Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!
ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΙΚΑ! ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 64% ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ.
Περαιτέρω περικοπή των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ (6,3 δισ. ευρώ) έως το 2014 απαιτείται από το μνημόνιo.
Η υστέρηση εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της καλπάζουσας ανεργίας και της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας που τείνει γίνει καθεστώς, θα αποτελέσουν το επιχείρημα για νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 
Το έλλειμμα που συνεχίζουν να έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνεχίζει να μεγαλώνει με βάση τα στοιχεία του πρώτου διμήνου του χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν απορροφήσει το 27% της συνολικής ετήσιας επιχορήγησής του.
Το ΙΚΑ εμφανίζεται να έχει απορροφήσει πάνω από το 64% της ετήσιας επιχορήγησης, ο ΟΓΑ το 25%, ενώ ΟΑΕΕ και τα ΤΑΠ ΟΤΕ  απορρόφησαν πάνω από 35% της ετήσιας επιχορήγησής τους.
ΥΣΤΕΡΗΣΗ 6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟ 2012 - ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ
Το δεύτερο κλιμάκιο της τρόικας, πουβρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα προβεί και σε μια ανασκόπηση των δημοσιονομικών του τριμήνου.
Η ύφεση και η αυξανόμενη ανεργίααναμένεται να οδηγήσουν σε υστέρηση εσόδων για τα Ταμεία, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ για το 2012.
Με το θέμα αυτό αλλά και το σύνολο των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης θα ασχοληθούν τα δύο από τα τρία τεχνικά κλιμάκια εμπειρογνωμόνων που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, με στόχο να χαραχθούν οι βασικές γραμμές των μέτρων για τη διετία 2013 - 2014, αλλά και να υπάρξει και μια ανασκόπηση των δημοσιονομικών εξελίξεων για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Ειδικότερα, το ένα από τα κλιμάκια, το οποίο απαρτίζεται από στελέχη της τρόικας, βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με στόχο την επισκόπηση εσόδων δαπανών για την Γενική και την Κεντρική Κυβέρνηση.
Το δεύτερο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων απαρτίζεται από στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείουκαι της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, με στόχο την εξέταση της προόδου της έκθεσης αξιολόγησης για τις περικοπές δαπανών τη διετία 2013 - 2014. Στο πρώτο της κομμάτι, η έκθεση αυτή, η οποία θα εκπονηθεί σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, θα αναλύει ποιες από τις σημερινές δαπάνες δεν επιτυγχάνουν το στόχο τους και θα πρέπει να επανεξεταστούν.
Η πορεία που θα έχει η αξιολόγηση αυτή των δαπανών είναι προδιαγεγραμμένη από την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ αυτή που αφορά το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Στο κομμάτι της έκθεσης που αναφέρεται στο ασφαλιστικό, αφού αφήνει να εννοηθεί ότι μετά τις επικουρικές συντάξεις σειρά στις περικοπές παίρνουν και τα εφάπαξ, τονίζει ότι ακόμη και μετά τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις συνεχίζει να υφίσταται πρόβλημα στο ασφαλιστικό.
Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι, λόγω της ύφεσης και της εισφοροδιαφυγής, οι δαπάνες ασφάλισης θα αυξηθούν μέχρι και το 2015 κατά 0,6% του ΑΕΠ, περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σημειώνεται ότι "κάποιες νέες περικοπές θα μπορούσαν να γίνουν με στόχο τις υψηλές συντάξεις, οι οποίες είχαν έως τώρα τις μικρότερες περικοπές..."
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 15.000 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Σύμφωνα με το ΔΝΤ πρέπει να εξοικονομηθούν 1-3% του ΑΕΠ, από τη διοικητική μεταρρύθμιση. Ο όρος της διοικητικής μεταρρύθμισης περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ξένο οργανισμό, την απόλυση περίπου 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο χρόνο, την κατάργηση ή συγχώνευση περίπου 100 ανενεργών δημοσίων οργανισμών, αλλά και τη δραστική μείωση των διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων στα ελληνικά υπουργεία.
Το τρίτο τμήμα της αξιολόγησης των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης θα πρέπει να αποφασίσει το συνολικό επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο της εξοικονόμηση περίπου 2,1 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) έως το 2014.
ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ 1ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΜΗΝΟΥ
Το δεύτερο κλιμάκιο της τρόικας, που βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα προβεί και σε μια ανασκόπηση των δημοσιονομικών εξελίξεων για τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου.
Στο πεδίο αυτό, στόχος θα είναι η κάλυψη της υστέρησης ύψους 1 δισ. ευρώ που παρουσιάζουν το πρώτο δίμηνο του χρόνου. Οι ελεγκτές θα ρίξουν τα βάρη στα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία υπολειτουργούν καθώς έχει απαξιωθεί η δημόσια υγεία και υποχρηματοδοτείται,  καθώς και στους ΟΤΑ που ήδη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους με τις περικοπές του «Καλλικράτη».
Μετά την εξέταση αυτή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως αύριο, θα ξεκινήσει η συζήτηση των μέτρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ που έχουν ήδη μπει σε νομοσχέδια για φέτος. Τα μέτρα αυτά θα μπουν σε εφαρμογή άμεσα. Επίσης, στην αλληλογραφία που υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα, ζητήθηκε να υπάρχει έτοιμο το σχέδιο για τις φετινές αποχωρήσεις του Δημοσίου.
ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Το τρίτο κλιμάκιο της τρόικας θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την πρόοδο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου (το οποίο δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τον Ιούνιο), από το οποίο θα πάρουν μαζί τους μόνο τις γενικές κατευθύνσεις και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής του.
Παράλληλα, θα εξετάσουν την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και τηναναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με βάση τις επιταγές του νέου μνημονίου. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ενημερωθούν για τον υπερκομματικό γενικό γραμματέα Φορολογίας, ο οποίος θα πρέπει να τοποθετηθεί έως το τέλος της εβδομάδας, αλλά και τη στελέχωση του κλιμακίου ελέγχου για τους πολίτες υψηλού εισοδήματος, αλλά και τους ελέγχους και την πορεία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΙΚΑ - ΔΩΡΟΝ ΑΔΩΡΟ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ
Το θεσμό της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών για τους εργοδότες, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, χαιρέτισε, με δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης. Η μείωση αυτή θα είναιστο 5% επί των καταβλητέων εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ και θα την δικαιούνται όλοι οι εργοδότες - ακόμα και αυτοί που απολύουν ή κόβουν μισθούς - με μοναδική προϋπόθεση την εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών στο ΙΚΑ. 
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο διάταξη, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του OAEE να ζητήσουν την υπαγωγή τους σε μία ή και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες από αυτήν στην οποία υπάγονται. «Ύστερα από συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες, ένα πάγιο αίτημα των εμπόρων τα τελευταία χρόνια οδεύει προς υλοποίηση», σημείωσε. Ωστόσο, πρόσθεσε πως το δικαίωμα αυτό θα έπρεπε να παρέχεται σε όλους και όχι μόνο εφόσον δεν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλονται οι δόσεις κανονικά και με συνέπεια. Με την παραπάνω ρύθμιση η μέγιστη ελάφρυνση για έναν αυτοαπασχολούμενο μπορεί να φτάσει 50 ευρώ το μήνα. Δυστυχώς, αυτή η διάταξη, παρά την ικανοποίηση που εξέφρασε ο κ. Κορκίδης, δεν θα λύσει κανένα από τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι όπως είναι η καταβαράθρωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και η πολύπλευρη επίθεση που δέχονται από τις μονοπωλιακές αλυσίδες και τις πολυεθνικές, ενώ ενδεχομένως, να δημιουργήσει και περισσότερα προβλήματα στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών από την μειώση των εισφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου