Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

(Σγουρέ, ακούς; Δεν ακούς)! Τοποθέτηση Ερμίνας Κυπριανίδου για τη σύσταση της Νέας Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι εννοείται, εξάλλου εμείς επανειλημμένα έχουμε σταθεί στην ουσία αυτού, ότι απαιτείται ένας ριζοσπαστικός μετασχηματισμός στον χαρακτήρα, στις λειτουργίες, στις αρμοδιότητες και στους πόρους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου πραγματικά να παίξει εκεί το ρόλο της, σαν μητροπολιτική ουσιαστική διοίκηση, πράγμα το οποίο σήμερα μπλοκάρεται και προφανώς δεν λειτουργεί ως τέτοια. Άρα ένα και στο χέρι προφανές, είναι ότι υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα.
Δεύτερον, όσον αφορά το Γραμματικό που κάναμε μια ερώτηση, ο κύριος Περιφερειάρχης είδε την ευαισθησία μας, έδωσε μια εικόνα σήμερα. Τον ακούσαμε με προσοχή. Παρακολουθούμε και θα παρακολουθήσουμε και στη συνέχεια το θέμα  και θα επανέλθουμε. Πρέπει να το παρακολουθούμε πιο συγκεκριμένα, πως και τι, γιατί είναι άκρως σοβαρό.
Τρίτον, όσον αφορά το θέμα του ΟΡΣΑ, η κυρία Κωνσταντάκου από εμάς, θα τοποθετηθεί. Εξαιρετικά σοβαρό θέμα. Ο κύριος Διάκος έβαλε ορισμένες πλευρές γενικότερα επί του θέματος αυτού στην προ ημερησίας ερώτησή του, μας βρίσκουν σύμφωνους. Η κυρία Κωνσταντάκου θα σταθεί αναλυτικότερα.
Εγώ θα μιλήσω λίγο περισσότερο για τη δημιουργία της Νέας Γενικής Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν σήμερα, η πρώτη μας παρατήρηση είναι ότι υλοποιείται μία πολιτική βούληση άμεσου πολιτικού ελέγχου και διευθέτησης των αντιθέσεων, διαφορετικών τμημάτων του Κρατικού Μηχανισμού, που εκφράζουν έμμεσα και διαφορετικά συμφέροντα, όσον αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Εδώ είναι μία επί της ουσίας πολιτική παρατήρηση και από εκεί ξεκινάμε και εκεί επικεντρώνουμε ως ουσία.
Η ουσία δηλαδή δεν είναι αν είναι θετική η αρνητική για το θέμα, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η απόφαση της Κυβέρνησης. Δεν είναι αυτό το κεντρικό πρόβλημα. Αν δούμε λίγο την ιστορία για την Γενική Γραμματεία αυτή, η ιστορία ξεκίνησε από τον Αύγουστο. Μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την Κυβέρνηση. Υπήρξε απόφαση του Πρωθυπουργού για ορισμό νέων Υπουργό κλπ, υπήρξε ο ορισμός του κυρίου Καλογερόπουλου, ως ειδικό συντονιστή για τα απορρίμματα, επικεφαλής στη Γραμματέα που πρόκειται να συσταθεί. Υπήρχε τότε πληροφόρηση, τώρα έχουμε  και τη σύσταση.
Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, γιατί γίνεται αυτή η κίνηση; Τι θέμα είναι λοιπόν, αν θέλει κανείς να δει πίσω από την πρώτη ανάγνωση, ποιος θα έχει το πάνω χέρι στα κοινοτικά κονδύλια για τα απορρίμματα και στους διαγωνισμούς για τις μονάδες επεξεργασίας ήδη των απορριμμάτων, με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τις περίφημες ΣΔΙΤ. Και κατ’ επέκτασιν, ποιος κάνει κουμάντο και σε άλλα θέματα που άπτονται και των αυτοδιοικητικών εκλογών που έρχονται και λοιπά.
Εμείς έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι οι Κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποίησαν το θέμα των απορριμμάτων αλλά και την Αυτοδιοίκηση – επιτρέψτε μου – με ευθύνη και μέρος των αιρετών, για να εξυπηρετήσουν εργολαβικά και μάλιστα τεράστια συμφέροντα. Σήμερα η μνημονιακή συγκυβέρνηση με τη ΣΔΙΤ για μονάδες επεξεργασίας,  μετατρέπει την Αυτοδιοίκηση ουσιαστικά σε έναν μηχανισμό εισπρακτικού κατ’ ουσίαν χαρακτήρα, σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος, αυτό το σχέδιο εξελίσσεται σε καθεστώς απόλυτης εποπτείας της Κυβέρνησης υπό τις εντολές, προφανώς της Τρόικας, εξάλλου έχουμε γενικώς εποπτεία, με την ανοχή και την σύμπραξη κάποιων αιρετών στα όργανα της Αυτοδιοίκησης, Σύνδεσμοι, ΟΤΑ, Περιφέρειες και λοιπά. Και αυτό είναι το πραγματικό και ουσιαστικό διακύβευμα.
Οι πολίτες δηλαδή και η κοινωνία, ουδόλως ενδιαφέρονται αν ένας Υπουργός μπαίνει καπέλο στον άλλο, για να ελέγχει άλλους Υπουργούς, να ελέγχει φορείς κλπ. Ποιο είναι το κεντρικό πρόβλημα για τον πολίτη; Αν ο ίδιος δικαιούται να έχει λόγο και να ελέγχει τους Αυτοδιοικητικούς που  εκλέχτηκαν, αν υπηρετούν σωστά αυτό για το οποίο εκλέχτηκαν. Αποκλείονται λοιπόν οι πολίτες από τη λήψη των αποφάσεων και όταν αντιδρούν, πολλές φορές χλευάζονται και η αντίδρασή τους πολλές φορές επίσης, ποινικοποιείται.
Ο συντονισμός και η αξιολόγηση του συστήματος, διαχείριση, συμπεριλαμβανομένων όλων των δράσεων, που σημαίνει τοπικό, περιφερειακό, κεντρικό επίπεδο και η ανάπτυξη δημόσιου ελεγκτικού μηχανισμού προς όφελος κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του δημοσίου συμφέροντος και της προστασία των πληττόμενων κατηγοριών και λαϊκών στρωμάτων, φοβούμαστε, όχι φοβούμαστε, είμαστε σίγουροι ότι δεν χωράει στα μέτρα αυτής της συγκυβέρνησης με τις πολιτικές που έχει.
Να θυμίσουμε  ότι στις καταγγελίες που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, για να μην πάμε πιο πίσω, για όλα τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων, πετάει ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον. Οι Υπουργοί ΥΠΕΚΑ και Ανάπτυξης αρμόδιοι και η ευθύνη είναι στους φορείς. Και το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών ως πολιτικός προϊστάμενος των φορέων, μονίμως ρωτάει και θα απαντήσει, οι Αυτοδιοικητικοί και οι αιρετοί από την άλλη πλευρά δείχνουν την Κυβέρνηση, οπότε μπορούμε να παρακολουθήσουμε προβληματισμούς για τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας με όλο όμως αυτό το πλαίσιο υπ’ όψιν.
ΥΠΕΚΑ. Ποιο ΥΠΕΚΑ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Η μνημονιακή Κυβέρνηση  έχει δηλωμένο στόχο τη διάλυση  των δημόσιων υπηρεσιών, ειδικά στους τομείς περιβαλλοντικού ελέγχου. Είναι γεγονός ότι υπάρχει αποστελέχωση στο σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος και επομένως, όλα αυτά συνιστούν ένα πλαίσιο απολύτως διάτρητο και αποδομημένο και απονομιμοποιημένο.
Η ΦοΣΔΑ  σφραγίδες ουσιαστικά, χωρίς δυνατότητα να ασκήσουν κάτι πιο ουσιαστικό, επομένως τα δύο κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν υλοποιούσαν, όλο αυτό το προηγούμενο μεταπολιτευτικά διάστημα και μέχρι σήμερα, πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων βάσει σχεδιασμού και με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Ευκαιριακά επικεντρώνονταν στην εκμετάλλευση των κοινοτικών κονδυλίων προς όφελος εργολαβικών συμφερόντων, στην εκχώρηση δημόσιων υποδομών και πόρων, στην επιβολή του αναγκαίου για το σκοπό αυτό, ασφυκτικού εναγκαλισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το πολιτικό σύστημα κλπ.
Σήμερα λοιπόν, η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σφραγίζοντας αυτές τις διαχρονικές επιλογές, από τη μια πλευρά διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες και από την άλλη μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εργαλείο εφαρμογής αυτής της πολιτικής, σε εισπρακτικό μηχανισμό στην υπηρεσία επιχειρηματικών συμφερόντων, δρομολογεί ουσιαστικά τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και των λαϊκών εισοδημάτων, με το κορυφαίο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα που διακυβεύεται, έτσι πρέπει να το δούμε επί της ουσίας και όλα τα υπόλοιπα είναι τεχνικές λεπτομέρειες διαχειριστικού και διεκπεραιωτικού χαρακτήρα.

                                                                             
        ΕΡΜΙΝΑ  ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΟΥ
Περιφερειακή Σύμβουλος 
Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο
Τοποθέτηση κατά τη συζήτηση του θέματος για τη σύσταση της Νέας Γενικής   Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, στη συνεδρίαση του Π.Σ. στις 23-1-14.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου