Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Κλειστοί οι εμπορευματικοί λιμένες Ν. Υόρκης - Ν. Τζέρσεϊ


Οι εμπορευματικοί λιμένες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσει έκλεισαν χθες όταν περισσότεροι από 1.000 φορτοεκφορτωτές προχώρησαν σε απεργία, σταματώντας τη λειτουργία ενός εκ των μεγαλυτέρων λιμενικών συστημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
AdTech Ad

Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από τις θέσεις εργασίας τους περίπου στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας), χωρίς να αποσαφηνιστεί η αιτία της αποχώρησης τους.
"Για την κήρυξη απεργία χρειάζεται η έκδοση άδειας και δεν εκδόθηκε καμία από την λιμενική αρχή", δήλωσε ένας αξιωματούχος της αρχής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η απεργία των εργαζομένων προκάλεσε έκπληξη, καθώς "δεν υπήρχαν μεγάλα θέματα που να γνωρίζουμε που να επισπεύσουν μια τέτοια κίνηση", σημείωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας περισσότεροι από 1.000 φορτοεκφορτωτές συμμετείχαν στην χθεσινή απεργία.
Ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου των φορτοεκφορτωτών δήλωσε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό WINS ότι η απεργία οργανώθηκε ως διαμαρτυρία για τις άδικες συνθήκες εργασίας.
Οι λιμενικές αρχές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσει, ιδιοκτησιακές αρχές των εμπορευματικών λιμένων, εξέδωσαν ανακοίνωση καλώντας τους εργαζομένους - μέλη της Διεθνούς Ένωσης Φορτοεκφορτωτών – να "επιστρέψουν αμέσως στην εργασία τους και οι όποιες διαφορές να επιλυθούν μετά την επιστροφή στις θέσεις τους".
Το 2014 στο σύστημα λιμένων διήλθαν εμπορευματικά φορτία αξίας άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, αξία που αντιπροσωπεύει περίπου το ¼ του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) των ΗΠΑ σε μια περιοχή 200 έως 250 μιλίων εντός της ακτίνας των λιμένων.
Η Μπέβερλι Φεντόρκο, εκπρόσωπος της ναυτιλιακής ένωσης της Νέας Υόρκης, η οποία είναι εκπρόσωπος των φορέων εκµετάλλευσης των λιμένων, δήλωσε πως οι φορτοεκφορτωτές δεν ενημέρωσαν τη διοίκηση για την "παράνομη" –όπως την χαρακτήρισε – απεργία. "Δεν γνωρίζουμε ούτε το γιατί", επισήμανε η ίδια, προσθέτοντας πως μια έκτακτη συνάντηση μεταξύ του συνδικάτου των λιμενεργατών και της διοίκησης βρισκόταν σε εξέλιξη έως την Παρασκευή το απόγευμα.
Το σύστημα λιμένων αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία εισόδου αργού πετρελαίου στην ΗΠΑ και σημείο εξόδου για διυλισμένα προϊόντα, όπως βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν ήταν σαφές αν οι εργαζόμενοι του τομέα ενέργειας του λιμανιού συμμετείχαν στην απεργία.
Οι εμπορευματικοί λιμένες της Νέας Υόρκης είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε κίνηση σύστημα λιμένων στις ΗΠΑ και έχει εγγεγραμμένους 3.500 φορτοεκφορτωτές, σύμφωνα με την Φεντόρκο, αν και ο αριθμός των εργαζομένων εν υπηρεσία σε καθημερινή βάση παρουσιάζει διακυμάνσεις σε εξάρτηση του αριθμού των πλοίων και άλλων παραγόντων.
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/kleistoi-oi-emporeymatikoi-limenes-n-yorkhs-n-tzersei.3883652.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου