Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

BLOOMBERG: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΠΑΝΙΔΡΥΕΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

(Tετ. 26/8/15 - 14:15)
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΩΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Στις 24 Αυγούστου οι δημοσιογράφοι τουBloomberg, Marcus Bensasson και Jonathan Stearns σχολιάζουν για την μετάλλαξη του Σύριζα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα ανέβηκε στην εξουσία πάνω σε ένα κύμα αντιμνημονιακού αισθήματος, τονΙανουάριο, μετά από χρόνια σε σχετική αφάνεια. Το κόμμα δημοσκοπικά φερόταν στην πέμπτη θέσηπριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους το 2009. Οκτώ μήνες μετά την εμφατική του εκλογική νίκη, η 180 μοιρών στροφή που έκανε ο Τσίπρας να δεχτεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης και όλους τους όρους του, έχει διασπάσει το κόμμα του, με τουλάχιστον 25 βουλευτές να αποχωρούν για να σχηματίσουν ενα νεο αντιμνημονιακό κόμμα.


Οι εκλογές είναι το στοίχημα του 41χρονου ηγέτη να επαναβεβαιώσει την εξουσία του στη χώρα.

Προσπαθεί να επανεφεύρει εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ ως κεντροαριστερή, μνημονιακή δύναμη και ως ο καλύτερος συνεργάτης της Ευρωζώνης για την υλοποίηση των διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Λίγο νωρίτερα, στις 21 Αυγούστου, ο Leonid Bershidsky στο Bloomberg View, αναλύει γιατί “μιαεπανάκαμψη του Τσίπρα θα ήταν καλή για την Ελλάδα”.
Σε μόλις επτά μήνες, ο πρώην - και ίσως μελλοντικός - Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςφαίνεται να έχει περάσει από μια αξιοσημείωτη εξέλιξη. Στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο ίδιος θα θέσει υποψηφιότητα για τα αντίθετα από αυτά που υπερασπίστηκε τον Ιανουάριο, όταν ανέβηκε στην εξουσία. Ωστόσο, τα προσόντα που το κατέστησαν αυτό δυνατό, μπορεί εν τέλει να τον κάνουν έναν καλό ηγέτη για να πάει την Ελλάδα μπροστά.
Ο Τσίπρας διένυσε μια πορεία που ξεκίνησε από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με το οποίο το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε εκστρατεία στις εκλογές το περασμένο φθινόπωρο και το χειμώνα, πέρασε μέσα από ταραχώδεις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας και, τέλος, το έφτασε στο μνημόνο, μια πράξη οικονομικής συνθηκολόγησης που διέσπασε τον ΣΥΡΙΖΑ και ανάγκασε τον Τσίπρα να παραιτηθεί.
Τα δύο έγγραφα είναι ιδεολογικά αντίθετα μεταξύ τους, και λίγοι πολιτικοί θα μπορούσαν να περάσουν αυτή τη μεγάλη απόσταση μεταξύ τους τόσο σύντομα, όσο το έκανε ο Τσίπρας.
Πηγές:
Tετάρτη 26 Αυγούστου 2015
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21853:bloomtsipras&catid=81:kivernisi&Itemid=198

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου