ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ Η ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΔΕΠΑ ΜΕ «ΔΩΡΑΚΙΑ» ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ!
Με ταχύτητες εξπρές κινείται η τρικομματική κυβέρνηση, ευθυγραμμισμένη πλήρως με τις εντολέςτης τρόικας για επιτάχυνση του προγράμματοςιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους. Σήμερα (22/4) στοΤαμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο προκειμένου νααποσφραγιστούν οι προσφορές για το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ.
Την ίδια ώρα μπαίνει στη τελική ευθεία και το ξεπούλημα της Δημόσιας Επιχείρησης Αέριο (ΔΕΠΑ), με την κυβέρνηση να προχωράει σε νέες παραχωρήσεις προς τους υποψήφιους αγοραστές, κάνονταςαποδέκτες όλες τις ενστασεις που προέβαλαν οι τελευταίοι.
Τα υποψήφια δύο σχήματα για την απόκτηση της διοίκησης και του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ είναι οι «Emma Delta» και «Third Point», με το συνολικό τίμημα (πώληση μετοχών και premium για το management) αναμένεται να φτάσουν το πολύ στα 900 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δηλαδή λίγο πάνω από τα κέρδη που παρουσίασε ο Οργανισμός το 2012!
Όσο για το ιστορικό των προσφορών, η «Emma Delta» (επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται ηεταιρεία Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc του τσεχικού Fund PPF, με 66,7%, και Γιώργο Μελισσανίδη, με 33,3%) ήταν η μοναδική μέχρι την τελευταία στιγμή που εμφανίστηκαν οι Αμερικανοί της Third Point. Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής Daniel Loeb εμφανίζεται θετικός για τις προοπτικές της Ελλάδας, καθώς συμμετέχει και σε άλλους διαγωνισμούς του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως μέσω της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων Dolphin Capital, στην οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.
Πάντως, πληροφορίες ανέφεραν συζητήσεις της Third Point με την Intralot για συμμετοχή στο ενιαίο σχήμα, με τη δεύτερη να εκδίδει ανακοίνωση διάψευσης. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σχήμα της Emma Delta φέρεται να συμμετέχει ο πολυεθνικός κολοσσός Lottomatica με ποσοστό της τάξεως του 10%, ενώ με μικρότερο ποσοστό εντάχθηκε και ο όμιλος του επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου. Υπενθυμίζεται πως ο τελευταίος συμμετείχε αρχικά στην κοινοπραξία υπό τη γερμανικήGauselmann και την ισραηλινή Playtech.
H σύμβαση για την απόκτηση του 33% της ΟΠΑΠ θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να εγκριθεί από τη Βουλή και την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. για θέματα ανταγωνισμού.
Νέα παράταση, έως το πρώτο δεκαήμερο του Μάη φαίνεται πως παίρνει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), εξέλιξη που υποψιάζει για οξύτατο ανταγωνισμό ανάμεσα στους υποψήφιους αγοραστές. Από το ΤΑΙΠΕΔ δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση, αλλά με διαρροές στον Τύπο η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι η καταληκτική ημερομηνία παρατείνεται για δέκα τουλάχιστον μέρες.
Οι υποψήφιοι αγοραστες, παρά τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, αξιώνουν νέες παραχωρήσεις από την κυβέρνηση, καθώς επιμένουν να φύγει εντελώς η ρήτρα που υπάρχει στην προκήρυξη, ότι, σε περίπτωση ματαίωσης της συμφωνίας από τρίτο παράγοντα, χάνεται το σύνολο της εγγυητικής που έχει δοθεί, καθώς φοβούνται πως η Κομισιόν μπορεί να «μπλοκάρει» τη διαδικασία.
Για την σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών από διάφορες πλευρές, η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Χ. Φλουδόπουλου από τοCapital.gr (22/4), το οποίο αφορά στις τελευταίες εξελίξεις από τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
ΔΕΠΑ: ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ
Η απόφαση να δοθεί νέα αναβολή στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ ζητήθηκε - όπως αναφέρουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ - από το σύνολο των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, με δεδομένο ότι στην τελική συμφωνία πώλησης (SPA) επήλθαν σημαντικές αλλαγές μετά τη διαβούλευση που έγινε με τους ενδιαφερόμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο βασικά σημεία στα οποία το SPA διαφοροποιήθηκε αφορούν στα εξής:
Πρώτον στην κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής (good performance guarantee) όπου και ικανοποιήθηκε το αίτημα που είχε τεθεί από την πλευρά κυρίως της Gazprom, που ζητούσε να μην καταπέσει η εγγύηση σε περίπτωση που ο αγοραστής δε συμφωνήσει με τους όρους που πιθανόν θα τεθούν από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού. Πλέον σύμφωνα με τη νέα διατύπωση αναφέρεται γενικά ότι ο πωλητής (ΤΑΙΠΕΔ) μπορεί να κρατήσει κάποιο ποσό ως ποινή. Η γενική διατύπωση αλλά και η σημαντική μείωση του ποσοστού της εγγύησης φαίνεται ότι ικανοποιούν τη ρωσική πλευρά.
Δεύτερον στο θέμα των χρεών που υπάρχουν προς τη ΔΕΗ κυρίως από την πλευρά των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών. Η νέα συμφωνία αναφέρει ότι το ελληνικό δημόσιο εγγυάται σε περίπτωση που υπάρξει χρεωκοπία, για τα χρέη που υπάρχουν προς τη ΔΕΠΑ, μέχρι την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης πώλησης. Και σε αυτό το θέμα είχαν εγερθεί ερωτηματικά, που φαίνεται ότι καλύπτονται πλήρως με την εγγύηση του δημοσίου.
Με τις αλλαγές αυτές στη συμφωνία, εκτιμάται ότι διασφαλίζεται η παραμονή στη διαδικασία και η υποβολή δεσμευτικής προσφοράς από την πλευρά τουλάχιστον της Ρωσικής Gazrprom, η οποία και θεωρείται ως ο διεκδικητής της ΔΕΠΑ με τις ισχυρότερες πιθανότητες.
Πηγή: www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου