Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΤΟ «ΟΧΙ» ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ «ΟΠΛΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

(Πέμ. 2/7/15 - 17:35)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ
Θέλω να ξεκινήσω από κάτι που είπατε πριν μερικές μέρες στο δορυφορικό κανάλι «Ρωσία 24» ότι η κυβέρνηση έχει ένα plan B. Θέλω να μας πείτε ποιο είναι αυτό το planB;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν είπα εγώ ακριβώς αυτό στο κανάλι «Ρωσία 24». Τη συνέντευξή μου ολόκληρη μπορείτε να τη δείτε καταγεγραμμένη και στην Iskra, αλλά και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτό που είπα, λοιπόν, στο «Ρωσία 24» ήταν ότι η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, έχει σχέδιο να αντιμετωπίσει όλες τις καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν.
Και αυτό είναι φυσικό διότι μία κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, άσχετα αν είναι επιθυμητά ή όχι. Αυτό όμως που εμείς επιδιώκουμε είναι την Κυριακή, που θα πάνε οι πολίτες στις κάλπες, να φωνάξουν ένα μεγάλο, δυνατό, ισχυρό «ΟΧΙ». Κι αυτό το «ΟΧΙ» είναι ένα πολύ μεγάλο όπλο, όχι απλώς για την κυβέρνηση, αλλά για την Ελλάδα. Κυρίως και πρώτα απ’ όλα για τον ίδιο τον ελληνικό λαό, προκειμένου να γίνει μία διαπραγμάτευση ουσιαστική από τη Δευτέρα και να προκύψει από αυτήν μια συμφωνία η οποία θα είναι σχετικά συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όχι μια συμφωνία, όπως μας προτείνουν οι πιστωτές και οι λεγόμενοι «θεσμοί» η οποία είναι μια συμφωνία κατεδάφισης και λεηλασίας, συνέχισης των μνημονίων. Μια συμφωνία χωρίς προοπτική και χωρίς να δίνει στο λαό την παραμικρή ελπίδα για το μέλλον του.  
Από την άλλη πλευρά, επειδή έχουμε δει την σκληρή στάση των δανειστών και αυτή δεν έχει καμφθεί μέχρι τώρα, παρά την ισχυρή και νωπή εντολή που έχει η κυβέρνηση, θα ισχυριστεί κάποιος ότι μπορεί να πάρετε το «όχι» που ζητάτε και να είναι και πολύ μεγάλο, αλλά οι δανειστές να κάνουν αυτό που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα κάνουν: να τηρήσουν την ίδια άτεγκτη στάση. Αν συμβεί αυτό, αν επιμείνουν στα ίδια σκληρά μέτρα τα οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει απαράδεκτα, τι γίνεται μετά; Ποιο είναι το plan B; Τι κάνετε εάν η αντίδραση των δανειστών συνεχιστεί;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει άλλο όπλο από την διαπραγμάτευση και από την πίεση. Και η πίεση της κυβέρνησης στηρίζεται πρώτα απ’ όλα στη θέληση και στο αγωνιστικό φρόνημα του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η μοναδική δική μας δύναμη. Δεν είναι ούτε ο Σόιμπλε, ούτε η Μέρκελ. Προσφεύγοντας, λοιπόν, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες στη λαϊκή ετυμηγορία και δίνοντας ο λαός εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση, ισχυρή εξουσιοδότηση, να παλέψει για κάτι διαφορετικό ως συμφωνία από αυτά που δίνουν οι πιστωτές, νομίζω ότι είναι το καλύτερο όπλο για να πετύχουμε μια θετική εξέλιξη. Η άλλη επιλογή θα ήταν ποια; Θα ήταν να υπογράψουμε και να ξεμπερδεύουμε. Αυτό όπως ξέρετε είναι εύκολο να το κάνει κανείς, αλλά πρέπει να δει και το αύριο. Αν δει λοιπόν κανείς τους επόμενους μήνες τι θα προκύψει, αυτό θα είναι μια πραγματική καταστροφή, ένας πραγματικός όλεθρος για τη χώρα. Όλα αυτά που ζητούνται, τα ξέρουμε όλοι, είναι ανεφάρμοστα, είναι πιεστικά, είναι αφόρητα για τον τόπο.  
Συμφωνώ με αυτά που λέτε και δέχομαι και την καλή πρόθεση. Μένει όμως ένα ερώτημα: Αν οι πιστωτές δεν δεχτούν αυτήν την ισχυρή λαϊκή εντολή, που τώρα που και οι αγορές δεν επηρεάζονται και τόσο πολύ, τι κάνετε αφού δεν θέλετε να υπογράψετε αυτή τη συμφωνία;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Το ότι δεν επηρεάζονται οι αγορές δεν είναι αλήθεια. Διότι οι αγορές, όπως βλέπω, ταρακουνιούνται πάρα πολύ και οι επόμενες καταστάσεις θα είναι πάρα πολύ δύσκολες και για τα χρηματιστήρια και για τις κεφαλαιαγορές και για τις τράπεζες, αν και εφόσον οι πιστωτές επιμένουν σε μια στάση αδιέξοδη. Και ξέρετε ότι αν για δεύτερη φορά βγει από τις κάλπες η θέληση του ελληνικού λαού βροντερή, ισχυρή και δυνατή η οποία λέει ότι δεν αντέχουμε άλλο, δεν μπορούμε να δεχτούμε μια συμφωνία τέτοιου τύπου και με τέτοιο περιεχόμενο, αυτό θα είναι ένα όπλο για να προχωρήσουμε. Είναι το καλύτερο δυνατό που έχουμε να κάνουμε. Αλλιώς, αυτό που απομένει ως εναλλακτική λύση είναι αυτό που προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάμε να συμφωνήσουμε με αυτό που προσφέρουν οι «θεσμοί». Βρεθήκαμε σε ένα σκληρό δίλημμα: Ή έπρεπε να υπογράψουμε αυτό που μας λένε οι πιστωτές ή να προσφύγουμε στον ελληνικό λαό να ζητήσουμε ξανά μια ισχυρή, ισχυρότατη εντολή να διαπραγματευτούμε. Αυτά τα δύο είχαμε να κάνουμε. Επιλέξαμε το δεύτερο. Κάνουμε μια δεύτερη προσπάθεια. Κάνουμε μια δεύτερη προσπάθεια να πείσουμε, να πιέσουμε για να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο για τον τόπο μας και τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό κάνουμε το δημοψήφισμα. Και ελπίζουμε να το πετύχουμε, αυτό επιδιώκουμε.  
Οι δανειστές όμως έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους του τόνους ότι δεν θα υποχωρήσουν ακόμη κι αν το δημοψήφισμα έχει παλλαϊκή πλειοψηφία υπέρ του «ΟΧΙ».  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν το ξέρω αυτό. Κινούμαστε θετικά, κινούμαστε μ’ έναν τρόπο ο οποίος είναι σαφής, είναι αγωνιστικός και προσπαθούμε να υπερασπίσουμε τα πιο ζωτικά και πιο θεμελιώδη συμφέροντα αυτού του τόπου αυτή τη στιγμή. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Να πάμε να προσυπογράψουμε μια συμφωνία η οποία ξέραμε εκ των προτέρων ότι θα είναι καταδίκη για τον τόπο, χωρίς καμία προοπτική. Μια συμφωνία που θα είχε άγρια μέτρα λιτότητας, δεν θα περιείχε κανένα «κούρεμα» του χρέους και δεν θα έδινε καμιά χρηματοδότηση στη χώρα για μια αναπτυξιακή πνοή. Τι να την κάναμε αυτή τη συμφωνία; Θα είχαμε, λοιπόν, μια τραγωδία.  
Αυτό το οποίο όμως συμβαίνει σήμερα είναι να έχουμε κλειστές τις τράπεζες, να έχουμε τους συνταξιούχους σε εικόνες που δεν χρειάζεται να πούμε, αλλά και το σύνολο της οικονομίας να είναι στον «πάγο». Εργαζόμενοι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις απλήρωτοι, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να κινηθεί η αγορά και μια κοινωνία που είναι στα πρόθυρα του να τιναχτούν όλα στον αέρα. Γιατί φτάσαμε ως εδώ κύριε Λαφαζάνη, ενώ μας υποσχεθήκατε καλύτερες μέρες; Δεν είπε κανείς ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις.  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Γιατί φτάσαμε ως εδώ; Είναι γιατί εφαρμόστηκαν οι συνταγές και οι καταστάσεις που εμείς παραλάβαμε με τα μνημόνια. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Κι αν προωθούσαμε μία συμφωνία σαν αυτή που μας προτείνουν οι πιστωτές θα ήταν ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Διότι θα είχαμε περισσότερους φόρους για τον ελληνικό λαό, θα είχαμε μικρότερες συντάξεις, πολύ μικρότερες κοινωνικές δαπάνες, καμιά αναπτυξιακή στήριξη στη χώρα και βεβαίως ένα δυσβάσταχτο χρέος να το πληρώσουμε.  
Ναι αλλά μας είπατε ότι είχατε τον τρόπο να πάτε και να κερδίσετε την διαπραγμάτευση.   
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτό κάνουμε. Όλο αυτό το διάστημα κάνουμε μία διαπραγμάτευση σκληρότατη. Αυτό κάνουμε. Δεν καθόμαστε.  
Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, αλλά πρέπει να έχει και αποτέλεσμα. Αλλά το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή είναι κλειστές τράπεζες. 
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς που διεκδικούμε κάτι καλύτερο, όπως καταλαβαίνετε. Βλέπουμε απέναντί μας ένα τείχος. Μια αντιπολίτευση η οποία αντί να στηρίζει αυτήν τη μεγάλη εθνική και κοινωνική προσπάθεια, δυστυχώς στηρίζει τους πιστωτές στη χώρα μας. Αυτό βλέπουμε. Βλέπουμε να μας λένε ότι επειδή είμαστε στο ευρώ πρέπει να αποδεχτούμε όλα τα μέτρα που μας προτείνουν. Εμείς λέμε «όχι» σε μια συμφωνία η οποία είναι απαράδεκτη για τη χώρα και το δημοψήφισμα μας λένε είναι για το ευρώ. Ταυτίζουν το ευρώ με μια απαράδεκτη συμφωνία η οποία δεν δίνει καμία προοπτική στη χώρα, καμιά προοπτική στον τόπο. Αντίθετα, είναι μια συμφωνία καταιγίδα σε βάρος του ελληνικού λαού και της προοπτικής μας.  
Συζητάμε πάρα πολύ αν έχουμε το «όχι» και τι θα κάνει η κυβέρνηση. Αν έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα τότε τι κάνει η κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας;    
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εγώ δεν πιστεύω ότι θα βγει «ναι» από το δημοψήφισμα. Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι ο ελληνικός λαός θα στηρίξει το «ΟΧΙ». Θα στηρίξει, δηλαδή, την αντίθεσή του σε μια συμφωνία με τους πιστωτές η οποία είναι καρμανιόλα για την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να πούνε «ναι» σε μια συμφωνία καταστροφή.  
Εντάξει αυτό μας το είπατε. Πολιτικά θα τοποθετηθείτε τι θα σημαίνει αυτό;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κοιτάξτε, σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε πει ότι θα γίνει απόλυτα σεβαστή η θέληση του ελληνικού λαού. Προσφεύγουμε στον ελληνικό λαό. Αυτός αποφασίζει. Από κει και πέρα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Εγώ όμως δεν μπορώ να μπω σ’ αυτήν τη λογική διότι δεν θεωρώ ότι πρέπει κανείς όταν πηγαίνει σε ένα δημοψήφισμα αυτού του χαρακτήρα και τόσο μεγάλης κρισιμότητας να προεξοφλεί την ήττα. Να προεξοφλεί ότι οι πιστωτές θα κερδίσουν. Σε κάθε περίπτωση θα γίνει σεβαστή η θέληση του ελληνικού λαού και θα εφαρμοστεί αυτό που θα επιλέξει ο ελληνικός λαός. Βεβαίως θα συνοδευτεί με πολιτικές εξελίξεις. Δεν μπαίνω σε περαιτέρω συζήτηση, διότι δεν θα κερδίσει το «ναι». Το «ναι» δεν θα βγει από τις κάλπες. Και επομένως δεν θα υποχρεωθεί η χώρα να βαδίσει με την ψήφο του ελληνικού λαού σε μια συμφωνία η οποία είναι λαιμητόμος.

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ "ROSSIYA '24": Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ  
Ερ.: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ που μας δέχεστε. Τώρα βλέπουμε ότι είναι σε μια δύσκολη κατάσταση η Ελλάδα, γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει ο φόβος σε πολλούς ότι δεν υπάρχουν χρήματα αφού έχουν κλείσει οι τράπεζες κάποιοι ίσως θεωρούν ότι θα τελειώσει αύριο-μεθαύριο η βενζίνη, ενώ επίσης εκφράζεται ένας φόβος ότι θα μπορούσαν να τελειώσουν και τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Έτσι είναι η κατάσταση;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Βεβαίως, η κατάσταση στη χώρα μας είναι αρκετά δύσκολη, δεν μπορούμε να το κρύψουμε αυτό. Σε εκρηκτικές δυσκολίες ζει ο ελληνικός λαός, όμως, εδώ και αρκετά χρόνια θα έλεγα. Δεν είναι μόνο η σημερινή συγκυρία δύσκολη. Δεν θεωρώ όμως καθόλου σωστό να κινδυνολογούμε αυτές τις μέρες πάνω στις δυσκολίες του ελληνικού λαού και να υπερβάλουμε. Όπως βλέπετε, η ζωή στην Αθήνα και στην Ελλάδα εξελίσσεται με αρκετά ομαλό τρόπο.Ασφαλώς οι τράπεζες αυτή την ώρα είναι κλειστές. Και οι τράπεζες είναι κλειστές, όχι γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση ξύπνησε ένα πρωί και είπε να πάμε να βάλουμε λουκέτο στις τράπεζες. Οι τράπεζες κλείσανε εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, οι οποίοι αδικαιολόγητα και εκβιαστικά έκοψαν το σύστημα ρευστότητας ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτός ο αδίστακτος εκβιασμός απ' την πλευρά των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, αποσκοπούσε σε ένα και μόνο πράγμα : να πιέσει την ελληνική Κυβέρνηση για να αποδεχθεί ένα βάρβαρο πρόγραμμα λεηλασίας και λιτότητας σε βάρος του ελληνικού λαού.
Από κει και πέρα, θα τονίσω ότι οι κλειστές τράπεζες δημιουργούν προβλήματα στον λαό, δεν έχουμε όμως προβλήματα τροφοδοσίας με τρόφιμα, ούτε με καύσιμα. Έχουμε επάρκεια και τροφίμων και καυσίμων. Και θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η επάρκεια.
Ερ.: Αυτό μπορεί να κρατήσει μερικές μέρες, αλλά πραγματικά θα υπάρχει ένα ζήτημα, αν δεν λειτουργήσουν οι τράπεζες μετά από ένα χρονικό διάστημα, σχετικά με το πώς θα γίνονται οι συναλλαγές στην αγορά των καυσίμων, αλλά και των προϊόντων τα οποία η χώρα εισάγει. Πως θα επιλυθούν τέτοιου είδους ζητήματα;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Πιστεύουμε ότι το κλείσιμο των Τραπεζών θα είναι εντελώς προσωρινό, θα αφορά μόνο μερικές ημέρες και πιστεύουμε ότι μετά το δημοψήφισμα που γίνεται την Κυριακή οι τράπεζες θα μπορέσουν να ξανανοίξουν, διότι ο ελληνικός λαός θα πει ένα πολύ μεγάλο, δυνατό, υπερ-πλειοψηφικό «ΟΧΙ» στις απαιτήσεις των πιστωτών, στους εκβιασμούς των «θεσμών», της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.Αν οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρώπης δεν επαναφέρουν και μετά το δημοψήφισμα και το ηχηρό «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού τον ELA, τότε η Κυβέρνηση έχει σχέδιο να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Και θα την αντιμετωπίσει με έναν θετικό τρόπο για τον ελληνικό λαό.

Ερ.: Θα μπορούσατε να μας πείτε πιο είναι αυτό το σχέδιο και από πού θα μπορούσατε να αντλήσετε χρήματα, αν όχι απ' την Ευρώπη; Μήπως, ίσως, απ' την Ρωσία;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτό το σχέδιο που έχουμε, δεν είναι η ώρα να το αναδείξουμε και να το προβάλουμε. Νομίζουμε ότι αυτή είναι μια η στιγμή όπου πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανάγκη, μ ' ένα δυνατό «ΟΧΙ», να διαμορφωθούν οι καταστάσεις στην ΕΕ και να μπορέσουμε να έχουμε μια νέα συμφωνία απολύτως συμβατή με το πρόγραμμά μας. Αν δεν επιτευχθεί αυτό, ασφαλώς θα μπούμε σε μια άλλη φάση και τότε, βεβαίως, η ελληνική Κυβέρνηση θα αναδείξει μια εναλλακτική προοπτική για τον τόπο.
Δεν συζητάμε αυτή την ώρα την προοπτική να ζητήσουμε χρήματα από καμία πλευρά. Αν και θέλω να πω, ότι η βοήθεια στη χώρα μας και στον ελληνικό λαό σε τούτες τις δύσκολες στιγμές είναι πάντα ευπρόσδεκτη και κάθε χειρονομία, έστω και συμβολική προς την πλευρά μας, θα είναι ευχάριστη και θα την αποδεχτούμε με ιδιαίτερη χαρά.

Ερ.: Ξέρω ότι επίσημα δεν ζητήσατε κάτι από τη Ρωσία, δεν ξέρω ανεπίσημα τι έγινε. Γιατί, βρεθήκατε και εσείς προσωπικά και ο Πρωθυπουργός πολλές φορές στη Ρωσία το τελευταίο διάστημα. Μήπως τέθηκε προς συζήτηση αυτό το ενδεχόμενο;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Όχι. Αυτό που εμείς επιδιώξαμε στις συναντήσεις που είχαμε στη Ρωσία - και έχω επισκεφθεί τη Μόσχα και την Πετρούπολη αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, αλλά και στις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο Πούτιν - ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες σε όλους τους τομείς. Τον οικονομικό, τον εμπορικό, τον πολιτιστικό, στα θέματα των συνεργειών και των κοινών επενδύσεων.
Όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν και όπως καταλαβαίνετε η πρόοδος σε τέτοιου είδους σχέσεις είναι κάτι που υποβοηθά και τις δύο χώρες, αλλά θα έλεγα και ιδιαίτερα την Ελλάδα, σε αυτή τη δύσκολη φάση και αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Και από αυτή την άποψη, η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία συνιστά ένα είδος βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε αυτές τις συναντήσεις συζητήσαμε την ανάπτυξη των σχέσεών μας στον ενεργειακό τομέα. Και θα τόνιζα ξεχωριστά, την συμφωνία που υπογράψαμε για να περάσει από τη χώρα μας ένας αγωγός φυσικού αερίου, που θα τροφοδοτείται με ρώσικο αέριο. Μια συμφωνία πάρα πολύ σημαντική για την ελληνική πλευρά, αλλά φαντάζομαι και για την Ρωσία. Μια συμφωνία που μπορεί να γίνει σταθμός για την ανάπτυξη και την προώθηση όχι μόνο των ενεργειακών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και των ευρύτερων σχέσεων, οικονομικών και εμπορικών ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία. Και τέλος, μια συμφωνία που είναι πολύ επωφελής και για τους δυο λαούς, αλλά και όλους τους λαούς της περιοχής μας και της Ευρώπης.

Ερ.: Γι αυτό έχουμε ακούσει πολλά και έχετε κι εσείς πει πολλά στη Μόσχα. Και έχω ένα ερώτημα: γιατί αντιδρά τόσο πολύ η ΕΕ στην οικοδόμηση αυτού του αγωγού; Γιατί υπάρχει αυτή η αντίδραση αφού θα είναι τόσο ωφέλιμος για τους λαούς από τους οποίους θα περάσει;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Θεωρώ ότι είναι ακατανόητη η αντίδραση κάποιων κύκλων της ΕΕ και ιδιαίτερα θεωρώ απαράδεκτη την αντίδραση που υπάρχει γι αυτόν τον αγωγό από τις ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος αγωγός είναι ωφέλιμος για την Ευρώπη, διότι καλύπτει ζωτικές ανάγκες των Ευρωπαϊκών χωρών και λαών σε φυσικό αέριο. Επίσης, ο αγωγός αυτός βοηθάει στη συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και στην Ευρώπη. Επομένως, όσοι στρέφονται κατά του αγωγού, όσοι αμφισβητούν αυτόν τον αγωγό, βάλλουν κατά της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας των λαών και χωρών της Ευρώπης. Και πιστεύω ότι έρχονται σε αντίθεση με την επιδίωξη των λαών και των χωρών όλης της περιοχής μας, για συνεργασία, σταθερότητα και ειρήνη.

Ερ.: Έχετε κάνει κάποιους υπολογισμούς για τις ωφέλειες που θα έχει αυτός ο αγωγός τόσο κατά την κατασκευή του όσο και τη λειτουργία του; Κι αν πραγματικά αυτός ο αγωγός θα έδινε έστω μια μικρή ώθηση, ώστε να βγει η Ελλάδα από τη τέλμα της κρίσης;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Αυτός ο αγωγός θα έχει σημαντική οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, πέραν της διεθνούς πολιτικής και γεωπολιτικής αναβάθμισής της. Στον αγωγό αυτό η Ελλάδα θα συμμετέχει κατά 50% με μια δημόσια κρατική εταιρία κι επομένως όταν θα λειτουργήσει ο αγωγός, από το 2019 και μετά, η Ελλάδα θα αποκτήσει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη τα οποία θα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ. Θα επωφεληθεί επίσης ευνοϊκών τιμών φυσικού αερίου και, επομένως, απ' αυτή τη σκοπιά θα έχει μια σημαντική ενίσχυση η ελληνική οικονομία.
Πέραν αυτών, στο στάδιο σχεδιασμού και κατασκευής του αγωγού που θ' αρχίσει άμεσα, η Ελλάδα θα έχει επιπρόσθετα οφέλη. Διότι, για να κατασκευαστεί ο αγωγός φυσικού αερίου θα δαπανηθούν 2 δις Ευρώ και θα προσφέρει για όλη την περίοδο της κατασκευής του περίπου 20.000 θέσεις εργασίας στη χώρα μας, σε μια συγκυρία που η ανεργία είναι πολύ υψηλή.

Ερ.: Κύριε Λαφαζάνη ξέρω ότι είστε στον πολύ στενό κύκλο του πρωθυπουργού και στην ομάδα που παίρνει πολύ σοβαρές αποφάσεις. Ποιος ήταν ο λόγος που το περασμένο Σάββατο αποφασίσατε να πάτε στο δημοψήφισμα;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Η χώρα τελούσε υπό ένα σκληρό, ωμό, κυνικό, αδίστακτο εκβιασμό από την πλευρά των κυρίαρχων κύκλων της Ευρώπης. Αυτός ο εκβιασμός ήταν να αποδεχτούμε τις προτάσεις που μας υπέβαλαν οι «θεσμοί», η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προτάσεις ληστείας, άγριας λιτότητας και κατεδάφισης της ελληνικής οικονομίας ή η χώρα πηγαίνει σε πτώχευση και σε αναγκαστική έξοδο από την ευρωζώνη. Εμείς απαντήσαμε προσφεύγοντας στην ετυμηγορία των πολιτών, στους Έλληνες πολίτες με δημοψήφισμα και με ερώτημα: θέλεις αυτήν την απαράδεκτη πρόταση που κάνουν οι «θεσμοί» ή η κυβέρνηση οφείλει και έχει χρέος και ευθύνη απέναντι στη χώρα να την απορρίψει; Δυστυχώς, όμως, απέναντι σ' αυτήν την προσφυγή της κυβέρνησής μας στη Δημοκρατία, στον ίδιο τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για την πορεία της χώρας, η απάντηση από την πλευρά του Eurogroup και όλων αυτών που κυριαρχούν στην Ευρώπη σήμερα, δυστυχώς ήταν να κόψουν τον ELA από τις τράπεζες. Να κλείσουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας από τις τράπεζες, με στόχο να στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία και να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός όμως έχει μεγάλες ιστορικές αγωνιστικές παραδόσεις, είναι ένας περήφανος λαός, θέλει τη χώρα του ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Γι' αυτό ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς και θα απαντήσει με ένα βροντερό «ΟΧΙ» την Κυριακή στο δημοψήφισμα.

Ερ.: Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια έντονη φημολογία για την κατάσταση, ακόμη και ο Έντιγκεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα. Μπορείτε να πείτε ότι κάτι δεν κάνατε σωστά; Κάποια πρακτικά μέτρα δεν τα πήρατε ή δεν έγιναν όπως θα έπρεπε; Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα μετά την απόφαση που πήρατε για το δημοψήφισμα;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Η μάχη που δίνουμε εδώ και πέντε μήνες που είμαστε κυβέρνηση, είναι μια πολύ σκληρή μάχη κάτω από αντίξοες και εντελώς πρωτότυπες συνθήκες. Συχνά αυτή τη μάχη τη δίνουμε μόνοι μας στον ευρωπαϊκό χώρο και έχοντας απέναντι όλη τη Δύση και δεν εννοώ τους λαούς. Βεβαίως σε μια τέτοια σκληρή μάχη μπορεί να έχουμε και ατυχείς στιγμές ή και να μην κάνουμε πάντοτε το καλύτερο δυνατόν. Είναι φυσιολογικό, όμως, αυτό. Στην κατεύθυνσή της όμως αυτή η μάχη που δίνουμε είναι σωστή, γίνεται για ένα δίκαιο στόχο, για δίκαιους σκοπούς κι είναι μια μάχη η οποία δεν μπορεί παρά να δοθεί από την πλευρά της κυβέρνησής μας για να εξυπηρετήσουμε τα πιο ζωτικά, τα πιο θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα του λαού μας. Εναλλακτικός δρόμος από αυτόν που ακολουθούμε δεν μπορεί να υπάρξει. Ο δρόμος του αγώνα, ο δρόμος της αμετάθετης συνεπούς προσπάθειας για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας είναι μονόδρομος για την ελληνική κυβέρνηση.

Ερ.: Γίνονται όλα αυτά που γίνονται. Μήπως η χώρα όπως πάτε και αφού δεν λειτουργούν οι τράπεζες θα μπορούσε να περάσει σε επίπεδο ανταλλαγής προϊόντων, δηλαδή της ανταλλαγής είδος με είδος;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Δεν νομίζω πως θα πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Η χώρα μετά το δημοψήφισμα πιστεύουμε ότι θα μπει σε μια θετικότερη πορεία και θα μπορέσει να σταθεί όρθια με τη θέληση και την ψήφο του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός μαζί με την κυβέρνηση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πρόκληση και τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας με σχέδιο, με πρόγραμμα και με προοπτική.
Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21148:lafazanis-oxi-parapolitika&catid=85:synenteyxseis&Itemid=267


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου