Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

(Λευκό το μέλλον); Νιγηρία: Τον έκλεισαν σε ψυχιατρείο επειδή δήλωσε άθεος




Ένας νεαρός Νιγηριανός καταγγέλλει πως η οικογένειά του τον έκλεισε σε ψυχιατρικό ίδρυμα στο Κάνο επειδή δήλωσε πως δεν πιστεύει στο Θεό.

Πρόκειται για τον 29χρονο Μουμπάρακ Μπαλά ο οποίος κρατείται παρά τη θέλησή του στο ψυχιατρείο μετά από αίτημα της οικογένειάς του που είναι μουσουλμάνοι. Το ψυχιατρικό ίδρυμα ανέφερε πως ο Μπαλά χρίζει ψυχιατρικής θεραπείας και πως δεν πρόκειται να τον κρατήσουν περισσότερο από το χρόνο που κρίνεται απαραίτητος για να θεραπευτεί.
Το Κανό είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, στην Βόρεια Νιγηρία, στην οποία η πλειονότητα του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Εξάλλου η τοπική κυβέρνηση έχει θεσπίσει την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου από το 2000.
Η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Ένωση Ανθρωπιστικών Μελετών και Ηθικής  «IHEU» αναφέρει πως όταν ο Μουμπάρακ Μπαλά δήλωσε στην οικογένειά του πως δεν πιστεύει στο Θεό, ζήτησαν από ένα γιατρό να τον παρακολουθήσει καθώς είναι «ψυχικά άρρωστος».
Ο Μουμπάρακ Μπαλά βρέθηκε έγκλειστος στην ψυχιατρική κλινική ωστόσο κατάφερε να επικοινωνήσει με την ακτιβιστική οργάνωση χρησιμοποιώντας παράνομα ένα τηλέφωνο. Ο εκπρόσωπος της IHEU εξέφρασε την ανησυχία του για την επιβάρυνση της ψυχολογίας του Μουμπάρακ Μπαλά, λόγω του εγκλεισμού του, και ζήτησε την «άμεση απελευθέρωσή» του.
Ο δικηγόρος του Μουμπάρακ Μπαλά ανέφερε πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνης προκειμένου να βγει ο πελάτης του από την κλινική και πως θα ζητήσει ανεξάρτητη ψυχιατρική εξέταση λόγω των «αντικρουόμενων αναφορών» για την κατάστασή του 29χρονου Νιγηριανού.
* Φωτογραφία από το BBC: Ο Μουμπάρακ Μπαλά
http://tvxs.gr/news/kosmos/nigiria-ton-ekleisan-se-psyxiatreio-epeidi-dilose-atheos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου