Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

...και η ΝΔ θέλει την αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Aττικής!!!!... (για να δοθεί προβάδισμα στις μονάδες καύσης !!!) - (Φοβερή η ομάδα ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη - Σοφία Σακοράφα - Ν.Αθανασίου - Γ. Πάντζας)! Παράπλευρα 6.


Το είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ΒΟΡΙΔΗΣ χτες  στη Βουλή:
Το 2003 έγινε το βασικό νομοθέτημα. Τώρα έχουμε 2013. Έχει περάσει μια δεκαετία.
Άρα, χρειάζεται μια επαναξιολόγηση ως προς τι κάνουμε, πού έχουμε μείνει πίσω, πού πρέπει να σπεύσουμε να τον εφαρμόσουμε ή πού πρέπει να τον αναθεωρήσουμε.
Τι εννοεί, το εξήγησε στη συνέχεια : Μονάδες καύσης χρειαζόμαστε, οχι ΧΥΤΥ.
Γι αυτό ψήφισαν  και την τροπολογία.
Αποσπάσματα από τα πρακτικά της συζήτησης για την τροπολογία στο αρθρο 33 για τη διαχείριση απορριμμάτων - ολομέλεια 31/1/2013 :
Από την πρωτομιλία της Χ. Καφαντάρη- ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ :
[..] θα την καταψηφίσουμε.
Έχουμε να πούμε ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μεγάλο ζήτημα. «Τρέχει» με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ και τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου σε όλη την Ελλάδα. Έτσι προχωρούν και οι δημοπρατήσεις που αφορούν την Αττική και τον προτεινόμενο περιφερειακό σχεδιασμό.
Πρέπει να πούμε δύο πράγματα, ότι, αν υλοποιηθούν αυτά τα οποία σχεδιάζονται, πρώτα απ’ όλα, θα υπάρχει σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση στη ζωή μας. Αυτό είναι το πρώτο. Δεύτερον, θα εκτοξευτούν τα δημοτικά τέλη που αφορούν όλους τους δοκιμαζόμενους πολίτες σήμερα. Τρίτον, η ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις.
Είμαστε αντίθετοι στον περιφερειακό σχεδιασμό και για το συγκεκριμένο έχουμε να πούμε ότι η τροπολογία εντάσσεται στον εν λόγω περιφερειακό σχεδιασμό. Δεν αγωνίστηκε μόνο ο λαός της Κερατέας για τη μεταφορά σε άλλο σημείο, αλλά και για τον τρόπο και για την διαδικασία και γι’ αυτό το λόγο την καταψηφίζουμε.
Εισηγητής της ΔΗΜΑΡ:
Υπερψηφίζουμε την τροπολογία θεωρώντας δεδομένη τη θέληση των πολιτών να λυθεί αυτό το μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει. Θέτουμε τους δικούς μας όρους -να υπενθυμίσω ότι η θέση έχει υποδειχθεί από την ίδια την τοπική κοινωνία- ότι θα δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης από τον ίδιο το Δήμο Λαυρεωτικής και ότι ο χώρος διάθεσης υπολειμμάτων, το μέγεθος, ο όγκος και το εμβαδόν του είναι συνάρτηση της θέλησης της τοπικής κοινωνίας και των ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί και έχουν παλέψει πάρα πολλά χρόνια γι’ αυτό.
Από την ομιλία της Δ. Μανωλάκου- ΚΚΕ:
[..]Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τις Φοβόλες της Κερατέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, εδώ περιορίζει το ζήτημα στον όγκο των απορριμμάτων που θα δεχθεί η περιοχή. Στην πράξη υπονομεύει τον αγώνα που έγινε. Ανοίγει διάπλατα την πόρτα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που από την κατασκευή, διαχείριση και λειτουργία του εργοστασίου, μπορούν να κερδοφορήσουν ακόμα πιο πολύ.
Επιπλέον, με την παρ. 1 κάνει κουρελόχαρτο τον επιστημονικό όρο «καταλληλότητα ενός χώρου» για την υποδοχή μιας μονάδας διάθεσης ή και επεξεργασίας απορριμμάτων. Μάλιστα ο χαρακτηρισμός του χώρου ως κατάλληλου προϋποθέτει να συντρέχουν για το χώρο πλήθος προϋποθέσεων οι οποίες ερευνώνται, ελέγχονται και αξιολογούνται στο πλαίσιο ολοκληρωμένης μελέτης. Δηλαδή, κάνει λόγο για πρόβλεψη καταλληλότητας χωρίς καμία μελέτη και στη συνέχεια θα αποδειχθεί η καταλληλότητά του. 
Θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις έχουν αντιλαϊκό χαρακτήρα, σε σχέση πάντα με τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ με την παρ. 4 οι δύο ζώνες προστασίας του Υμηττού προσφέρονται για την κατασκευή  ΣΜΑ, ΧΥΤΑ και μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που θα διαχειρίζονται και ιδιώτες.
Εμείς την καταψηφίζουμε
Από την μιλία της ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ-ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
[..]Κύριε Υπουργέ, είναι ολοφάνερο ότι ο τρόπος που υλοποιείτε τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως αυτός διαπιστώνεται, τόσο μέσα από την παρούσα τροπολογία όσο και μέσα από τη δημοπράτηση του ΕΣΔΚΝΑ για τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων –εδώ τονίζω ότι οι δημοπρατήσεις είναι παράνομες και έχουν κατατεθεί αιτήσεις αναστολής και προσφυγές κατά της νομιμότητας των δημοπρατήσεων των ΕΣΔΚΝΑ και της επιτροπής διαγωνισμού- αντανακλά, με τρόπο ρητό και εξαιρετικά σαφή, την πρόθεση της τρικομματικής Κυβέρνησης για κατασκευή τεράστιων εγκαταστάσεων, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, οι οποίες εξυπηρετούν μόνο τα τεράστια εργολαβικά συμφέροντα.
(DE)
Αυτό το μοντέλο το οποίο επιλέγετε ή εν πάση περιπτώσει, έχετε προσυμφωνήσει με γνωστές εταιρείες -ΑΚΤΩΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, INTRAKAT και άλλες- εμείς το έχουμε κατονομάσει ως μπίζνα των απορριμμάτων. Σκοπίμως υιοθετείτε παρωχημένους σχεδιασμούς με την εγκατάσταση τεχνολογίας μονάδων μεγάλης κλίμακας για την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων, με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, ανοίγοντας το δρόμο στην καύση.
Μπροστά στη σκοπιμότητα της ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων, η οποία μοιραία προάγει το δόγμα του μεγάλου όγκου των απορριμμάτων για να υπάρχει κερδοφορία στις εγκαταστάσεις αυτές, όχι απλώς υπονομεύεται το περιβάλλον και τα οικολογικά προτάγματα, αλλά εν είδει αρπακτικών, μπαίνετε από την πίσω πόρτα για άλλη μια φορά στην τσέπη των πολιτών με την εκτίναξη των ανταποδοτικών τελών.
Το τρίπτυχο, όπως αυτό το συναντάμε και σε όλες τις αποφάσεις αυτής της Κυβέρνησης, είναι ολισθηρό και καταστροφικό: κερδοφορία για το κεφάλαιο, υποβάθμιση για το περιβάλλον -άλλωστε, το ζήτημα της ανακύκλωσης το έχετε παραπέμψει εκεί που παραπέμπετε ό,τι μπαίνει εμπόδιο στους σχεδιασμούς σας- και επιδρομή στα νοικοκυριά.
Αυτό το τρίπτυχο εμείς σας προειδοποιούμε ότι μια κυβέρνηση κοινωνικής ανασυγκρότησης, μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα το κάνει παρελθόν σε μία μέρα.
Έχουμε πολύ συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις που βρίσκονται ακριβώς στον αντίποδα της δικής σας επιχειρηματικής λογικής, επιχειρηματικής με την πλέον στεγνή, στυγνή και σκληρή έννοια. Η πρότασή σας είναι συγκεντρωτική, με ογκώδεις μονάδες, ακριβώς για να κερδοφορούν οι εταιρείες. Η δική μας είναι αποκεντρωτική, με μικρές μονάδες, ακριβώς γιατί υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Η πρότασή σας αποθαρρύνει την κοινωνική συμμετοχή, ακριβώς για να ελέγχει αποκλειστικά ο ιδιώτης. Η δική μας ενθαρρύνει την κοινωνική συμμετοχή, ακριβώς για να ελέγχει η κοινωνία των πολιτών.
Η πρότασή σας προωθεί τις ΣΔΙΤ και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση, ακριβώς γιατί ξεπουλάτε τα πάντα, με ελάχιστη κιόλας συμμετοχή του ιδιώτη και με εγγυητή το δημόσιο, ενώ η δική μας προωθεί τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εμείς κάνουμε λόγο για ένα μοντέλο βιώσιμο, φιλικό στο περιβάλλον και οικονομικά συμφέρον για τον τόπο μας.
Σχηματικά, η δράση του σχεδίου μας διακρίνεται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο –κατοικίας, επιχείρησης, υπηρεσίας, δήμου- βρίσκεται η οικιακή κομποστοποίηση, η επαναχρησιμοποίηση, ένα πυκνό δίκτυο-σημείο συλλογής για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, τα ειδικά απόβλητα και ανακτήσιμα υλικά, τη δυνατότητα κατασκευής μικρής κλίμακας μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης ήπιας τεχνολογίας, καθώς και διαλογής στην πηγή με σύστημα τεσσάρων κάδων.
Στο δεύτερο επίπεδο –μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων- η πρότασή μας προβλέπει τη δημιουργία αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, μονάδες επεξεργασίας προσανατολισμένες στην παραπέρα ανάκτηση και κομποστοποίηση, μονάδες επεξεργασίας αδρανών και σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Τέλος, στο τρίτο επίπεδο –ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας ή περιφέρειας- προτείνουμε δίκτυο αποκεντρωμένων και άρτια οργανωμένων χώρων ασφαλούς διάθεσης ή και με παράπλευρη μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων που θα δέχονται για υγειονομική ταφή τις μικρές ποσότητες υπολειμμάτων, τα λεγόμενα ΧΥΤΥ.
Η σημερινή τροπολογία παραβιάζει κατάφωρα την ουσία και τη λογική της τοπικής κοινωνίας, όχι μόνο τον αγώνα των εκατόν εικοσιοκτώ ημερών, αλλά ακόμα και την πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής. Αφού η πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής αναφέρει την αλλαγή του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής, η τροπολογία τον διατηρεί βάζοντας και μία δεύτερη θέση, τις «Φοβόλες», ακριβώς για να τον διατηρήσει.
Επίσης, η πρόταση του Δήμου μιλά για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμου Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και μόνο. Προσέξτε, το επαναλαμβάνω: «και μόνο». Προσέξτε και κάτι άλλο: «αφού προηγουμένως οι κάτοικοι της περιοχής αποφανθούν με δημοψήφισμα πριν από κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης». Υπ’ αυτό το πρίσμα, η παρούσα τροπολογία έχει ένα επιπλέον στοιχείο βαθιά αντιδημοκρατικό και βαθιά αυθαίρετο. Δεν σέβεται ούτε τον αγώνα των πολιτών της Κερατέας ούτε καν τα προσχήματα του στοιχειώδους σεβασμού προς την τοπική κοινωνία και τις προτάσεις της για κατάργηση του περιφερειακού σχεδιασμού.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η περιοχή της Λαυρεωτικής έχει υποστεί διαχρονικά την περιβαλλοντική υποβάθμιση από την ύπαρξη των μεταλλείων -ενώ έχει προσφέρει πολλά στον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό- και συνεχίζει να υφίσταται την ατμοσφαιρική μόλυνση της ΔΕΗ για λογαριασμό της Αθήνας και της Αττικής. Η Κυβέρνηση, προωθώντας τα σχέδια των εργολάβων και εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους, ετοιμάζεται να συνεχίσει στην Κερατέα ένα αντιπεριβαλλοντικό, αντικοινωνικό και οικονομικά ληστρικό για τους πολίτες μεγάλο έργο.
Κύριοι της Κυβέρνησης, μας βρίσκετε απέναντι, μας βρίσκετε στο πλευρό των πολιτών της Κερατέας και του Δήμου Λαυρεωτικής. Είναι λογικό και θέλω να καταγραφεί ότι δεν θα ψηφίσουμε τη σχετική τροπολογία, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή πραγματικά θα ανοίξει ο διάλογος στην κοινωνία, όσον αφορά το θέμα των απορριμμάτων.

Ο κ. Αθανασίου έχει το λόγο. Θα ακολουθήσουν ο κ. Κεγκέρογλου και μετά ο κ. Ουζουνίδης.
Από την ομιλία του ΝΑΣΟΥ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:
[..]Το να σε μεταπείσει μια καλύτερη ιδέα, μια πρόταση καλύτερη από τη δική σου, θεωρείται εδώ μέσα όνειδος και προδοσία. Ίσως αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο εκείνου που αποκαλείται κομματισμός στα καφενεία της χώρας μας.
Και θα σας αναφέρω μια καλύτερη ιδέα, όχι φυσικά δική μου -γιατί ακόμη και αν είχα μια καλύτερη ιδέα, θα την απορρίπτατε μόνο και μόνο επειδή τη λέει άλλος- αλλά μια καλύτερη ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με άρθρο της αγγλικής έκδοσης της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, η οποία προσαρτάται στην International Herald Tribune, φύλλο 22ας Αυγούστου, που φέρει τον τίτλο: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για διαφορετική προσέγγιση στο πρόβλημα των απορριμμάτων της Αττικής», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του επικεφαλής αξιωματούχου για τις πολιτικές συνοχής στον τομέα του περιβάλλοντος, κ. Γιώργου Κρεμλή, δηλώνει τη διαφωνία της στην εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού απορριμμάτων της Αττικής θεωρώντας τον «αναχρονιστικό, υπερβολικά κοστοβόρο και ανέφικτο».
Σύμφωνα με τον κ. Κρεμλή -μάλιστα δεν ήξερα ότι είναι Έλληνας και τον αποκαλούσα «Κρέμλις»- οι δύο βασικές προϋποθέσεις που επικαλείται η ελληνική Κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού, δηλαδή η διαχείριση του 100% των απορριμμάτων σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για 1,35 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών ετησίως σε ορίζοντα εικοσαετίας, δεν ισχύουν πλέον. Πρωτίστως, δεν λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα που δημιουργεί η οικονομική κρίση, παραδείγματος χάρη, τη μείωση των σκουπιδιών λόγω μειωμένης κατανάλωσης. Επιπλέον, η κατασκευή τόσο μεγάλων εργοστασίων είναι ανέφικτη μιας και η εξεύρεση κεφαλαίων για τη χρηματοδότησή τους είναι πολύ δύσκολη.
Η ελληνική Κυβέρνηση, παρά τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφάσισε να προχωρήσει σ’ αυτόν τον αναχρονιστικό και υπερβολικά δαπανηρό περιφερειακό σχεδιασμό. Στο δημοσίευμα υπάρχει το συμπέρασμα που δεν διαψεύστηκε, κύριε Υπουργέ, ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιό της για την Αττική, αφού οι προβλέψεις του δεν συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.
Ρωτήσαμε και γραπτώς τον Υπουργό Περιβάλλοντος γιατί η ελληνική Κυβέρνηση, παρά τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμμένει στην πολυδάπανη κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων στην Αττική σε μια δύσκολη στιγμή για την οικονομία της χώρας μας. Γιατί ενώ εφαρμόζει κατά γράμμα όλες τις επιταγές του μνημονίου, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν λαμβάνει υπόψη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προχωρεί στην εφαρμογή των μελετών που εκπονήθηκαν πριν από μια δεκαετία;
Η ρεαλιστική απάντηση είναι: διότι έβαλαν λυτούς και δεμένους να μην μεταφραστούν καν και να μην δημοσιευτούν στα ελληνικά αυτές οι δηλώσεις. Έβαλαν λυτούς και δεμένους για να σβήσουν αυτές τις δηλώσεις. Το κατόρθωσαν. Είναι πράγματι πολύ ισχυροί ακόμη.
Ας είμαστε στεγνά και ωμά συγκεκριμένοι. Στο διαγωνισμό για το εργοστάσιο στα Λιόσια κατατέθηκαν προσφορές από τις ακόλουθες εταιρείες -είναι επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, από δελτίο τύπου-: Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις-ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, Ένωση Προσώπων ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ - ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ, Ένωση Προσώπων ΜΕΤΚΑ ΑΕ, Ένωση Εταιρειών J&P ΑΒΑΞ ΑΕ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ, Ένωση Προσώπων ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Ένωση Εταιρειών ARCHIRODON GROUP NV-INTRAKAT AE-ΕNVITEC AE , Εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ.
«Βρε, καλώς τα παιδιά!». Και ο νοών νοείτω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Εταιρείες είναι αυτές.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Μάλιστα. Και πίσω από τις εταιρείες κρύβονται πρόσωπα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Κρύβεται κανένας από πίσω;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Επιτρέπετε, κύριε Αθανασίου, το διάλογο;
 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πάντοτε, κύριε Πρόεδρε, μου αρέσει ο διάλογος, αρκεί να ακούγονται και οι διακόπτοντες.
Πίσω από τις εταιρείες, λοιπόν, βρίσκονται πρόσωπα και στα πρόσωπα αναφέρομαι. Προσθέτω, λοιπόν, ως προς αυτά τα πρόσωπα, πολλά από τα οποία γνωρίζω, επειδή υπήρξαν και εργοδότες μου. Αναφέρομαι σε αυτά τα πρόσωπα και λέω «βρε, καλώς τα παιδιά» και ο νοών νοείτω.
Επειδή είμαι υπέρ του γνησίως επιχειρείν, που σημαίνει οικονομικώς διακινδεύειν, διευκρινίζω ότι λέγοντας «βρε, καλώς τα παιδιά» εννοώ βρε, καλώς τους τους σιγουρατζήδες, ορισμένοι από τους οποίους, όχι αυτοί που προανέφερα, πρώτα κλείνουν τη συμφωνία με το δημόσιο και μετά φτιάχνουν την εταιρεία για να την εκτελέσουν. Προσπαθώ να γίνομαι όσο πιο συγκεκριμένος μπορεί να γίνει κανένας. Μόνο ονόματα δεν είπα. Τα ονόματα, όμως, βγαίνουν. Ανοίξτε το internet και δείτε τα διοικητικά συμβούλια και τους οικονομικούς υπεύθυνους των εταιρειών που προανέφερα. Πράγματι, λοιπόν, «βρε, καλώς τα παιδιά». Οι ίδιοι και οι ίδιοι πρωταγωνιστές που γνωρίζουμε εδώ και τριάντα χρόνια. Ο ένας από αυτούς που μετέχουν σε μία εταιρεία που προανέφερα διετέλεσε και γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Ορισμένοι από αυτούς, λοιπόν, συνοδεύουν και τον κύριο Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στο Κατάρ.
Εν πάση περιπτώσει, εκείνο που προσωπικά επιθυμώ να καταγράψω στα Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων, είναι το εξής: Ποιο είναι το κόλπο; Το κόλπο είναι τα 45 ευρώ ο τόνος στα σκουπίδια, όπου σήμερα σε έναν τυπικό Έλληνα δημότη κοστίζει, να γίνει 150 ευρώ ο τόνος. Από αυτό θα βγει το μεγάλο κέρδος. Τα σκουπίδια είναι χρυσός. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Δεν ξέρω ποια είναι η αντίθετη λέξη της λέξης «τροπολογία», ενδεχομένως να είναι το «ομολογία». Είναι επαναβεβαίωση της αρχικής πολιτικής ως προς την Κερατέα.

Από την ομιλία ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΤΖΑ:
[..]Και έρχομαι τώρα στην άλλη μανία που σας κατατρέχει σχετικά με τα απορρίμματα και τον περιφερειακό σχεδιασμό.
Πριν μπω, όμως, στο περιεχόμενο της τροπολογίας, θέλω να καταγγείλω από αυτό το Βήμα τον αυταρχισμό του κ. Σγουρού, ο οποίος την περασμένη Τρίτη ξεπέρασε κάθε όριο.
Κύριε Υπουργέ, ήμουν παρών. Ήταν πεντακόσια, εξακόσια άτομα από τα Λιόσια και τη Φυλή. Τα ΜΑΤ μας προπηλάκισαν. Δεν μας άφηναν να μπούμε μέσα και μία μας έλεγαν ότι θα μπούμε πέντε Βουλευτές, δήμαρχοι κλπ της περιοχής. Μάλιστα, υπάρχουν και βίντεο και φωτογραφίες, για να μην προχωρήσει πουθενά αλλού η συζήτηση.
Με ασπίδα, λοιπόν, τα ΜΑΤ, ο κ. Σγουρός έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, έδωσε δείγμα γραφής για το διάλογο που επιφυλάσσει ακόμα και για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με δρακόντεια μέτρα καταστολής διαφύλαξε όχι τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας ως όφειλε να κάνει, αλλά τα μεγάλα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα, συμφέροντα που μέσα στον ΕΔΣΝΑ κατέθεταν προσφορές για το πάρτι «οικονομισιάς» με ονομασία «σκουπίδια». Μιλάμε για ειλημμένες αποφάσεις βέβαια, αρκεί να τις μεθοδεύσετε σωστά. Και αυτό ακριβώς κάνει ως ένα βαθμό αυτή η τροπολογία.
Κύριε Υπουργέ, με την τροπολογία αυτή –και αναφέρομαι στην Κερατέα- προτείνετε με ύπουλο τρόπο τη θέση «Φοβόλες» για τη δημιουργία ΟΕΔΑ, χωρίς όμως να αποκλείετε τη θέση «Βραγόνι» που αρχικά είχε σχεδιαστεί. Και αυτό το κάνετε βάζοντας στην αιτιολογική έκθεση τη φράση που λέει ότι τελεί η θέση «Φοβόλες» υπό την επιφύλαξη της θετικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Δηλαδή «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια». Και στο Βραγόνι και στις Φοβόλες θα γίνουν μονάδες για απορρίμματα. Συγχαρητήρια, κύριε Υπουργέ! Η Κερατέα απέκτησε τώρα δύο περιοχές απορριμμάτων, στα 540 στρέμματα της περιοχής Οβριοκάστρου και προσθέσατε και τα 57 στρέμματα της περιοχής Φοβόλες. Πρόκειται για μια απαράδεκτη τροπολογία. Πρόκειται για μια τροπολογία που δίνει επιπλέον γη στους «καρχαρίες» του κεφαλαίου που λιμνάζουν γύρω από τα απορρίμματα.
Όμως, το ζητούμενο, κύριε Υπουργέ, δεν είναι ότι εξαπατάτε τους κατοίκους της Κερατέας μ’ αυτήν την τροπολογία. Αυτό το κάνει καθημερινά η Συγκυβέρνησή σας με τον ελληνικό λαό. Έχετε γίνει εξπέρ στην εξαπάτηση. Παραποιείτε βίντεο, συλλαμβάνετε κόσμο, ασκείτε βία σε ό,τι αντιστέκεται στη μνημονιακή σας πολιτική.
Επανέρχομαι, λοιπόν, λέγοντας ότι το ζητούμενο, κύριε Υπουργέ, είναι ότι μ’ αυτήν την πολιτική σας πάτε να καταστρέψετε τις τοπικές κοινωνίες, πάτε να καταστρέψετε το ίδιο το περιβάλλον. Πάτε να επιβαρύνετε περαιτέρω τους δημότες, όταν μ’ αυτά τα ΣΔΙΤ θα εκτιναχθούν στα ύψη τα ανταποδοτικά τέλη προς όφελος των εργολάβων. Γι’ αυτά τα υπερκέρδη κόπτονται οι ΑΚΤΟΡες, η ΜΕΤΚΑ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και όλα τα κοινοπρακτικά σχήματα που διεκδικούν μερίδιο. Άλλωστε, η διαχείριση απορριμμάτων είναι τομέας αιχμής για την Τρόικα και την κ. Μέρκελ. Για όλους αυτούς κόπτεστε, κύριοι της Συγκυβέρνησης. Δεν σας ενδιαφέρει που το εν λόγω μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων είναι παρωχημένο. Δεν σας ενδιαφέρει που η μέθοδος της καύσης είναι καταστροφική για το περιβάλλον και σίγουρα δεν σας ενδιαφέρει η τσέπη του Έλληνα δημότη. Το αποδεικνύετε καθημερινά με τις πολιτικές σας.
Κύριε Υπουργέ, δεν μπορείτε να επιμένετε σε προτάσεις με ογκώδης μονάδες. Κατευθυνθείτε σε ένα μοντέλο με αποκεντρωμένες και μικρές μονάδες σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον, όπως ακριβώς το αναλύουμε στο πρόγραμμά μας. Κάντε συνομιλητή σας τις τοπικές κοινωνίες και όχι τους επενδυτές. Σας παρακαλώ θερμά γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ!
Κύριε Πρόεδρε, κλείνω λέγοντας το εξής. Κύριοι της Συγκυβέρνησης, η κοινωνία και όχι μόνο η τοπική κοινωνία αντιδρά γι’ αυτό που πάτε να κάνετε. Δεν είναι μόνο η χωροθέτηση. Δεν είναι μόνο η Κερατέα, το Γραμματικό, αλλά είναι και το Γραμματικό και η Φυλή και τα Λιόσια. Σας λέμε, λοιπόν, ότι αυτή η μέθοδος είναι καταστροφική. Και σας ξεκαθαρίζουμε ότι μία Κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα αποδεχθεί τις όποιες παρεμβάσεις σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Και επειδή μιλάμε για ειλημμένες αποφάσεις, προκειμένου να διαφυλάξουμε τους δήμους, προτείνω στους δημότες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των δημοτών της Κερατέας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Από την ομιλία ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΪΚΑΛΗ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ:
[..]Σχετικά με την τροπολογία με τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή της Κερατέας, θέλω να πω ότι η θέση Οβριόκαστρο δεν απαλείφεται και απλά στα 540 στρέμματα της περιοχής προστίθενται και τα 57 στις Φοβόλες. Μηχανικοί του ΕΣΔΝΑ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος αποκλείουν την πιθανότητα εγκατάσταση εκεί λόγω του ασταθούς υποβάθρου, όπως διαμορφώνεται από τη χωματερή και του μεγέθους της έκτασης. Μόλις 55 σχεδόν στρέμματα, όταν απαιτούνται τουλάχιστον 200 ώστε να κατασκευαστούν τα προβλεπόμενα στον περιφερειακό σχεδιασμό.
Προσπαθείτε με αυτήν την πρόταση  να ξεγελάσετε τους κατοίκους για να μην αντιδράσουν και σίγουρα μελλοντικά θα επικαλείστε το Οβριόκαστρο ως μοναδική διέξοδο.
Δεν γίνεται αποδεκτό από τους κατοίκους ότι σε αυτήν τη θέση θα γίνει διαχείριση απορριμμάτων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, αλλά πολλαπλάσιες ποσότητες και στο τέλος θα δεχθούν οι κάτοικοι όλα τα σκουπίδια της Αθήνας.
Πάτε να διορθώσετε ένα λάθος, αλλά δημιουργείτε ένα λάθος με αυτήν την τροπολογία. 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/98 για τη διαχείριση των απορριμμάτων δίνετε απόλυτη προτεραιότητα στην πρόληψη με την εξής ιεράρχηση: Πρόληψη, προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, δηλαδή κομποστοποίηση, ενεργειακή αξιοποίηση με την απαίτηση ο συνολικός βαθμός απόδοσης να είναι πάνω από το 65% και διάθεση ταφή σε ΧΥΤ αλλά και καύση αν ο συνολικός βαθμός απόδοσης είναι κάτω από 65%.
Η σημασία αυτής της ιεράρχησης  είναι ότι πρέπει να εξαντλούνται οι δυνατότητες των πρώτων σταδίων, ούτως ώστε να περιορίζεται η εφαρμογή των τελευταίων.
Αντί να ξοδεύει η χώρα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ΠΕΣΔΑ, Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, τόσο για την οικονομία αλλά και το περιβάλλον, είναι πιο λογικό και ωφέλιμο μέρος αυτών των χρημάτων να κατευθυνθούν προς την πρόληψη.
Αυτό μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς τρόπους. Σημειωτέον ότι η υπόλοιπη Ευρώπη οδηγεί μόνο το 2% των σκουπιδιών της στη βιολογική  ξήρανση και λιγότερο από το 50% σε κεντρικές ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις, ποσοστό που και αυτό μειώνεται δυναμικά με τη διαρκώς αυξανόμενη ορθολογική διαχείριση, με τη συμμετοχή του πολίτη, με κίνητρα και μικρές αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις κοινωνικού οφέλους που αυτό συνεπάγεται.
Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι με την δημιουργία των ΠΕΣΔΑ, έτσι όπως σκοπεύετε να τους εφαρμόσετε, συντελείται ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα και ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο μέσα σε περίοδο λιτότητος.
Επειδή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ψηφίζουμε κατά συνείδηση, σε αυτήν ιστορία εγώ προσωπικά, κρατάω ενστάσεις και την καταψηφίζω.
Από ομιλία ΜΑΥΡΟΥΔΗ ΒΟΡΙΔΗ-ΝΔ:
[..]Το 2003 έγινε το βασικό νομοθέτημα. Τώρα έχουμε 2013. Έχει περάσει μια δεκαετία. Άρα, χρειάζεται μια επαναξιολόγηση ως προς τι κάνουμε, πού έχουμε μείνει πίσω, πού πρέπει να σπεύσουμε να τον εφαρμόσουμε ή πού πρέπει να τον αναθεωρήσουμε.
Όσον αφορά, βέβαια, το να τον αναθεωρήσουμε, έχει να κάνει και με τις τεχνολογίες. Άκουσα, για παράδειγμα, τον κ. Παπαδημούλη να λέει ότι δεν θέλουν τη θερμική επεξεργασία.
Τι σας πειράζει εσάς η θερμική επεξεργασία; Γιατί αποκλείετε μια τεχνολογία η οποία αφήνει ελάχιστο υπόλειμμα και άρα, δεν έχουμε ανάγκη να φτιάχνουμε χώρους υγειονομικής ταφής; Γιατί, λοιπόν, δεν αφήνετε να προχωρήσουμε εκεί;
Και με αυτήν την οπτική, εγώ πιστεύω ότι χρειαζόμαστε σήμερα μια επαναξιολόγηση και εκεί όπου δεν χρειαζόμαστε ντε και καλά χώρους υγειονομικής ταφής, μπορούμε να μην έχουμε χώρους υγειονομικής ταφής, γιατί έχει να κάνει με το πόσο είναι τελικά είναι το υπόλειμμα.
Εκεί, λοιπόν, εγώ εμμένω σε μια βασική θέση που έχω υποστηρίξει στο παρελθόν, ότι αν εφαρμόσουμε πλήρως το σχεδιασμό και δούμε ότι δεν μας χρειάζονται πρόσθετοι χώροι υγειονομικής ταφής, μπορούμε να προχωρήσουμε και σε κατάργηση αυτού του σχεδιασμού κι αυτών των συγκεκριμένων χώρων. Δεν είναι ανάγκη να φτιάχνουμε παραπάνω απ’ όσα θέλουμε, και για λόγους οικονομικούς αλλά -αν θέλετε- και γενικότερα, για λόγους περιβαλλοντικούς. 
Δευτερολογία Χ.Καφαντάρη :
[..]Στη συζήτηση που έγινε τις τελευταίες δυο ώρες ακούσαμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα –και το λέω επί της ουσίας- από τον κ. Βορίδη συγκεκριμένα. Ακούσαμε μια κριτική, την προσωπική του άποψη έστω, όπως κατάλαβα, για το θέμα του περιφερειακού σχεδιασμού στην Αττική.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό με την εξής έννοια. Ο κ. Βορίδης είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι όπως είπαμε το αφεντικό της Κυβέρνησης. Αν πραγματικά η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή έχει ένσταση με τον περιφερειακό σχεδιασμό, εδώ και τώρα ας το δείξει στην πράξη.
Αυτό λέμε και εμείς. Δεν δεχόμαστε αυτόν τον περιφερειακό σχεδιασμό της Αττικής, ο οποίος –όπως σωστά είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος- ξεκίνησε το 2003 επί Υπουργίας της κ. Βάσως Παπανδρέου, το 2006 επικαιροποιήθηκε, υπογράφηκε από τον τότε διορισμένο Περιφερειάρχη από την κρατική Περιφέρεια, προχώρησε και υλοποιείται σήμερα με το συγκεκριμένο σχέδιο. Κύριε Βορίδη, αυτή τη στιγμή δημοπρατούνται έργα σε όλη την Ελλάδα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εγώ λέω καλοπροαίρετα αυτή τη στιγμή το εξής: Σταματήστε τώρα αυτές τις διαδικασίες να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τις κοινωνίες, με τους φορείς, με τους δήμους, διότι ειδικά για την Αττική που «τρέχει» η δημοπράτηση των τεσσάρων αυτών έργων αυτές τις μέρες, η ληφθείσα απόφαση πάρθηκε από την εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ, χωρίς καν να το συζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΚΝΑ, χωρίς να μπει θέμα και στους δήμους. Πάρτε μια τέτοια πρωτοβουλία.

http://kinisi-esdkna.blogspot.gr/2013/02/blog-post_1.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου