Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Κομμουνιστική Τάση ΣΥΡΙΖΑ: «Πρωθυπουργέ, εθνικοποίησε τις τράπεζες»

 Κομμουνιστική Τάση ΣΥΡΙΖΑ: «Πρωθυπουργέ, εθνικοποίησε τις τράπεζες»
Να εθνικοποιήσει τις τράπεζες και τις μεγάλες βιομηχανίες, να διαγράψει μονομερώς το χρέος και να πάρει την εξουσία από τρόικα και ολιγαρχία καλεί τον πρωθυπουργό η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ανακοίνωσής της.

Παράλληλα, ζητεί από τον πρωθυπουργό να καλέσει τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία σε ξεσηκωμό.

Η ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ:



Είμαστε ήδη στον πόλεμο που μας κήρυξαν η τρόικα και η ολιγαρχία και όχι σε μια "διαπραγμάτευση". Η μάχη του δημοψηφίσματος είναι αποφασιστικής σημασίας. Για μια ισχυρή νίκη του "Όχι" απαιτείται μαζική δράση και ριζοσπαστικά μέτρα. Φτάνουν πια τα λόγια, ήρθε η ώρα για έργα. Το σχόλιό μας για το διάγγελμα του πρωθυπουργού και η θέση μας για το τι συγκεκριμένα πρέπει να γίνει τώρα.

Σύντροφε πρωθυπουργέ, εθνικοποίησε τις τράπεζες και πάρε την εξουσία από τρόικα και ολιγαρχία!

Το διάγγελμα που εκφώνησε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός περιείχε μια σαφή έκκληση για την υποστήριξη του «όχι» στο δημοψήφισμα. Δυστυχώς όμως, ο πρωθυπουργός δεν διέψευσε την απαράδεκτη σημερινή του επιστολή προς την τρόικα (δείτε την εδώ), δεν αποδοκίμασε την προδοτική στάση των υπουργών και βουλευτών από τη δεξιά πτέρυγα (Δραγασάκης, Παπαδημούλης και σια) που αντιτάχθηκαν στο δημοψήφισμα και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική της επιδίωξης μια μνημονιακής συμφωνίας λιτότητας με την τρόικα, την ώρα που ζητά από το λαό με την ψήφο του να καταδικάσει τη λιτότητα και τα Μνημόνια.

Η αντιφατική αυτή στάση δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στον εργαζόμενο λαό. Η εργατική τάξη, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δείχνουν ότι μπορούν να αντέξουν στη σκληρή δοκιμασία του οικονομικού πολέμου του «μαύρου μετώπου» τρόικας και ελληνικής ολιγαρχίας για να στείλουν ένα ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα με ένα ισχυρό «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Οι μεγάλες προχθεσινές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και σε άλλες πλατείες τις χώρας το απέδειξε ξεκάθαρα. 

Όμως προβληματίζονται και συγχύζονται όταν βλέπουν την ηγεσία τους σε αυτόν τον αγώνα για το «Όχι» να επιχειρεί να πατήσει ταυτόχρονα «σε δυο βάρκες» και να μην υιοθετεί μια αποφασιστική στάση και τα ανάλογα ριζοσπαστικά μέτρα που θα εγγυηθούν την επικράτηση του «όχι» και θα προστατεύσουν το λαό από την αδυσώπητη τρομοκρατική επίθεση του «μαύρου μετώπου».

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ανέφερε και πάλι ότι το δημοψήφισμα «εντάσσεται στη διαπραγμάτευση» με την τρόικα. Αυτό δυστυχώς, φανερώνει απουσία κατανόησης της πραγματικότητας. Το δημοψήφισμα και ο αγώνας για το «όχι» αντικειμενικά συνιστούν ρήξη με την τρόικα και έχουν ήδη προκαλέσει τον ανοικτό πόλεμο από την πλευρά της. Ο πόλεμος αυτός, είναι μια αναπότρεπτη πραγματικότητα και δεν κερδίζεται απλά με κορώνες για τη δημοκρατία και με εκκλήσεις για «νηφαλιότητα». Στον πόλεμο πρέπει να απαντήσουμε με αποφασιστικό τρόπο και αυτό απαιτεί, όχι λόγια, αλλά μαζική δράση και συγκεκριμένα κυβερνητικά έργα.

Ο πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει την προσκόλληση της κυβέρνησης στη «διαπραγμάτευση», υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα έφερε ήδη αποτελέσματα με παραχωρήσεις από την πλευρά της τρόικας. Όμως η πραγματικότητα δείχνει το εντελώς αντίθετο. 

Η τρόικα από το Σάββατο δεν διαπραγματεύεται, αλλά πολεμά ανελέητα. Όχι μόνο δεν έκανε παραχωρήσεις, αλλά έκανε επίδειξη εξουσίας. Έκλεισε τις τράπεζες και επέβαλε γενικευμένη οικονομική ασφυξία στο λαό. Ξεκίνησε ήδη μια ισχυρή καμπάνια με τα φερέφωνά της στην Ελλάδα για την υποστήριξη του «Ναι». Ξεκαθάρισε ότι με αυτή την κυβέρνηση δεν συζητά πλέον, προσδοκώντας την πτώση της την Κυριακή μετά από τη νίκη του «Ναι» και την αντικατάστασή της από μια «οικουμενική κυβέρνηση» - μαριονέτα. Της έστειλε μάλιστα ένα ακόμα ταπεινωτικό τελεσίγραφο, ζητώντας να δεχθεί νέο Μνημόνιο και να ταχθεί στο δημοψήφισμα υπέρ του «ναι»! Τα ίδια τα αποτελέσματα του «Eurogroup» που ακολούθησε λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, έδειξαν ότι η τρόικα θέλει τώρα μόνο πόλεμο και όχι διαπραγμάτευση και συμφωνία.

Η μόνη περίπτωση να υπάρξει συμφωνία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης είναι η τελευταία να προχωρήσει σε μια ανοικτή προδοσία, να βάλει την υπογραφή της σε νέο Μνημόνιο και να κάνει μάλιστα το λαό συνένοχο προτείνοντάς του να ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα. Είναι απόλυτα επιβεβλημένο λοιπόν στο εξής, κάθε ομιλία ή διάγγελμα του πρωθυπουργού στο λαό να ξεκινάει με μια ρητή δήλωση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να προβεί μια τέτοια επονείδιστη πράξη. 

Διαφορετικά, όσο η κυβέρνηση εμφανίζεται εν καιρώ πολέμου της τρόικας ενάντια στο λαό να διαπραγματεύεται μαζί της και να επιδιώκει συμφωνία, τότε το μυαλό του λαού θα πηγαίνει στην προδοσία. Γιατί άλλου είδους συμφωνία με τους εκβιαστές και τους ληστές της τρόικας στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει!

Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ολοκάθαρα και επανειλημμένα είχε προτείνει και εξηγήσει ότι η πιο ενδεδειγμένη πολιτική επιλογή για την κατάργηση των Μνημονίων ήταν ο σχηματισμός από αυτή τη Βουλή μιας αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΚΚΕ για μια αντικαπιταλιστική – σοσιαλιστική ρήξη, υποστήριξε από την πρώτη στιγμή το δημοψήφισμα, γιατί – ανεξάρτητα από τις προθέσεις της κυβέρνησης - αντικειμενικά δημιουργεί συνθήκες ρήξης με την τρόικα και δίνει την ιστορική ευκαιρία στην εργατική τάξη και τη νεολαία να μπουν αποφασιστικά στο προσκήνιο και να επιβάλουν μια ριζοσπαστική, σοσιαλιστική πολιτική.

Παρά τις απαράδεκτες «μανούβρες» και τους διαρκείς αυτοσχεδιασμούς τακτικής χωρίς σταθερές αρχές στους οποίους επιδίδεται η κυβέρνηση στο βωμό της «διαπραγμάτευσης», η Κομμουνιστική Τάση θεωρεί, ακόμα περισσότερο από πριν, ότι το δημοψήφισμα είναι μια μεγάλη ταξική μάχη. Αν αυτή η μάχη δεν κερδηθεί και το «Όχι» δεν επικρατήσει, θα επέλθει μια πολύ σοβαρή ήττα για τον εργαζόμενο λαό, με σημαντικές επιπτώσεις στο ηθικό και το αγωνιστικό του φρόνημα, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για νέα σκληρά Μνημόνια λιτότητας.

Γι΄ αυτό η μάχη του δημοψηφίσματος πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία! Αλλά για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να γίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει έως τώρα η κυβέρνηση και που κάλεσε και σήμερα το λαό να κάνει στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός: χρειάζεται να μείνουμε μακριά από την παθητική, παραλυτική «νηφαλιότητα». Χρειάζεται να περάσουμε στην αντεπίθεση, πριν είναι πολύ αργά, με δράση και έργα! Δεν αρκούν οι ευχές και οι όρκοι στη Δημοκρατία. Το δημοψήφισμα στις παρούσες συνθήκες δεν είναι καθόλου δημοκρατικό. Είναι άκρως αντιδημοκρατικό αν διεξαχθεί με κλειστές τράπεζες και με την ενημέρωση και την εξουσία στα χέρια του «μαύρου μετώπου». Όλο το νόημα των επιτακτικών καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας στον αγώνα για ένα πανίσχυρο, μαζικό «Όχι» συμπυκνώνεται λοιπόν σε μια φράση : να πάρουμε την εξουσία από τα χέρια της τρόικας και της ολιγαρχίας!


Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να προχωρήσουν επειγόντως στα ακόλουθα μέτρα:

Άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών για να προστατευτούν οι καταθέσεις μικρών και μεσαίων αποταμιευτών, με μεθόδους διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου. Αυτές τις συνθήκες μπορούν να τις εξασφαλίσουν μόνο εκλεγμένες και ανακλητές διοικήσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν από κοινού εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των τραπεζοϋπαλλήλων και των μαζικών οργανώσεων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. 

Η σημερινή σύνδεση των τραπεζών με το («παράνομο» σύμφωνα με τα πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας της Βουλής) κρατικό χρέος επιβάλει τη μονομερή διαγραφή του, σαν απαραίτητο μέσο για την άμεση εξυγίανση του εθνικοποιημένου τραπεζικού συστήματος.

Η εξάρτηση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας από τις υπερχρεωμένες σήμερα τράπεζες και η διαπλοκή τους με αυτές, επιβάλει την άμεση εφαρμογή ενός πλάνου εθνικοποίησής των μεγάλων επιχειρήσεων κατά κλάδο και δραστηριότητα, με εργατικό έλεγχο. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα θωρακιστούν οι θέσεις εργασίας και το βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων σε αυτές. Μόνο έτσι θα προστατευτεί ο σκελετός της οικονομίας από τα συντριπτικά χτυπήματα που απειλεί να του επιφέρει η παρούσα τρομοκρατική επίθεση του «μαύρου μετώπου» τρόικας – ολιγαρχίας.

Τις επόμενες μέρες μια σειρά επιχειρήσεων θα επικαλεστούν πραγματικά ή υποτιθέμενα κωλύματα για την κανονική πληρωμή μισθών. Πρέπει με τον συντομότερο δυνατό τρόμο να θεσμοθετηθεί τώρα ο εργατικός έλεγχος στις επιχειρήσεις για να αποκαλυφθεί η πραγματική τους κατάσταση. Οι μεγάλες επιχειρήσεις που οι ιδιοκτήτες τους εκβιάζουν και απειλούν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν «Ναι», που αποκαλύπτεται ότι επικαλούνται ψευδή στοιχεία για να μην καταβάλουν τους μισθούς και που εμπλέκονται σε απάτες, σε φοροδιαφυγή ή εισφοροδιαφυγή θα πρέπει να εθνικοποιούνται άμεσα.

Οι συντάξεις και τα επιδόματα, μέσα στις συνθήκες αυτού του ανελέητου οικονομικού πολέμου, δεν είναι εξασφαλισμένα, όσες προσωπικές «εγγυήσεις» κι αν δώσει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί. Για να είναι εγγυημένα απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα. Επίσης είναι αναπόφευκτο, σε αυτές τις συνθήκες, τις επόμενες μέρες να αρχίσουν να εμφανίζονται ελλείψεις στα νοσοκομεία και το κρατικό σύστημα Υγείας. Για να βρεθούν τώρα οι αναγκαίοι πόροι για να καταβληθούν στο ακέραιο συντάξεις και επιδόματα και να εξασφαλιστούν χρήματα για την Υγεία θα πρέπει : α) Να επιβληθεί άμεσα ειδική, βαριά εισφορά έκτακτης ανάγκης στα μεγάλα εισοδήματα, τους μεγαλοκαταθέτες και τους κατόχους μεγάλων περιουσιών. Για τον οικονομικό πόλεμο στο λαό πρέπει τώρα να πληρώσει ο σύμμαχος της τρόικας που πρωτοστατεί στην καμπάνια υπέρ του «Ναι» δηλαδή η ελληνική ολιγαρχία. β) Να μειωθούν με ειδικό διάταγμα οι μισθοί όλων των κρατικών αξιωματούχων (υπουργών, βουλευτών, υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών, αξιωματικών κ.α) στο ύψος του μέσου σημερινού μισθού ενός ειδικευμένου βιομηχανικού εργάτη. γ) Να απαλλοτριωθεί το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας και των Μοναστηριών. δ) Να απαλλοτριωθούν όλες οι ιδιωτικές μονάδες Υγείας και να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, μαζί με το προσωπικό τους.

Για να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε τρόφιμα και φάρμακα απαιτείται άμεση εθνικοποίηση των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων τροφίμων και φαρμάκων με εργατικό έλεγχο, καθώς και των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Για να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε καύσιμα απαιτείται η άμεση εθνικοποίηση των μεγάλων εταιρειών επεξεργασίας και εμπορίας προϊόντων και υπηρεσιών ενέργειας.

Να μπει τέρμα στην εγκληματική τρομοκρατική εκστρατεία των ιδιωτικών ΜΜΕ. Τα ιδιωτικά ΜΜΕ είναι βασικοί συναυτουργοί στην τρομοκρατική επίθεση που δέχεται ο λαός από την τρόικα. Οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες πρέπει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ χρειάζεται να απελευθερωθούν από την ομηρία της καπιταλιστικής ολιγαρχίας. Πρέπει να απαλλοτριωθούν άμεσα όλα τα ιδιωτικά ΜΜΕ και να αποδοθούν οι συχνότητες και ο εξοπλισμός τους στις διάφορες ενώσεις πολιτών (κόμματα, συνδικάτα κ.λ.π) και δημοσιογράφων για ελεύθερη και ισότιμη χρήση, στη βάση της αρχής της αληθινά πλουραλιστικής ενημέρωσης. Έτσι δεν θα ακούγεται αποκλειστικά η φωνή της τρόικας και των καπιταλιστών, αλλά όλες οι φωνές των πολιτών.

Να μπει τέρμα στην παθητική αναμονή να ανοίξουν οι εκβιαστές της ΕΚΤ την «κάνουλα» της ρευστότητας. Έτσι κι αλλιώς, αυτή η «κάνουλα» ανοίγει εδώ και μήνες μόνο με πανάκριβο δανεισμό από τον λεγόμενο ELA, που επιβαρύνει το συνολικό χρέος της χώρας. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ την ώρα που αυτοί οι καπιταλιστικοί θεσμοί – μηχανισμοί και όλες οι ευρωπαϊκές αστικές κυβερνήσεις από κοινού έχουν κηρύξει τον οικονομικό πόλεμο στον ελληνικό εργαζόμενο λαό είναι αδύνατη και κάθε μέρα που περνά θα αποδεικνύεται όλο και πιο επιζήμια. Χρειάζεται τώρα να εφαρμοστεί ένα σχέδιο μετάβασης σε εθνικό νόμισμα για την ανάκτηση της νομισματικής ανεξαρτησίας από τους εκβιαστές της ΕΚΤ και η έξοδος από την καπιταλιστική συμμαχία συλλογικής εκμετάλλευσης των ευρωπαϊκών λαών, δηλαδή την ΕΕ, με ταυτόχρονο κάλεσμα σε όλους τους ευρωπαίους εργαζόμενους για μια νέα προοπτική ενοποίησης χωρίς τους ευρωπαίους καπιταλιστές και τον καπιταλισμό, σε μια αληθινά ισότιμη, σοσιαλιστική βάση. Το σχέδιο μετάβασης σε εθνικό νόμισμα θα πρέπει αυτονόητα να προβλέπει την πληρωμή όλων των εκκρεμούντων και των έκτακτων φόρων από τους πλούσιους και τους καπιταλιστές σε ευρώ, για τη δημιουργία ενός αναγκαίου συναλλαγματικού αποθεματικού για εισαγωγές και χρειάζεται αυτονόητα να συνοδεύεται από τη μονομερή διαγραφή του κρατικού χρέους, που αν δεν επιβληθεί, το χρέος με το νέο νόμισμα θα πολλαπλασιαστεί.

Τα ριζοσπαστικά αυτά μέτρα για να έχουν βιώσιμη προοπτική, θα πρέπει να αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου προγραμματικού σχεδίου σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας, όπως αυτό που έχει καταθέσει έγκαιρα η Κομμουνιστική Τάση στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός σήμερα συνέστησε και πάλι στο λαό «ψυχραιμία και νηφαλιότητα». Όμως εκείνο που θα εγγυηθεί τη νίκη του «Όχι» στο δημοψήφισμα είναι η μαζική δράση. Οι δυνάμεις της αντίδρασης από χτες άρχισαν να παίρνουν ξανά την πρωτοβουλία στους δρόμους, εκμεταλλευόμενες τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει για τις λαϊκές μάζες ο οικονομικός πόλεμος του «μαύρου μετώπου» τρόικας - ολιγαρχίας . Ο Σαμαράς, αντίθετα με τον πρωθυπουργό, σαν αυθεντικός αρχηγός της αστικής αντίδρασης δεν συνέστησε «νηφαλιότητα». Αντίθετα κάλεσε για μια πανστρατιά καθημερινών αντιδραστικών εκδηλώσεων υπέρ του «Ναι» σε όλη τη χώρα.


Το καθήκον του πρωθυπουργού είναι λοιπόν σε ειδικό νέο του διάγγελμα να καλέσει τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία σε ξεσηκωμό, ζητώντας τους να κινητοποιηθούν με:

- καθημερινές μαζικές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις,
- συνελεύσεις σε όλες τις γειτονιές και τους εργατικού χώρους,
- δημιουργία επιτροπών αγώνα για το «Όχι», συντονισμένων πανελλαδικά για να αντιμετωπιστεί οργανωμένα ο οικονομικός πόλεμος του «μαύρου μετώπου» και να εξασφαλιστεί η νίκη στο δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός προσωπικά θα επίσης να απαντήσει στην προκλητική απόπειρα των ηγετών της τρόικας και πολλών άλλων εκπροσώπων αστικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να παρέμβουν στο δημοψήφισμα με ανοικτή υποστήριξη του «Ναι» και να ζητήσει με ειδικό διάγγελμα προς όλους τους ευρωπαίους εργαζόμενους τα ακόλουθα:

Μαζικές συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη και συντονισμένη, πανευρωπαϊκή απεργιακή κινητοποίηση τις επόμενες μέρες για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

Συμμετοχή όλων των μαζικών εργατικών και λαϊκών οργανώσεων της Ευρώπης σε μια Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Αγώνα ενάντια στη Λιτότητα και την Τρομοκρατία του κεφαλαίου, για την Έμπρακτη Αλληλεγγύη στον αγώνα του ελληνικού λαού, που θα πρέπει να διοργανωθεί άμεσα στην Αθήνα.

Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ - 1/7


http://www.zougla.gr/politiki/article/komounistiki-tasi-siriza-pro8ipourge-e8nikopise-tis-trapezes

1 σχόλιο:

  1. Όλα θα ρθούν στον Καιρό τους και το Αύγουστο Κολιό ! Και μετά Όλοι μαζί θα τραγουδάμε Νταχτιρντί το λέγανε και πως το χορεύανε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή