Διάταγμα κράτησης πέντε ημερών εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον των 11 υπόπτων για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.

Για την υπόθεση παρουσιάστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου οι Δημήτρης Πατσαλίδης, οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα, Μιχάλης Πάντης που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνης Κουρουζίδης, Στέλιος Παπαδόπουλος και Χρηστάκης Πέτρου, που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, ο πρώην λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργος Κουλαππής, ο υιός του Νίκος Κουλαππής, ο Ιmad Baqleh πολιτικός μηχανικός από την Ιορδανία, ο πρώην Δ/ντης της ελλαδικής εταιρείας Helector Δημήτριος Γιαννακόπουλος και ο Αθανάσιος Κατρής.
Ο δικαστής Κώστας Σατολιάς, ανακοινώνοντας την απόφαση του, είπε πως άκουσε με μεγάλη προσοχή τη θέση της Αστυνομίας που αιτήθηκε την πενθήμερη κράτηση των υπόπτων. Παρόλο, ανέφερε, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συνήγοροι των υπόπτων δεν έφεραν ένσταση στην κράτηση των πελατών τους, εντούτοις οι συνήγοροι του 6ου και των 7ου και 8ου υπόπτων έφεραν ένσταση.
Έχω καθήκον, είπε ο δικαστής, να δώσω στην Αστυνομία τη δυνατότητα της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης συνολικά, έτσι ώστε να μην αδικηθεί κανένας και να αποδείξει "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι”.
Ανέφερε πως η Αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει με τη λήψη 142 καταθέσεων και τη διεξαγωγή 28 ερευνών που αντιστοιχούν- όπως είπε- με τη λήψη πέραν των 10 καταθέσεων ημερησίως και πέραν της διεξαγωγής δύο ερευνών την ημέρα, προσθέτοντας πως η Αστυνομία μέσα σε διάστημα 13 ημερών έκανε το ανθρωπίνως δυνατόν και στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.
Δεν πρέπει, συμπλήρωσε, "να θεωρούμε ότι η Αστυνομία της Κύπρου ασχολείται μόνο με αυτή την υπόθεση νυχθημερόν αφού έχει οριστεί ανακριτική ομάδα”.
Ο κ. Σατολιάς, αναφερόμενος στις ενστάσεις, είπε πως το δικαστήριο διακατέχεται από την αγωνία ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος που καλύπτεται από το τεκμήριο της αθωότητας να παραμένει σε κράτηση από τον απολύτως αναγκαίο χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση των εξετάσεων. Αυτό, σημείωσε, που ενδιαφέρει το δικαστήριο είναι, αν υπάρχει εύλογη υπόνοια για την εμπλοκή των υπόπτων στα φερόμενα αδικήματα και αν υπάρχει ανακριτικό έργο που είναι σε εξέλιξη.
Παρατήρησε επίσης αναφερόμενος στον 6ο ύποπτο, τον κ. Λουρουτζιάτη και στην ένσταση που έφερε ο συνήγορος του, ότι εκείνο που θα πρέπει να εξετάσει το δικαστήριο δεν είναι πόσες μαρτυρίες έχει η Αστυνομία στο χέρι της για τον συγκεκριμένο ύποπτο. Η υπόθεση, είπε ο κ. Σατολιάς, αφορά όλους τους υπόπτους και κάποιους με μια κατάθεση και κάποιους με περισσότερες.
Είπε ακόμη πως δεν διαπίστωσε να υπήρξε οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση ή προσπάθεια από πλευράς της Αστυνομίας να τους τιμωρήσει.
Καταλήγοντας, σε σχέση με τις ενστάσεις που έφεραν οι δικηγόροι των Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Γιώργο Κουλλαπή και του υιού του Νικόλα Κουλλαπή, ο κ. Σατολιάς είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Αστυνομία εκμεταλλεύτηκε κατά το καλύτερο χρονικό τρόπο το χρονικό περιθώριο που της δόθηκε για το ανακριτικό έργο.
Ο κ. Σατολιάς ευχαρίστησε όλους για την υπομονή που επέδειξαν, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η αίτηση της Αστυνομίας είναι βάσιμη και ότι το χρονικό διάστημα των πέντε ημερών είναι ικανοποιητικός χρόνος για την ολοκλήρωση των ανακρίσεων.
Ο εξεταστής της υπόθεσης που προΐσταται των ανακριτικών ερευνών Λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου, σε κατάθεση του που καταχωρήθηκε στο δικαστήριο ως τεκμήριο, είπε πως μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 142 καταθέσεις έχουν γίνει 28 έρευνες και παραλήφθηκαν αρκετά τεκμήρια.
Για ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου αναμένεται να ληφθούν ακόμη 65 περίπου καταθέσεις από ότι προκύπτει από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις και αναμένεται να γίνουν ακόμη 4 έρευνες. Επιπρόσθετα, συνέχισε, συνελήφθη ένα πρόσωπο και καταζητούνται ακόμη δύο πρόσωπα όπου θα εκδοθούν Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης, ενώ καταθέσεις που θα ληφθούν θα είναι από τέσσερις τουλάχιστον επαρχίες, τη Λευκωσία, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Πάφο.
Από τις μέχρι στιγμής έρευνες της Αστυνομίας το ποσό που φαίνεται να δόθηκε σε μίζες για το ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ και να καλύφθηκε από τα τιμολόγια ανέρχεται στο 1.162.300 ευρώ, ανέφερε.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, αναμένεται να προσέλθουν άτομα από το εξωτερικό για κατάθεση, έχουν εντοπιστεί τεκμήρια τα οποία αξιολογούνται και θα κληθούν επίσης πρόσωπα για ανάκριση που φαίνεται ότι εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια και αφορούν το ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης και έχουν άμεση σχέση με τα υπό διερεύνηση αδικήματα.
Επιπρόσθετα η Αστυνομία αναμένει την έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων των καταζητούμενων και άλλων εταιρειών που προέκυψαν από τις νέες εξελίξεις. Παραλήφθηκε ακόμη όγκος εγγράφων, όπως συμφωνίες, τιμολόγια, ημερολόγια δραστηριοτήτων, προσφορές, υπολογιστές τα οποία αξιολογούνται.
Ανακρινόμενος ο 9ος ύποπτος Imad Baqleh, που ήταν διευθυντής του έργου της εταιρείας Helector στην Κόσιη και διαπραγματευτής εκ μέρους της Helector για το κύτταρο Β1, δεν απαντά σύμφωνα με τους ανακριτές σε καμία ερώτηση.
Ανακρινόμενος ο 10ος ύποπτος ο Δημήτριος Γιαννακόπουλος, που ήταν πρώην ΓΔ της Helector από το 2007 – 2010 και αντικαταστήθηκε από τον Ιωάννη Κοκότση, εξέφρασε την επιθυμία και προέβηκε σε θεληματική κατάθεση, την 2η, στην οποία παραδέχτηκε επί το πλείστο τα όσα του καταλογίζουν. Ανέφερε για τις συναντήσεις που είχε με τον Σάββα Βέργα, τον 10 ύποπτο τον Δημήτρη Πατσαλίδη οικονομικό διευθυντή που τελεί σε διαθεσιμότητα και τον 11ο ύποπτο τον Αθανάσιο Κατρή. Ο Γιαννακόπουλος είπε πως σε διαφορετικές ημερομηνίες του έδιναν από την εταιρεία φάκελο με χρήματα τα οποία τα έδινε στον Σ. Βέργα ως μίζες. Σε κάποιες περιπτώσεις τον φάκελο τον έδινε ο Imad και στη συνέχεια αναλάμβανε την παράδοση των μιζών. Το δε ποσό που δόθηκε – όπως είπε- στην Αστυνομία σε μίζες από τον ίδιο υπολογίζεται σε 310.000 ευρώ.
Ο Γιαννακόπουλος, επιβεβαιώνοντας πολλά γεγονότα από αυτά που ανέφερε ο Ι. Κοκότσης, ανέφερε επίσης στη θεληματική του κατάθεση ότι ο 7ος ύποπτος Γιώργος Κουλλαπής σε ανύποπτο χρόνο και κατά τη διάρκεια που έπρεπε να προσληφθεί ιατρός στα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, του πρότεινε να προσλάβει τον γιο του 8ο ύποπτο Νικόλα Κουλλαπή. Εκεί, συνέχισε, τον παρακάλεσε να προτιμήσει τον 8ο ύποπτο επικαλούμενος την καλή συνεργασία που είχε με την εταιρεία και του πρότεινε να επικοινωνήσει με τον Κατρή 11ο ύποπτο. Έτσι συνήψε τη συμφωνία μαζί του με την εταιρεία midoriaco που ανήκει στην οικογένεια των υπόπτων 8 και 9.
Παράλληλα σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Ιωάννης Κοκότσης εξέφρασε την επιθυμία και προέβη σε νέα θεληματική κατάθεση. Ζήτησε να επιθεωρήσει τα έγγραφα που παρέδωσε τα οποία είχε στην Ελλάδα, όπου και ανέφερε σημαντικά γεγονότα. Ανέφερε για τις συναντήσεις που είχε με τον 6ο ύποπτο Ανδρέα Λουρουτζιάτη σε συγκεκριμένη ημερομηνία, πριν την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ανέφερε επίσης ότι έδωσε στον Λουρουτζιάτη 5.000 ευρώ. Από τις εξετάσεις που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι όντως τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο Κοκότσης αναχωρούσε από το αεροδρόμιο Λάρνακας στην Αθήνα. Τέλος έδωσε επίσης και άλλες λεπτομέρειες που έγιναν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τον 6ο ύποπτο.
Επίσης από την αναθεώρηση των εγγράφων ο Κοκότσης ανέφερε ακόμα ότι σε επτά διαφορετικές περιπτώσεις φαίνεται ότι ο 9ος ύποπτος Imad Baqleh πήρε μετρητά από το ταμείο για να δώσει χρήματα σε μίζες τα οποία κατέληγαν προς την επιτροπή την οποία αποτελούσαν ο 3ος 4ο και 5ος ( Α. Κουρουζίδης, Σ. Παπαδόπουλος, Χρ. Πέτρου) ύποπτοι, του κυττάρου Β1 στην Πάφο, ενώ από αυτά τα χρήματα κατέληγαν και στην επιτροπή επίβλεψης της κατασκευαστικής φάσης της Κόσιης που είναι οι Κουρουζίδης, Πάντης και ο Χρίστος Πέτρου δηλαδή 3ος, 2ος και 5ος ύποπτοι.
Περαιτέρω, σύμφωνα με την Αστυνομία, από έλεγχο που έγινε στα έγγραφα που παραλήφθηκαν εντοπίστηκαν δύο εικονικά έγγραφα για τα ποσά των 30.000 ευρώ και 20.000 ευρώ υπογραμμένα από τον Imad Baqleh, ενώ όπως διαπιστώθηκε οι εργασίες αυτές που αναφέρονται στα έγγραφα ήταν εικονικές.
Ο έλεγχος στα έγγραφα που παραλήφθηκαν από τα γραφεία της εταιρείας Helector, συνεχίστηκε και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 130 πλαστά τιμολόγια περίπου που φαίνεται ότι με τον ίδιο τρόπο δικαιολογούνταν τα ποσά που κατέληγαν σε μίζες.
Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης στα πλαίσια των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι κατά το έτος 2006 υποβλήθηκαν προσφορές για το έργο της Κόσιης και απορρίφθηκε ανταγωνιστική προσφορά. Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν τέσσερις προσφορές μεταξύ αυτών και της Helector. Η εκτίμηση του έργου έγινε από την εταιρεία ΕΝVIROPLAN, διευθυντής της οποίας είναι ο Θεοφάνης Λώλος (καταζητούμενος) που έχει στενή σχέση με την Ηelector, ήταν για 35 εκατομμύρια για την κατασκευή και 90 εκατομμύρια για τη λειτουργία. Η εκτίμηση αυτή ενδέχεται να ήταν ήδη "φουσκωμένη" από τους συμβούλους της ΕΝVIROPLAN.
Η δημόσια κατήγορος Ειρήνη Σάββα, εκ μέρους της κατηγορούσας Αρχής, είπε πως η Αστυνομία έχει μεγάλο βάρος απόδειξης με την ανανέωση των διαταγμάτων προσωποκράτησης των υπόπτων που αιτήθηκε. Ο Λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου, είπε η κ. Σάββα, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση της μαρτυρίας, προσθέτοντας πως η υπόθεση διερευνάται συνολικά για όλους και πως η Αστυνομία καλείται να εξετάσει ποιος είναι ο ρόλος του κάθε υπόπτου. Χαρακτήρισε τέλος δικαιολογημένο το διάστημα των πέντε ημερών που αιτήθηκε η Αστυνομία.
Ένσταση στην κράτηση του Ανδρέα Λουρουτζιάτη έφερε ο συνήγορος υπεράσπισης του δικηγόρος Άνδρος Πελεκάνος, λέγοντας πως δεν υπάρχει αναγκαιότητα της κράτησης του πελάτη του. Ο κ. Πελεκάνος είπε πως μόνο η μαρτυρία του Ιωάννη Κοκότση ΓΔ της εταιρείας Helector εμπλέκει τον Α. Λουρουτζιάτη και πως δεν έχει αλλάξει τίποτα για τον πελάτη του από την πρώτη αίτηση προσωποκράτησης του μέχρι σήμερα.
Ωστόσο ο Λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου είπε πως η κράτηση του κ. Λουρουτζιάτη ζητείται από την Αστυνομία για να ληφθούν καταθέσεις που μπορεί να επηρεάσει.
Ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε και στη θεληματική κατάθεση του 11ου υπόπτου του Αθανάσιου Κατρή, ο οποίος ανέφερε τον τρόπο και τη διαδικασία που γίνονταν σχετικά με τις μίζες. Ο εξεταστής είπε ωστόσο πως ο Α. Κατρής δεν είπε ότι γνωρίζει τον Λουρουτζιάτη.
Σε σχέση με τους Μιχαήλ, Πρωτοπαππά και Μαππούρα που αφέθηκαν ελεύθεροι, ο εξεταστής της υπόθεσης είπε πως για αυτούς το ανακριτικό έργο έχει ολοκληρωθεί.
Ένσταση στην κράτηση των πελατών του ( 7ος και 8ος ύποπτοι) έφερε ο δικηγόρος Άρης Κλεάνθους. Ο κ. Κλεάνθους συνήγορος υπεράσπισης του πρώην λειτουργού του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργου Κουλαππή και του υιού του Νίκου Κουλαππή, είπε για τον 8ο ύποπτο ότι παρείχε ιατρικές υπηρεσίες στο ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης με πιστοποιητικό από το Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας για τη θέση του ιατρού. Διερωτήθηκε επίσης με ποιο τρόπο μπορεί να επηρεαστεί το ανακριτικό έργο από την τυχόν απόλυση των πελατών του.
Ο Γιάννος Κωνσταντίνου, που προΐσταται των ανακριτικών ερευνών, είπε πως από μαρτυρία που έχει η Αστυνομία ο 7ος και 8ος ύποπτοι έχουν λάβει μίζες μέχρι στιγμής ύψους 100.000 ευρώ.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του 1ου υπόπτου, τελών σε διαθεσιμότητα οικονομικού διευθυντή του Δ. Πάφου Δημήτρη Πατσαλίδη, δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου είπε στο δικαστήριο πως δεν φέρει ένσταση στην κράτηση του πελάτη του με την προϋπόθεση να μην ανανεωθεί περαιτέρω η κράτηση του . Ευχήθηκε τέλος να γίνει μια καλή έρευνα, εκτιμώντας πως κάποιοι που έπρεπε να είναι "εδώ” δεν είναι.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των 2ου υπόπτου δικηγόρος Ανδρέας Γιωρκάτζης, 3ου υπόπτου δικηγόρος Χριστόφορος Δημητρίου, 4ου και 5ου υπόπτων δικηγόρος Κυριάκος Μασουρής εκ μέρους του Ηλία Στεφάνου, 9ου υπόπτου δικηγόρος Ηλίας Κοναρής, του 10ου υπόπτου δικηγόρος κ. Κορφιώτης και του 11ου υπόπτου δικηγόρος Σάββας Αγγελίδης δεν έφεραν ένσταση στην κράτηση των πελατών τους.
Πηγή: ΚΥΠΕ