Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

H Ουάσινγκτον σκοπεύει να νομιμοποιήσει την ευθανασία για τους επαίτες


Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι στην Ουάσιγκτον είναι τώρα υπό ενεργό συζήτηση το θέμα σχετικά με την έγκριση της «ευθανασίας» για τα άτομα που δεν μπορούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους οικονομικά. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία θα θέσει την αξία της ζωής των πολιτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την αξία της ζωής των αδέσποτων σκύλων, και θα πρέπει με μεγάλη σπουδή να μελετηθεί το θέμα.



Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζάνετ στο νέο του άρθρο αναφέρει ότι η Αμερικανική πολιτεία του New Jersey ψηφίστηκε ένας νόμος σύμφωνα με τον οποίο η υγειονομική περίθαλψη των εργαζομένων οι οποίοι παρέχουν βοήθεια σε αυτοκτονία, δεν θα διώκεται πλεον.

Μετά από αυτό, έχουμε παρόμοιους νόμους που έχουν θεσπιστεί στις πολιτείες του Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Βερμόντ. Επιπλέον, τα δικαστήρια των δυο Πολιτειών των ΗΠΑ: της Μοντάνα και του Νέου Μεξικού έχουν αποφασίσει ότι είναι επιτρεπτό να βοηθήσει κάποιος στην αυτοκτονία. Έτσι,μιλάμε για την αμερικανική τάση να επιλύσει το θέμα της αυτοκτονίας.

Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι η ευθανασία επιτρέπεται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες: Στην Ελβετία, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Η Ελβετία ήταν η πρώτη χώρα που επέτρεψε την ευθανασία, στην οποία παρουσιάστηκε ως ένα νέο είδος τουρισμού – αυτοκτονίας.

Ωστόσο, οι άνθρωποι συχνά επιδιώκουν να θέσουν τέλος στη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία, που δίνει αφορμή για να μιλήσουμε για την ηθική πλευρά του ζητήματος. Έτσι, ο 89-χρονος Βρετανός δάσκαλος πήγε στην Ελβετία αυτοκτόνησε, επειδή, κατά τη γνώμη του, «οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν γίνει σαν ρομπότ." Ένα άλλο παράδειγμα της κατάθλιψης ως δικαιολογία αναχώρησε από τη ζωή, είχε αναφερθεί ευρέως από τον Τύπο σαν μια περίπτωση μιας 85-χρονης Ιταλίδας να αυτοκτονήσει εξαιτίας του γεγονότος ότι "άρχισε να χάνει τη γοητεία της."


Ωστόσο, το ζήτημα της ηθικής συχνά επισκιάζει τις περιπτώσεις των οριστικών καταχρήσεων σε αυτό της παραθυράκι του νόμου για όσους θέλουν να κερδίσουν από τον θάνατο κάποιου άλλου. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάστηκαν απότομα συχνές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των ατόμων με αναπηρίες που "βοήθησαν" ολόκληρη πτέρυγα του να αναχωρήσει από αυτή τη ζωή χωρίς το αίτημα των ανθρώπων αυτών.


Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι στην Ουάσιγκτον γίνεται τώρα έντονη συζήτηση σχετικά με την έγκριση της «ευθανασίας» σε σχέση με τα άτομα που δεν μπορούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους οικονομικά. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία θα θέσει την αξία της ζωής των πολιτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την αξία της ζωής των αδέσποτων σκύλων, πρέπει να γίνει με μεγάλη σπουδή , βεβαιώνει ο συγγραφέας. Έτσι, πριν μιλήσουμε για το «θάνατο με αξιοπρέπεια», θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε προσεκτικά ποιος είναι αυτός ο θάνατος που μπορεί να είναι ευεργετικός, ιδιαίτερα καθώς όλο και πιο συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, οι άνθρωποι έχουν συμφέρον να βοηθήσουν να φύγει κάποιος άνθρωπος από τη ζωή που δεν πάσχει από θανατηφόρα ασθένεια.




http://tokoutsavaki.blogspot.gr/2014/12/h_1.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/bAVdB+(%CE%A4%CE%9F+%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%A4%CE%A3%CE%91%CE%92%CE%91%CE%9A%CE%99)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου