητσοτάκη στο συνέδριο με σύνθημα «step to the right direction» –βήμα προς σωστή ή τη …δεξιά κατεύθυνση, γι’ αυτούς είναι το ίδιο– αντανακλά τη στήρι­ξη της άρχουσας τάξης και του πο­λιτικού προσωπικού της στη γραμ­μή της πολιτικής σταθερότητας για την υλοποίηση και διαιώνιση του μνημονιακού πλαισίου και του κα­θεστώτος επιτροπείας. Απαραίτητο συμπλήρωμα το μοίρασμα της φτώ­χειας αλλά και η καθήλωση του ερ­γατικού και λαϊκού μαζικού κινή­ματος από τον κυβερνητικό και ερ­γοδοτικό συνδικαλισμό. Παραμέ­νει, όμως, σταθερή επιλογή της κυ­βέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η αξιο­ποίηση των μηχανισμών κρατικής καταστολής ενάντια στις μαχόμε­νες δυνάμεις του λαϊκού κινήμα­τος και ειδικά τις ριζοσπαστικές και αντικαπιταλιστικές τάσεις, προκει­μένου να εμποδιστεί η ανάπτυξη, ο συντονισμός και η πολιτικοποίηση των αγώνων.
Με αφορμή το συνέδριο του ΣΒΒΕ οργανώθηκε, με πρωτοβου­λία του Συντονισμού, συγκέντρω­ση στην Καμάρα και διαδήλωση προς το Βελλίδειο, με περιεχόμενο διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτι­κή και τα μνημόνια κυβέρνησης και ΕΕ, με τη συμμετοχή της μαχόμε­νης Αριστεράς και φορέων του λα­ϊκού κινήματος.
«Για δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους μήνες, συγκέντρω­ση που καλείται από το Συντονι­σμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονί­κης δέχεται την αναίτια και άκρα­τη βία και καταστολή της αστυνομί­ας», τονίζεται στην καταγγελία του Συντονισμού. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη δική της ανακοίνωση υπογραμμί­ζει πως «δεν πρόκειται για “λάθος της αστυνομίας”. Ο μόνος τρόπος για να “γιορτάσουν” η κυβέρνηση με τους ομοτράπεζούς της είναι να τρο­μοκρατήσουν το λαό, με σκοπό να συνεχίσουν τη λεηλασία εργατικών δικαιωμάτων, φύσης και δημόσιου πλούτου». Την αστυνομική βαρβα­ρότητα καταδίκασαν επίσης η ΛΑΕ, το ΚΚΕ(μ-λ) κ.ά.
Σύμφωνα με στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το θέμα δεν μπορεί να λήξει μόνο σε επίπεδο πολιτι­κής καταδίκης, που είναι το στοιχει­ώδες. Θεωρείται αναγκαίο να ανα­δειχτούν και πάλι τα βασικά αιτήμα­τα του λαϊκού κινήματος για κατάρ­γηση των ΜΑΤ, για το τέλος της πα­ρουσίας τους στις διαδηλώσεις, τον αφοπλισμό της αστυνομίας, τον τερ­ματισμό των διώξεων για αγωνιστι­κή και συνδικαλιστική δράση.
Η πρωτοφανής επιθετικότη­τα της αστυνομίας και η εν ψυχρώ επίθεση στους διαδηλωτές έχει κα­ταγραφεί σε φωτογραφικό υλικό και βίντεο, ενώ είναι αναγνωρίσιμος ο αστυνομικός των ΜΑΤ που χτυ­πά με μανία και τραυματίζει τον Κ. Ξενόπουλο. Από μέλη του Συντο­νισμού Συλλογικοτήτων έρχεται η εκτίμηση ότι δεν μπορεί η κοινωνία να αρκεστεί στην κατ’ ιδίαν αγανά­κτηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ως επί το πλείστον αυτών που το βιο­γραφικό τους βασίζεται στην υπερά­σπιση δικαιωμάτων ή στις διαρροές ότι θα γίνει ΕΔΕ για την αστυνομική βαρβαρότητα, με το προβλέψιμο τέ­λος που έχουν αυτές οι διαδικασίες. Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί μήνυση, ενώ σε συνέντευξη τύπου θα δημοσιοποιηθεί το συγκεντρω­μένο οπτικοακουστικό υλικό, ώστε να καταγγελθεί η στοχοποίηση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων αλλά και να ανοίξει ξανά η συζήτηση για την απαίτηση να μπει φραγμός στην καταστολή των λαϊκών αγώνων.

http://prin.gr/?p=16824

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου