Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Στο πλευρό του Ρωμανού: Απεργία πείνας από Μπουρζούκο – Πολίτη



«Ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προχωράμε και εμείς, όπως και ο σύντροφος Γιάννης Μιχαηλίδης (από τις 17/11), σε απεργία πείνας από τη Δευτέρα 1/12, μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού». Αυτό δηλώνουν οι Μπουρζούκος και Πολίτης, συλληφθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό με δημόσια δήλωσή τους που αναρτήθηκε στο athens.indymedia. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης επίσης καταδικασμένος για την ίδια υπόθεση έχει ήδη προχωρήσει σε απεργία πείνας και μεταφέρθηκε εξαντλημένος στο νοσοκομείο. Η κατάσταση του Νίκου Ρωμανού είναι σταθερή μα κρίσιμη.
Την ίδια ώρα, οι δημόσιες δηλώσεις συμπαράστασης προς το Νίκο Ρωμανό πληθαίνουν.Κείμενο στήριξης υπογράφουν οι Λάκης Λαζόπουλος, Τζίμης Πανούσης και Θύμιος Καλαμούκης - Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης (Ελληνοφρένεια). Και διάβημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης προτείνει ο υπ. Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, για Ρωμανό και Κωστάρη.  
Η δήλωση Μπουρζούκου – Πολίτη
«Από τις 10/11 ο φίλος και σύντροφος Νίκος Ρωμανός βρίσκεται σε απεργία πείνας διεκδικώντας τις εκπαιδευτικές άδειες που βάση των δικών τους νόμων δικαιούται. Όμως ο αγώνας του δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποκοπεί απ' τα πολιτικά χαρακτηριστικά που ο ίδιος ο Νίκος έχει θέσει και να νοηθεί ως κάτι λιγότερο απ την ανάγκη που κι εμείς έχουμε, για την συνολική καταστροφή του συστήματος καταπίεσης και εξαθλίωσης που αιώνες τώρα καταδυναστεύει τις ζωές μας.
Δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε το συνολικότερο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στις μέρες μας, την άγρια καταστολή που έχει εξαπολύσει το κράτος και το κεφάλαιο εναντίον οποιουδήποτε και οποιασδήποτε επιχειρεί να αντισταθεί στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και την απροκάλυπτη επίθεση στα "παράσιτα" αυτου του οικονομικού συστήματος. Την στιγμή που το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει τις φυλακές τύπου Γ' για να μεταφέρει εκεί τους αναρχικούς / κομμουνιστές αγωνιστές και τους απείθαρχους, ο Νίκος επέλεξε το δρόμο της αντίστασης για άλλη μια φορα, προσπαθώντας να βάλει ένα ανάχωμα για τον ίδιο (αλλά και για όλους εμας κατ' επέκταση) στον ολοένα αυξανόμενο περιορισμό που βιώνει.
Στις 24/11 μεταφέρθηκε με εντολή εισαγγελέα στο νοσοκομείο "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ". Την μεταφορά του εκει συνόδευε και διαβιβαστικό του εισαγγελέα φυλακής που δήλωνε ευθαρσώς πως την ευθύνη για τον Νίκο την έχουν οι γιατροί του νοσοκομείου, πετώντας έτσι έμμεσα το μπαλάκι της υποχρεωτικής σίτισης στο υγειονομικό προσωπικό.
Παρόλα αυτά, είτε το θέλουν, είτε όχι την ευθύνη για ότι πάθει ο Νίκος στην υγεία του την έχουν το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Νικόπουλος και το συμβούλιο της φυλακής.
Ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προχωράμε και εμείς, όπως και ο σύντροφος Γιάννης Μιχαηλίδης (από τις 17/11), σε απεργία πείνας απο τη Δευτέρα 1/12, μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματός του.
"Γιατί μία είναι η δύναμη της ανθρώπινης φύσης χάρη στην οποία καταφέρνουμε τα πάντα, μία στοχοπροσήλωση κι ένας καθαρός προσανατολισμός της καρδιάς, κι όποιος την έχει δεν θα 'πρεπε να επιτρέπει στο φόβο να τον κυριεύει."
ΜΑΖΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΜΑΖΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ»
Πρόταση Αθανασίου

Εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου, προτείνει ο υπ. Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, για την περίπτωση των Ρωμανού και Κωστάρη.

«Ο υπουργός, για να διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων, σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σε αυτούς, προτείνει κατ' αρχήν να προβλεφθεί από το υπουργείο Παιδείας η εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου» τονίζεται σε ανακοίνωσή του. «Τα θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα εξεταστούν κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας».

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός τονίζει ότι δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση και κατάρτιση των κρατουμένων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών. Όπως υποστηρίζει δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων.

Διάβημα βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπεύθυνη της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, και Βασιλική Κατριβάνου, μέλος της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, πραγματοποίησαν σήμερα διάβημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού.

Οι δύο βουλευτές στο διάβημά τους υποστηρίζουν ότι σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να τίθεται σε διακύβευση η ανθρώπινη ζωή για το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση. Τονίζουν ότι «δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Πολιτείας, η οποία οφείλει στον Νίκο Ρωμανό την δίκαιη και ανθρώπινη μεταχείριση που κάθε κράτος δικαίου εγγυάται στους πολίτες του». Συνδέουν την κρισιμότητα της κατάστασης του Ρωμανού και με την επικείμενη συμπλήρωση, στις 6 Δεκέμβρη, έξι ετών από τη δολοφονία του φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αναφέροντας ότι οι στιγμές αυτές «δεν αφήνουν σε κανέναν περιθώριο να εθελοτυφλεί ή να κωλυσιεργεί».

«Η μέχρι σήμερα άτεγκτη και ανυποχώρητη στάση της Πολιτείας, τόσο απέναντι στο Νίκο Ρωμανό, όσο και απέναντι στον Ηρακλή Κωστάρη, αλλά και σε κάθε κρατούμενο που θυσιάζει την υγεία και διακινδυνεύει τη ζωή του διεκδικώντας το αυτονόητο, δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική επανένταξη, αλλά στοιχειοθετεί εκδικητική συμπεριφορά εξουθένωσης και ισοπέδωσης της ανθρώπινης ύπαρξης, που τορπιλίζει την προοπτική οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κρατουμένου και Πολιτείας» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Κατάληψη - παρέμβαση στα Χανιά

Στο μεταξύ κατάληψη στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων πραγματοποιεί ομάδα αλληλέγγυων στους Νίκο Ρωμανό και Ηρακλή Κωστάρη, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας διεκδικώντας εκπαιδευτικές άδειες. Στο Επιμελητήριο Χανίων έχει τοποθετηθεί μικροφωνική εγκατάσταση από την οποία μεταδίδονται μηνύματα, ενώ μοιράζονται και φυλλάδια σε διερχόμενους πολίτες.
http://tvxs.gr/news/ellada/sto-pleyro-toy-nikoy-romanoy-apergia-peinas-apo-mpoyrzoyko-%E2%80%93-politi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου