Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Πράκτορες της NSA τα Angry Birds!


 
Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, NSA, και η βρετανική αντίστοιχη, GCHQ, που είχαν στήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο παράνομων παρακολουθήσεων το οποίο αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος της πρώτης Έντουαρντ Σντόουντεν, παρακολουθούσαν ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούσαν οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων. Η πιο δημοφιλής εφαρμογή για παρακολουθήσεις ήταν το παιχνίδι Angry Birds.

Αν και η έκταση του προγράμματος δεν είναι σαφής, εξαιτίας των εφαρμογών οι υπηρεσίες μπορούν να συλλέξουν στοιχεία για την τοποθεσία του κάθε χρήστη, την πολιτική του θέση ή και τον σεξουαλικό προσανατολισμό -όπως αναφέρει σε έγγραφό της η GCHQ. Ο βαθμός στον οποίο αξιοποιούνται στην πράξη αυτές οι δυνατότητες δεν είναι ξεκάθαρος από τα έγγραφα, από τα οποία όμως φαίνεται πως οι αναλυτές των δύο υπηρεσιών θεωρούν ότι οι εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων αποτελούν αστείρευτη πηγή πληροφοριών. 
H NSA σχολίασε σχετικά ότι «δεν αληθεύει ότι η συλλογή πληροφοριών επικεντρώνεται στα smartphone ή στις δραστηριότητες καθημερινών Αμερικανών στα κοινωνικά δίκτυα» λέγοντας ότι «συλλέγει μόνο τα στοιχεία για τα οποία ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο πλαίσιο θεμιτών σκοπών συλλογής πληροφοριών από το εξωτερικό και αντικατασκοπείας, ανεξαρτήτως των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιεί ο στόχος».
Η βρετανική GCHQ από την πλευρά της κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, περιοριζόμενη στο να αναφέρει ότι η δραστηριότητά της είναι «νόμιμη, απαραίτητη και με αναλογικότητα».
Την ίδια στιγμή, σε συμβιβαστική συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση κατέληξαν εταιρείες του Διαδικτύου, όπως η Google, η Microsoft, η Yahoo!, το Facebook και το LinkedIn ώστε να έχουν ευρύτερο περιθώριο να δημοσιοποιούν πότε και ποια στοιχεία χρηστών τους ζητούνται από υπηρεσίες πληροφοριών. Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες μέσω των αποκαλύψεων του Σνόουντεν τέθηκαν στο στόχαστρο καθώς κατηγορήθηκαν πως έδιναν στοιχεία των χρηστών τους στην αμερικανική κυβέρνηση. 
Η συμφωνία κατατέθηκε στο Δικαστήριο Παρακολούθησης και Πληροφοριών Εξωτερικού -στο οποίο, αφ'ε ενός, στρέφονται για εντάλματα υπηρεσίες όπως η NSA αλλά και, αφ' ετέρου, θα είναι αρμόδιο για να επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που θέλουν να δημοσιοποιούν οι εν λόγω εταιρείες.
http://tvxs.gr/news/sci-tech/praktores-tis-nsa-ta-angry-birds

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου