Γεύμα με τον Γιάνη Βαρουφάκη είχε ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, στη διάρκεια του οποίου έλαβε χώρα μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για όλους και για όλα…
«Για μένα όλα άλλαξαν όταν ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τους δανειστές στους σκληρούς στόχους της νέας συμφωνίας. Ακόμη κι αν ένωσαν τις δυνάμεις τους, ο Θεός, οι άγγελοί του, οι Θεοί του Ολύμπου, δεν θα τα… κατάφερναν. Και όταν άκουσα τον λόγο για τον οποίο συμφώνησε με τους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας - δηλαδή για να κερδίσει η Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους της – δεν είχε καμία σημασία για μένα», εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης.
Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει ότι είχε ήδη συντάξει επιστολή παραίτησης, την οποία όμως αποφάσισε να μην καταθέσει στον κ. Τσίπρα, καθώς ήθελε «να βρίσκεται στο πλευρό του».
«Πότε ακριβώς γράψατε την επιστολή παραίτησης;», ρωτά ο Spiegel, για να λάβει την απάντηση του κ. Βαρουφάκη: «Στις 27 Απριλίου». Τι είχε συμβεί εκείνη την ημέρα; Μπαράζ δημοσιευμάτων μιλούσαν για παραγκωνισμό του κ. Βαρουφάκη σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. «Τότε ο Βαρουφάκης επέμενε ότι ο Τσίπρας δεν τον είχε θέσει στο περιθώριο. Και τώρα αποκαλύπτει ότι αισθάνθηκε τόσο παραγκωνισμένος που προέβη στη σύνταξη επιστολής παραίτησης», σχολιάζει ο Spiegel, περιγράφοντας λεπτό προς λεπτό τα όσα ειπώθηκαν στο γεύμα του με τον τέως υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.
Ο κ. Βαρουφάκης, εξήγησε στη συζήτησή του με τον αρθρογράφο των FT πως στη διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας είχε τρεις επιλογές:
- «Να συμφωνήσει σε νέα μέτρα λιτότητας
- Να προχωρήσει σε μια θανατηφόρα έξοδο από το ευρώ
- Να ηγηθεί μιας εκστρατείας ανυπακοής στις επιταγές των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης».
Ο κ. Βαρουφάκης τασσόταν υπέρ της τρίτης επιλογής, διευκρινίζει ο Spiegel. «Οι Ευρωπαίοι μπλόφαραν. Ακόμη κι αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε, ο Mario Draghi δεν θα επέτρεπε την έξοδο της χώρας από το ευρώ» εξηγεί ο κ. Βαρουφάκης.
«Για να πετύχεις έναν συμβιβασμό τέτοιου είδους, κινείσαι με βάση το ότι εδώ δεν παίζουμε, αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι του δειλού. Η διαφορά μεταξύ του παιχνιδιού του δειλού και αυτού εδώ, είναι ότι στο παιχνίδι του δειλού κάνεις ελιγμούς όταν πιστεύεις ότι η άλλη πλευρά δεν θα ελιχθεί. Άποψή μου ήταν να μην κάνουμε ελιγμούς. Απλά να αφοσιωθούμε σε αυτό. Απλά κλείνουμε τα μάτια μας και προχωράμε, αφήνοντας ό,τι εκείνοι θέλουν, να συμβεί» προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης.
«Με σόκαρε να ακούω τον Βαρουφάκη να μιλά με τέτοιο τρόπο, όταν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμεναν πως έχει βάλει στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα στον γκρεμό» σχολιάζει ο Spiegel.
Περιγράφοντας τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης προσθέτει «Δεν αισθάνθηκα ποτέ πραγματικά προδομένος. Ένιωσα ότι είχα μια ευκαιρία. Ήταν ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας και δεν το χρησιμοποιήσαμε. Είναι απογοήτευση, δεν είναι κάτι άλλο. Είναι απλά απογοήτευση».
«Γιατί υπήρχε τόση πολύ έχθρα εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες;», ρωτάει, στη συνέχεια, ο Spiegel. «Γιατί τους ξεμπρόστιασα. Kαταλαβαίνω ότι φοβόντουσαν. Γιατί τους χαρακτήρισα ανίκανους. Και ήταν ανίκανοι» απάντησε.
Ερωτηθείς στη συνέχεια από τον Spiegel για τη σχέση του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει «Τον συμπαθούσα. Ήταν αμοιβαία η συμπάθεια, περάσαμε κάποιες καλές στιγμές μαζί, όπως διακοπές και πολλά άλλα. Οι γυναίκες μας συμπαθούσαν η μία την άλλη».
Παρακάτω όμως αφήνει αιχμές «Ο Στουρνάρας ήταν στο πανεπιστήμιο μερικές ημέρες την εβδομάδα, ενώ εγώ δέκα ώρες την ημέρα. Ο Στουρνάρας συμπλήρωνε το εισόδημα του με συμβουλευτική εργασία. Δεν είπα ποτέ κάτι επικριτικό για τον Στουρνάρα…» ανέφερε.
http://www.zougla.gr/politiki/article/varoufakis-den-es8an8ika-prodomenos-apo-ton-tsipra
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου