Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Μαγνησία: 4.000 άνεργοι οικοδόμοι



Σοκάρουν τα στοιχεία του τοπικού συνδικάτου που χθες πραγματοποίησε γενική συνέλευση στο ΕΚΒ εν όψει της απολογιστικής συνέλευσης του ΕΚΒ αλλά και της απεργίας που έχει προκηρυχθεί από την Ομοσπονδία του κλάδου για τις 4 Απριλίου.


Η ανεργία στον κλάδο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με αποτέλεσμα να θεωρείται τυχερός ακόμη και αυτός που κάνει δύο μεροκάματα το μήνα ενώ πλέον οι περισσότεροι εξαιτίας της αναδουλειάς κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν μακροχρόνιοι άνεργοι.. . λόγω της μεγάλης παραμονής τους στους καταλόγους ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Βάγιο Λαγοδόντη την περίοδο που διανύουμε περισσότεροι από 4.000 οικοδόμοι είναι άνεργοι, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και στις οικοδομές που ακόμη ανεγείρονται απασχολούνται κατά κύριο λόγο Αλβανοί.

Την ίδια στιγμή ένα ποσοστό 80% των οικοδόμων και εργατοτεχνιτών είναι ανασφάλιστοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τόσο για τους ίδιους, όσο και για τις οικογένειές τους αλλά και για τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, αφού και στις περιπτώσεις που εξασφαλίζεται το μεροκάματο οι οικοδόμοι κάνουν «σκόντο» και στο ένσημο.

Με το πρόσχημα της κρίσης οι περισσότεροι εργολάβοι έχουν ήδη χαμηλώσει στο μεταξύ τα μεροκάματα και πολλές φορές δεν κολλάνε όλα τα ένσημα. Οι άνεργοι τη βγάζουν με δανεικά, ενώ πολλοί εν ενεργεία οικοδόμοι και εργατοτεχνίτες κάνουν δουλειές του ποδαριού μέχρι να "ξανανοίξει" η οικοδομή.

Το πάγιο αίτημα του συνδικάτου είναι το κατώτερο μεροκάματο να ανέρχεται στα 52 ευρώ, για τον τεχνίτη 75 ευρώ, ενώ επίσης καθολική είναι η απαίτηση πλέον να προσμετράται ο χρόνος ανεργίας ως συντάξιμος, να θεωρούνται τα βιβλιάρια ασθενείας όσο διαρκεί η κρίση και χωρίς ένσημα, καλύτερη επιθεώρηση στις οικοδομές για θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

«Πρόκειται για τη χειρότερη περίοδο που διανύουμε τα τελευταία 30 χρόνια, παρατηρεί ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων για τα τοπικά δεδομένα της Μαγνησίας, με το ποσοστό ανεργίας στους οικοδόμους να ξεπερνά πλέον το 70%. Η κατάσταση είναι πλέον απερίγραπτη» παρατηρεί ο κ. Λαγοδόντης, απογοητευμένος όσο ποτέ όχι μόνο για την ανεργία αλλά και για τις στρεβλώσεις του συστήματος που έχουν ουσιαστικά «μετατρέψει» τους οικοδόμους σε επαίτες ακόμη και μίας ελάχιστης ασφάλισης για να μπορούν να έχουν δικαίωμα να εξεταστούν από γιατρό, αφού και η νέα ρύθμιση που έγινε πριν από λίγες μέρες επιβάλλει 50 ένσημα τουλάχιστον για να θεωρηθούν τα ασφαλιστικά βιβλιάρια.


Πηγή:Ταχυδρόμος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου