Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Πάρκο Ναυαρίνου: Από τη δημόσια συζήτηση "Τί Λέτε για το Πάρκο";



Χθές Παρασκευή 24 Γενάρη το θέατρο Εξαρχείων ήταν κατάμεστο από φίλους και γείτονες του πάρκουπου ανταποκρίθηκαν στο ανοικτό κάλεσμα για δημόσια συζήτηση για την πάρα πέρα πορεία του πάρκου. Πριν τη συζήτηση προβλήθηκε μικρής διάρκειας βίντεο από τις πρώτες μέρες του πάρκου. Στη συνέχεια μίλησαν:

Η Ισμήνη Καρυωτάκη από τη γειτονιά που πρωτοστάτησε τόσο στην κατάληψη όσο και στη δημιουργία του πάρκου. Και εδώ και 5 χρόνια αισθάνεται το πάρκο και δικό της κήπο καθώς ανέφερε.

Ο Βασίλης Φαγκουρέλης από τους πρωτεργάτες στην ανάδειξη του περιβολιού στο πάρκο και στη φροντίδα του. Αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της καλλιέργειας στο πάρκο τόσο για την εκπαίδευσή μας και την επαφή μας με τη γή όσο και στην χρησιμότητά της στην αναπαραγωγή και διατήρηση των σπόρων. 

Ο Μπάμπης Μπαλτάς δάσκαλος από το 34ο Δημ. Σχολείο Εξαρχείων που επίσης ήταν από τους πρωτεργάτες στην δημιουργία του πάρκου. Σαν εκπαιδευτικός είδε το πάρκο σαν εργαστήρι κατασκευής της παιδικής ηλικίας οργανώνοντας πολλές επισκέψεις των μαθητών εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Μετέφερε την πρόθεση του συλλόγου διδασκόντων να "υιοθετήσει" το σχολείο τους ένα χώρο στο πάρκο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αναδεικνύοντας το δημόσιο χώρο σαν εργαστήρι ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων.

Εκ μέρους του πάρκου μίλησε ο Γιώργος Π. που αναφέρθηκε στο ιστορικό της κατάληψης του χώρου και της ανάδειξής του από παρκιν αυτοκινήτων σε πάρκο-δημόσιο χώρο. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του "το πάρκο δεν υπάρχει στους χάρτες της πόλης, υπάρχει όμως στις καρδιές όλων μας" 

Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση από τους σπουδαστές της σχολής Αρχιτεκτόνων για την πορεία κατασκυεής του κοντέϊνερ που θα τοποθετηθεί στο πάρκο και θα στεγάσει εκδηλώσεις, σηζητήσεις, κ.α.

Ο λόγος δόθηκε στους παρευρισκόμενους: διατυπώθηκαν προτάσεις και κατατέθηκαν εμπειρίες από τη λειτουργία του πάρκου στα πέντε αυτά χρόνια καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν με χαρακτηριστικότερο το γεγονός ότι πολλές ομάδες πληηθυσμού δεν χρησιμοποιούν το πάρκο (ηλικιωμένοι, παιδιά).

Τέλος προτάθηκε η δημιουργία τριών ομάδων (ομάδα της Κυριακάτικής συντήρησης και εργασιών, ομάδα περιβολιού και καλλιέργειας και κινηματογραφική ομάδα για την οργάνωση προβολών).

Η εκδήλωση πέρα από το γόνιμο των ιδεών που κατατέθηκαν άφήνει παρακαταθήκες για συμμετοχή όλο και περισσότερων στη συντήρηση αλλά και στη λειτουργία του πάρκου.

http://dikaex.blogspot.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου