Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Πακέτο μέτρων 2,8 δισ. για να επιστρέψει η Τρόικα

Πακέτο μέτρων 2,8 δισ. για να επιστρέψει η Τρόικα

Τι προσφέρει το οικονομικό επιτελείο - Πού διαφωνούν οι δανειστές - Τι περιλαμβάνεται στα «εναλλακτικά ισοδύναμα» - «Πρέσινγκ» από τους ευρωπαίους στο Eurogroup - Στουρνάρας: Το 2013 μας επιτρέπει να ζητήσουμε μείωση απαιτήσεων για 15-17

Δέσμη εναλλακτικών ισοδυνάμων μέτρων ύψους 2,8 δισ. ευρώ κατέθεσε στην Τρόικα η κυβέρνηση, για να κάμψει τις αντιστάσεις των ελεγκτών και να επιστρέψουν στην Αθήνα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοίμασε ένα «πακέτο» που περιλαμβάνει μόνιμα και διαρθρωτικά μέτρα κάλυψης του «κενού», το οποίο η Τρόικα υπολογίζει στα 1,4 δισ. ευρώ. Οι προτάσεις της κυβέρνησης υπερκαλύπτουν το κενό αυτό και έτσι ο υπουργός Οικονομικών κύριος Γιάννης Στουρνάρας ευελπιστεί σήμερα «να κλείσει στόματα» στο συμβούλιο Eurogroup, ενημερώνοντας τους ευρωπαίους ομολόγους του που ανησυχούν για το ελληνικό πρόγραμμα ότι «υπάρχει πρόοδος» και πως δεν φταίει η Αθήνα για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Η αποστολή του όμως δεν θα είναι εύκολη αφού το «πακέτο», σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, δεν περιέχει δραστικές παρεμβάσεις σε μισθούς, συντάξεις και φόρους που θα ικανοποιούσαν τους δανειστές, ενώ πολλά ζητήματα παραμένουν ακόμα ανοικτά και το ΣτΕ έχει βάλει «βόμβα» στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμόζονται με βάση το Μνημόνιο. Με τα δεδομένα αυτά πάντως, στην Αθήνα εκτιμούν ότι η Τρόικα θα πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για τις επόμενες δόσεις πριν το Eurogroup της 27ης Φεβρουαρίου.

Οι ξένοι δανειστές πάντως περιμένουν να ακούσουν περσσότερα μέτρα και όχι εκτιμήσεις υπερ-απόδοσης υφιστάμενων μέτρων, για να καλυφθεί το χάσμα που χωρίζει την κυβέρνηση με τους απεσταλμένους τους. Οι ελεγκτές υπολογίζουν 200 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες απώλειες εσόδων από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση το 2015, 150 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη υστέρηση από τον νέο φόρο στα ακίνητα, στα 800 εκατ. ευρώ την «τρύπα» για τα ασφαλιστικά ταμεία  από την σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στα 400 εκατ. τις απώλειες από τη μη εφαρμογή του μέτρου του 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων, ενώ «λείπουν» και 150 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις αποστράτων που δεν μειώθηκαν -χωρίς να υπολογίζουν καν ακόμα τις περικοπές που ακύρωσε το ΣτΕ στις αποδοχές των ένστολων.

Δύσκολο έργο θα έχει όμως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και στο συμβούλιο Ecofin, που συνεδριάζει επίσης στις Βρυξέλλες την Τρίτη και στο οποίο θα προεδρεύσει για πρώτη φορά. Εκεί θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της Ελληνικής Προεδρίας , όπου θα προωθήσει το σχέδιο για την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας που θα υποκαταστήσει το Μνημόνιο και την Τρόικα για τις χώρες με δημοσιονομικό πρόβλημα, όπως η Ελλάδα.


http://www.protothema.gr/economy/article/347736/paketo-metron-28-dis-gia-na-epistrepsei-i-troika/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου