Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Στη Βουλή η σκανδαλώδης παρέμβαση Κουσελά


Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στη zougla. gr ότι παρενέβη για να παγώσει ο έλεγχος σε βάρος εταιρείας πετρελαιαγωγού μεταφοράς πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια, σε βάρος της οποίας καταλογίστηκαν οφειλές προς το Δημόσιο (ΦΠΑ) ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.


Οι οικονομικοί εισαγγελείς διαβίβασαν το σχετικό φάκελο της δικογραφίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποσταλεί στη βουλή για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Κουσελά για τη σκανδαλώδη αυτή παρέμβασή του, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες η συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία συμμετείχαν και τα ΕΛΠΕ και μετέφερε πετρέλαιο στα Σκόπια υπέβαλε αίτημα να της επιστραφεί ΦΠΑ λόγω του ειδικού καθεστώτος που διέπει τέτοιες επιχειρηματικές ενέργειες. Ο ελεγκτής (και καταγγέλλων) όμως, διαπίστωσε πως όχι μόνον δεν πρέπει η εταιρεία να πάρει επιστροφή ΦΠΑ, αλλά υπάρχει και οφειλή για το έτος 2005, ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως μάλιστα προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα που διατάχθηκε για τα έτη 2006-10, οι οφειλές τις εταιρείες ανέρχονταν στο ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ!

Η εταιρεία έσπευσε αρχικά να καταβάλλει τα 5,7 εκατομμύρια ευρώ αλλά αντέδρασε για την καταβολή των υπολοίπων χρημάτων. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή όμως τη «λύση» επιχείρησε να δώσει ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς ο οποίος παρενέβη για να παγώσει ο έλεγχος εν αναμονή της ψήφισης τροπολογίας η οποία ουσιαστικά θα καταργούσε την υποχρέωση της εν λόγω εταιρίας πετρελαιοειδών. Η τροπολογία ψηφίστηκε το 2011 και σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα εφοριακό, η εταιρία πήρε πίσω τόσο τα 5,7 εκατομμύρια που αρχικά κατέβαλλε , ενώ ανακλήθηκαν και οι καταλογισμοί των υπολοίπων 25 εκατομμυρίων ευρώ. 

Η ζημία σε βάρος του δημοσίου υπολογίζεται σε 33,8 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο λόγος ανήκει πλέον στην Βουλή για να αποφασίσει, ενώ ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα, τους υπευθύνους της εταιρίας κλπ.

Διαβάστε επίσης Σκανδαλώδης παρέμβαση υπέρ εταιρείας πετρελαιοειδών, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013, 08:30


http://www.zougla.gr/greece/article/sti-vouli-i-skandalodis-paremvasi-kousela

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου