Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

(Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ)! Καραμεσίνη: Μόνο το 12% των ανέργων λαμβάνουν επίδομα

Καραμεσίνη: Μόνο το 12% των ανέργων λαμβάνουν επίδομα


"Μόλις το 12% των ανέργων, δηλαδή 150.000 άνθρωποι, καλύπτονται από επίδομα ανεργίας" ανέφερε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη μιλώντας στον News24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού. Και τόνισε: "Το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί αλλά είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Το σύνολο των ανέργων είναι 906.000 άτομα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ είναι 844.700. 653.000 είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι δηλαδή είναι άνεργοι άνω των 12 μηνών. Από αυτούς λίγοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και λίγοι το βοήθημα για μακροχρόνια ανέργους γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις".

"Η μακροχρόνια ανεργία -συνέχισε- καλύπτει μεγάλο ηλικιακό φάσμα. Οποιος είναι πάνω από 45 έχει λίγες πιθανότητες να βρει δουλειά, η αναπηρία επίσης ενισχύει την ευαλωτότητα, υπάρχει και διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών".
Κατά την κα Καραμεσίνη, "τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ είναι εφαλτήριο για τη διεκδίκηση θέσης εργασίας. Στη διάρκεια της κρίσης ο προβληματισμός ήταν αν τα συστήματα επιδότησης της εργασίας μπορούσαν να λειτουργήσουν σταθεροποιητικά. Στα χρόνια των μνημονίων περίπου 1 εκατ εργαζόμενοι βρέθηκαν χωρίς δουλειά, συνέβη μια κοινωνική καταστροφή. Η λογική μας είναι η εισοδηματική στήριξη μέχρι να βρουν οι άνθρωποι δουλειά και η υποστήριξή τους για να αποκτήσουν μεγαλύτερες δυνατότητες στη διεκδίκηση εργασίας. Η συζήτηση στην ΕΕ είναι να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας".
Για τους ανέργους που δεν παίρνουν οικονομική βοήθεια από τον ΟΑΕΔ, "το σχέδιο είναι ότι αυξάνονται οι θέσεις σε προγράμματα απασχόλησης για να διευκολυνθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες. Από την άλλη δίνεις οικονομικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας".
Συνολικά δίνεται 1,5 δισ. το χρόνο για την ανεργία, εξήγησε η κ. Καραμεσίνη, σε επιδόματα και προγράμματα.

https://www.news247.gr/koinonia/karamesini-mono-to-12-ton-anergon-lamvanoyn-epidoma.6665746.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου