Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΚΑΘΙΖΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ !

 

(Τρ. 11/11/14 - 17:40)
ΑΠΛΗΣΤΕΣ ΟΙ «ΑΓΟΡΕΣ» ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ , ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΣΚΛΗΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΜΟΝΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΤΗ «ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ»
Με νέα πτώση έκλεισε την Τρίτη (11/11) ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας (ΧΑΑ). Η καταβύθιση του Χρηματιστηρίου συνεχίστηκε για τρίτη συνεχόμενη μέρα, με τις απώλειες να διαμορφώνονται στο -0,87% και τις 892,8 μονάδες.

Την ίδια ώρα τα επιτόκια του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου «τσίμπησαν» πάνω από 8% και διαμορφώθηκαν στο 8,13%, ολοκληρώνοντας μια πολύ αρνητική αντίδραση των λεγόμενων «αγορών».
Οι εξελίξεις αυτές, οι οποίες αποτελούν άμεση συνέπεια των πιέσεων που ασκούν οι κυρίαρχοι κύκλοι του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου στην κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση πρόσβαση της χώρας στις αγορές αποτελεί άπιαστο όνειρο ενώ οι εξαγγελίες για χαλάρωση του καθεστώτος επιτήρησης αποδεικνύονται στην καλύτερη περίπτωση χίμαιρες. 
Η εικόνα των ρευστοποιήσεων μεταφράζεται σε απαίτηση από πλευράς των αγορών για  συνέχιση της κλασσικής μνημονιακής συνταγής, της τροϊκανής χρηματοδότησης και του κλασσικού μνημονίου, ίσως σε ακόμα σκληρότερη εκδοχή.
Πολιτικές παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra ότι οι ασκούμενες πιέσεις δεν έχουν ως παραλήπτη μόνοτην υπό κατάρρευση συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά μπορούν να εκληφθούν και ως "προειδοποιητικές βολές" στο ενδεχόμενο να αναλάβει μια κυβέρνηση της Αριστεράς με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η λύση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων προς όφελος των εργαζομένων και των άλλωνλαϊκών στρωμάτων μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την αμφισβήτηση της εξουσίας των αγορών και τη σύγκρουση με τους εκβιασμούς τους.
Μια τέτοια κυβερνητική λύση με αυθεντικό αριστερό πρόσημο θα πρέπει να χαρακτηρίζεται απόαποφασιστικότητα και εμμονή στην υλοποίηση ένος βαθύτατα ριζοσπαστικού, χωρίς αλλοιώσεις και ταλαντεύσεις, προγράμματος και να συνοδεύεται από ανασύνταξη και ανάταση του λαϊκού κινήματος που με μεγάλους αγώνες στηρίξουν αυτή τη νέα προοδευτική πορεία και θα αποτρέψουν αντιδράσειςκαι απόπειρες "αποσταθεροποίησης".
Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18441:2014-11-11-15-39-39&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου