Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Η Διακήρυξη του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές του 2014



«Υπάρχει λύση για τον λαό και ο δρόμος της είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ» υπογραμμίζεται στην Διακήρυξη της ΚΕ του κόμματος για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 που δημοσιεύθηκε και η οποία απευθυνόμενη στους εργατοϋπαλλήλους, τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τις νέες, τους νέους και τους συνταξιούχους καλεί σε υπερψήφιση του ΚΚΕ, καθώς και στο να βοηθήσουν «όλοι άμεσα να αναγεννηθεί μια ορμητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση που θα συμβάλει στον αγώνα, για να αναχαιτιστεί η αντιλαϊκή επίθεση για να ανοίξει ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».
«Με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ για να κατακτήσει ο λαός την δική του εξουσία να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων σε όφελός του» υπογραμμίζεται στην Διακήρυξη.
Το ΚΚΕ επισημαίνει πως στις ευρωεκλογές, όπως και στις βουλευτικές εκλογές το ζητούμενο είναι να τιμωρηθεί ο πυρήνας της πολιτικής και της δράσης των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι επιλογές τους υπέρ των μονοπωλίων και του μονόδρομου της ΕΕ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν συνιστά πραγματική τιμωρία, πολύ περισσότερο βήμα αντίστασης, η μετακίνηση από ένα κόμμα του ευρωμονόδρομου σε άλλο, π.χ. από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ που εξαπατά το λαό ότι η ΕΕ, από τα μέσα και από τα πάνω με τις διαπραγματεύσεις και τάχα καλύτερες συμμαχίες, θα μετατραπεί σε «Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών».
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει επίσης, ότι «από το 1957 μέχρι σήμερα και όσο υπάρχει η ΕΕ, είτε διασπαστεί σε ένωση του βορρά ή του νότου, είτε γίνει ομοσπονδία, είτε συνομοσπονδία θα είναι ιμπεριαλιστική ένωση, κατά των λαών, της νεολαίας» και προσθέτει πως «η αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία για κάθε χώρα της Ευρώπης και για την Ελλάδα είναι αυτή που οδηγεί στην κατάργηση της ΕΕ, στην Ενωμένη Ευρώπη του Σοσιαλισμού».
«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τρομοκρατούν με το ψευτοδίλημμα "ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη"», αναφέρει το ΚΚΕ, εγκαλώντας και τα άλλα κόμματα, ότι παρά τις διαφορές μεταξύ τους «εξαπατούν με τη θέση ότι η ΕΕ μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένωση των λαών».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της θέσης του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης συνειδητής εξαπάτησης» υπογραμμίζεται στην Διακήρυξη.
Στην Διακήρυξη υπογραμμίζεται ότι είναι διαφορετικό ζήτημα η αποδέσμευση σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και διαφορετικό η συγκυριακή έξοδος από την ευρωζώνη με επιλογή δυνάμεων του ντόπιου ή ξένου κεφαλαίου και προστίθεται ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και των ανακατατάξεων στην θέση των καπιταλιστικών κρατών στον διεθνή ανταγωνισμό, εμφανίστηκαν αστικές δυνάμεις που αμφισβητούν την δυνατότητα συνοχής της ΕΕ.
«Αυτός ο «ευρωσκεπτικισμός», αυτοί οι ψίθυροι για έξοδο από την ΟΝΕ εκφράζουν συντηρητικές, οπισθοδρομικές και αντιδραστικές απόψεις που υπηρετούν τον εθνικισμό της αστικής τάξης, την αναζήτηση ή αναδιάταξη των συμμάχων της ή εκφράζουν ουτοπικές θέσεις ότι η ΕΕ μπορεί να αναδομηθεί με άλλου τύπου σύμβαση, που θα εξασφαλίζει αναδιανομή προς όφελος των ασθενέστερων οικονομιών και των λαϊκών δυνάμεων» αναφέρει η Διακήρυξη.
Επισημαίνεται επίσης ότι η ΕΕ με τα περισσότερα κράτη-μέλη της να είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΝΑΤΟ, έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην οργάνωση και διεξαγωγή πολέμων, καθώς και στην συμμετοχή σε σχεδιασμούς επέμβασης στην Ασία και την Αφρική, ενώ δεν παραλείπεται η το ότι η ΕΕ «πάει χέρι - χέρι με τις ΗΠΑ στον αντικομμουνισμό και στην αντιμετώπιση του κινήματος με την τρομονομοθεσία».
«Ο ευρωμονόδρομος καμιά εγγύηση δεν παρέχει στην εδαφική κυριαρχία. Η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ -με απόφαση και των Κύπριων κομμουνιστών- με κύρια επιδίωξη να λυθεί το Κυπριακό. Η ΕΕ, αντίθετα, στήριξε το «σχέδιο» Ανάν», συνεχίζει να στηρίζει την πολιτική που οδηγεί σε διχοτόμηση. Επίσης, η ΕΕ ούτε στο ελάχιστο δεν αντιμετώπισε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο από την Τουρκία, η οποία διαπραγματεύεται την ένταξή της» υπογραμμίζεται στο κείμενο.
«Με την ψήφο σας στο ΚΚΕ απορρίψτε την παγίδα του ευρωμονόδρομου» αναφέρει η Διακήρυξη εγκαλώντας τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ότι εξαπάτησαν τον λαό σχετικά με την ΕΟΚ-ΕΕ και προσθέτοντας ότι «τώρα, ήλθε η ώρα να τιμωρηθούν όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για τη στάση τους στο παρελθόν».
Το ΚΚΕ αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά αλλιώς στην Βουλή ώστε να δημιουργεί εντυπώσεις στον λαό για πολιτική με «δήθεν ριζική διαφορά από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» και αλλιώς «στα διεθνή φόρα που δίνει εξετάσεις στα μονοπώλια και φαίνεται ότι παίρνει «καλό» βαθμό».
«Καμιά διαπραγμάτευση, καμιά εναλλαγή στην κυβέρνηση σε κάποια κράτη - μέλη, καμιά αλλαγή προέδρου στην Κομισιόν δεν μπορεί να αλλάξει τον αντιδραστικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ» υπογραμμίζει.
Ταυτόχρονα επισημαίνεται ως «παγίδα», η πρόταση για «φιλολαϊκή διαχείριση της κρίσης και φιλολαϊκή έξοδο από την Ευρωζώνη κατά τα πρότυπα της Αργεντινής, της Ιαπωνίας κ.λπ., δηλαδή χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια, εγχώρια και ξένα, ευρωενωσιακά, αμερικανικά, ασιατικά και οτιδήποτε άλλο».
«Μην πέσετε στην παγίδα των δήθεν «επαναστατικών», «ανατρεπτικών», «αριστερών» κομμάτων και ομάδων που σας τάζουν καλύτερες μέρες, με έξοδο από την Ευρωζώνη, με αλλαγή νομίσματος, με έξοδο από την ΕΕ, ενώ θα παραμένουν στην εξουσία οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η πλουτοκρατία» αναφέρει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «η γραμμή αυτή οδηγεί σε νέα αδιέξοδα το κίνημα, το λαό, σε καμιά περίπτωση δεν οδηγεί σε νικηφόρα προοπτική, γιατί η οικονομία θα συνεχίζει να λειτουργεί με κίνητρο το κέρδος, τον ανταγωνισμό, τις αγορές χρήματος, θα συνεχίσει η συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια».
«Τέτοιες θέσεις, όπως οι παραπάνω, προωθούν ορισμένες πρώην συνιστώσες και σημερινά «ρεύματα» του ΣΥΡΙΖΑ, το «σχέδιο Β» του Αλαβάνου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και αστικές πολιτικές δυνάμεις σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτές οι θέσεις δεν είναι ούτε αριστερές, ούτε προοδευτικές, ούτε ριζοσπαστικές» αναφέρει το ΚΚΕ.
Στην Διακήρυξη καλούνται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να απομονώσουν τους νεοναζιστές και υπογραμμίζεται ότι «η Χρυσή Αυγή είναι γέννημα του συστήματος, μαντρόσκυλο του καπιταλισμού, που το χρησιμοποιεί κατά του λαού».
«Οι ευρωεκλογές μπορούν να συμβάλουν σε μια στροφή στο συσχετισμό προς όφελος του λαού. Με ισχυρό ΚΚΕ για μια πραγματικά ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, μια ισχυρή αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική λαϊκή συμμαχία για την εργατική - λαϊκή εξουσία» αναφέρει η Διακήρυξη του κόμματος προσθέτοντας ότι «υπάρχει η πρόταση διεξόδου, η δυνατότητα οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνίας από το λαό, για το λαό. Αυτό που ακόμα λείπει είναι η αποφασισμένη, λαϊκή θέληση για σύγκρουση με τις δυνάμεις που την εμποδίζουν».
Στην Διακήρυξη της ΚΕ του κόμματος επισημαίνεται πως η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική πρώτα από όλα επειδή συμφέρει τον λαό και υπογραμμίζεται πως ενώ όλοι οι άλλοι δρόμοι έχουν δοκιμαστεί «η αποδέσμευση που προβάλλει το ΚΚΕ, είναι ενταγμένη στον άλλο δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, στο δρόμο της ενοποίησης της Ευρώπης προς όφελος των λαών. Ο δρόμος του ΚΚΕ είναι ο διεθνιστικός δρόμος των λαών».
Σημειώνεται, τέλος, ότι την Δευτέρα 3η Φεβρουαρίου στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο Τιτάνια για την παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα. Στην εκδήλωση το ΚΚΕ θα παρουσιάσει, επίσης, τις βασικές του υποψηφιότητες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://news247.gr/eidiseis/politiki/h_diakhryksh_toy_kke_gia_tis_eyrwekloges_toy_2014.2612156.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου