Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ

(Σάββ. 08/11/14 – 10:33)
Του Θ.ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Τι θα ακούσουν ακόμα τα αφτιά μας και τι θα δουν ακόμα τα μάτια μας! Επέπρωτο να μάθουμε από τη σχετική συνέντευξη του αρμόδιου υπουργού, ότι η πληρότητα διδακτικού προσωπικού στα σχολεία είναι άλλο πράγμα, κι άλλο η επάρκεια. Σε τι ακριβώς διαφέρουν ο Θεός κι ο αρμόδιος το ξέρουν. Τέλος πάντων όμως, ο Ανδρέας Λοβέρδος το ξεκαθάρισε ότι τα κονδύλια απαγορεύουν κάθε συζήτηση για πληρότητα. Αλλά δεν επαρκούν ούτε για επάρκεια. Κι έτσι λείπουν αυτή τη στιγμή από τη μέση εκπαίδευση χίλιοι εκατό καθηγητές.

Χίλιοι εκατό! Ούτε ένας, ούτε δύο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι απαγορεύτηκαν οι συνταξιοδοτήσεις ως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Και ανακλήθηκαν οι αποσπάσεις. Τι σημαίνει αυτή η κατά Λοβέρδο ανεπάρκεια είναι προφανές. Σημαίνει ότι τα παιδιάπληρώνουν τις συνέπειες. Γιατί όταν λείπουν τόσοι διδάσκοντες τότε λείπουν μαθήματα, λείπουν ώρες, είναι ανάπηρη η μαθησιακή διαδικασία. Δεν χρειάζεται σοφία: Όταν έχουμε ανεπάρκεια σε καθηγητές, τότε έχουμε ανεπάρκεια και στη μόρφωση. Άσε που οι μαύρες τρύπες στις ώρες και στα μαθήματα οδηγούν σε σχολείο-μπάχαλο.
Προσέξτε τώρα: Τι κάνει μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση ο υπουργός; Μήπως διαμαρτύρεται, στηλιτεύει, καταγγέλλει; Α, πα, πα. Μήπως απαιτεί κονδύλια από τους διανομείς κονδυλίων; Α, πα, πα. Μήπως απειλεί με παραίτηση, ή παραιτείται διαμαρτυρόμενος; Α, πα, πα. Ο άνθρωπος θεωρεί τιςπερικοπές σε λεφτά και ανθρώπους φυσικό φαινόμενο. Δεν επαρκούν τα κονδύλια και τα σκυλιά δεμένα. Όπως φυσικότατη θεωρεί και την παραμονή του στη θέση του. Έστω κι αν αντί για αρμόδιος επί της Παιδείας έχει καταντήσει αρμόδιος επί της κοροϊδίας.
Διότι τι σκαρφίστηκε ο αθεόφοβος; Κατέβασε τη φαεινή για εθελοντές εκπαιδευτικούς. Που θα εργαστούν δωρεάν, κερδίζοντας μόνο κάποια μόρια για την πρόσληψή τους, οψέποτε υπάρξουν προσλήψεις. Ε, αν αυτό δεν είναι απόδειξη ότι στερείται όχι μόνο πολιτικής και ηθικής πληρότητας, αλλά και επάρκειας, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Κάτι περισσότερο: Όταν ο κοινωνικός παχυδερμισμός ενδύεται το μανδύα της κλάψας και των δήθεν ειλικρινών διαπιστώσεων -θυμάστε εκείνο το "δεν υπάρχει σάλιο";- τότε έχουμε πληρότητα και επάρκεια κυνισμού.
Να μας δουλεύετε κύριε υπουργέ, καμιά αντίρρηση. Μαθημένα τα βουνά απ' τα χιόνια. Αλλά κάντε το τουλάχιστον με πληρότητα και επάρκεια...
*Δημοσιεύθηκε στην «Αυγή» το Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18407:2014-11-08-08-36-54&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου