Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ : Υπόλογος και έκθετος ο κ Τατούλης

ή  ΣΔΙΤ: Η  Περιφέρεια Πελοποννήσου δείχνει  το δρόμο που έχουμε πάρει...




Οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ βαθμού, στην  πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία, φαίνεται ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΑΓΙΔΑτου ανταγωνιστικού διαλόγου για τις ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι μια διαπραγμάτευση για συμβάσεις  που, εκτός των άλλων, θα δεσμεύσουν τα τέλη χρήσης  των υποδομών  διαχείρισης απορριμμάτων για 27 χρόνια  και τα όργανα της αυτοδιοίκησης όχι μόνο δεν έχουν  ουσιαστική συμμετοχή αλλά ούτε καν γνώση. Για τους πολίτες δεν το συζητάμε ... μας έχουν στη γωνία !!!

Ή μήπως τα έχουν όλα αντιληφθεί αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να ταράξουν τις ισορροπίες του συστήματος ;;;

Οι αντιδράσεις  του κ. Τατούλη μετά και από την πρόσφατη ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  Πετράκου, Ζαχαριά, Κοδέλα για θέματα που σχετίζονται με τον "ανταγωνιστικό διάλογο"  και η συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου  στις 28 Δεκεμβρίου είναι αποκαλυπτικές.




Σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε ο Περιφερειάρχης  Πελοποννήσου στους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του Ράιχενμπαχ για την ατζέντα της συζήτησης που έγινε στις 30 Νοέμβρη 2012 πρότεινε μεταξύ άλλων, τα εξής πρωτοφανή:
1.Διαδικασία περιβαλλοντικής εξαίρεσης!!! (Δηλαδή διαχείριση απορριμμάτων χωρίς έγκριση μελετών περιβαλλοντικών όρων ;).
2. Θέματα Φ.Π.Α. (Δηλαδή να χαριστεί στους μεγαλοεργολάβους ο Φ.Π.Α.;).
3. Δυνατότητα εμπροσθοβαρών πληρωμών
4. Ρυθμίσεις για τη διοικητική παύση λειτουργίας μη συμβατών με το έργο εγκαταστάσεων (Δηλαδή να απαγορευθεί στους Δήμους να έχουν π.χ. μια μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων ή και επιμέρους δράσεων διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης κ.α. με σκοπό να πηγαίνουν όλα τα απορρίμματα στην μονάδα του ΣΔΙΤ για καύση ;).
5. Ρυθμίσεις για την έγκαιρη μεταφορά πόρων από το ανταποδοτικά τέλη στην αναθέτουσα αρχή.

Όλα τα παραπάνω ήταν τα ζητούμενα που αναδείχτηκαν στον ανταγωνιστικό διάλογο που διεξάγει ο κ. Τατούλης με τους επενδυτές  και ζητά από την ΕΕ να τα αποδεχτεί για να  μπορέσει να προχωρήσει παρακάτω ....

Τρεις βουλευτές  Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση  στη βουλή, στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου  αντί να απαντήσει  και να δώσει τα στοιχεία, αντί να ανοίξει το διάλογο  στο Περιφερειακό Συμβούλιο  ζητά να εκδοθεί ψήφισμα καταγγελίας των βουλευτών !!! Και βέβαια αγνόησε το  αίτημα   που έθεσε ο  σύμβουλος της Αγωνιστικής Συνεργασίας Νίκος Πατσαρίνος (ΣΥΡΙΖΑ) για συζήτηση στο  Συμβούλιο επί της ουσίας .

Και καλά ο κ. Τατούλης κάνει τη δουλειά του! Οι Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και ειδικά  αυτός της αριστεράς, τι κάνουν;
Αντί να ξεσηκωθούν, αντί να ενημερώσουν τους δημάρχους και τον κόσμο  και να κινητοποιηθούν  όλοι μαζί, περί άλλων τυρβάζουν. Αρνούνται βέβαια να υιοθετήσουν την πρόταση για ψήφισμα καταγγελίας. Αναμενόμενο, με τι μούτρα θα βγαίνανε στα χωριά  τους αν κάνανε αλλιώς; Αλλά μέχρι εκεί! Κουβέντα για την ταμπακέρα !!
Δεν είμαστε με τα καλά μας !

Σημειώνουμε ότι η έντονη αντίδραση  του κ. Τατούλη και της Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής ( παρακολουθείστε το video) έρχεται σε συνέχεια   παλαιότερης ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για υπέρμετρη  επικοινωνιακή δαπάνη, παρέμβαση  που οδήγησε σε μείωση  του κονδυλίου και ακύρωση των σχεδίων του κ. Τατούλη για την έτοιμη ανάθεση της  διαφημιστικής προβολής.  

Από τις σελίδες του blog της Α.ΕΝ.Κ. έχουμε πολλές φορές  αναφερθεί στο «εθνικό σχέδιο» για τις ΣΔΙΤ για τη  διαχείριση απορριμμάτων  και για την  επιλογή  αναδόχου με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού  διαλόγου.
Η καρδιά της ιστορίας ΣΔΙΤ- Ανταγωνιστικός διάλογος είναι ότι "τα τεύχη διαγωνισμού συντάσσονται σε συνεργασία των επενδυτών με τη  διοίκηση (όποιος διατηρεί στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο την αρμοδιότητα , αλλού  δήμοι , αλλού ΦοΔΣΑ αλλού  Περιφέρειες ) " με ότι αυτό συνεπάγεται.

 Όμως, αν για μια στιγμή αφήσουμε  στην άκρη το περιεχόμενο των Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων, για επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση  και το αίτημα της Αναθεώρησης , ακόμη  και αν αφήσουμε στην άκρη αυτή καθ΄ εαυτή την κυβερνητική επιλογή για ΣΔΙΤ, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα : Ποιος συζητά και βάζει τους όρους αυτής της σύμπραξης και τι όρους μπορεί να αποδέχεται ή και να προτείνει ;

Από τη μία πλευρά είναι οι επενδυτές. Από την άλλη;Τελικά, μπορεί κανένας να διαπραγματεύεται εν λευκώ για λογαριασμό  όλων των πολιτών και να αναλαμβάνει δεσμεύσεις με ορίζοντα 25ετίας;

Τώρα που οι διαγωνισμοί προχωρούν επιβεβαιώνονται όλες οι ανησυχίες:
1. Όλα γίνονται με τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης και της τρόικας , γι αυτό και προχωρά η μεταφορά  επί πλέον κονδυλίων  του ΕΣΠΑ  για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που εχουν ενταχθεί στα Περιφερειακά Προγράμματα . Το ρόλο αυτό έχει αναλάβει το  άγρυπνο μάτι της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ. Δεν είναι τυχαίο  που οι περιφερειακοί ΦοΔΣΑ  δεν ενεργοποιούνται  και παραμένουν ως Αναθέτουσα Αρχή δήμοι , περιφέρειες ή σύνδεσμοι  που είχαν  από πριν την αρμοδιότητα  κατά περίπτωση.
2. Τα τεύχη διαγωνισμού δεν δημοσιοποιούνται  ούτε καν στα μέλη των  οργάνων που έχουν την αρμοδιότητα της αναθέτουσας αρχής. Παραμένει αναπάντητο το ερωτηματικό ποιος κάνει τον Ανταγωνιστικό διάλογο και το μόνο που είναι δεδομένο είναι ή συμμετοχή σε όλη τη διαδικασία εκπροσώπου της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ. Π.χ  ποίοι έχουν δει τη πρόσκληση και  τα τεύχη του Διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας που βρίσκεται πλέον στο στάδιο αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών;
3. Η ίδια τακτική ακολουθείται μέχρι σήμερα και από τη Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, όπου καλλιεργείται κατά κόρον η επικοινωνιακή τηλε-ενημέρωση αλλά αποφεύγεται  συστηματικά η πραγματική διαφάνεια και η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Θα περάσει απαρατήρητο  ότι ούτε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν γνωρίζουν καλά καλά τι γίνεται ;

Με αυτές τις σκέψεις , αναδημοσιεύουμε το υλικό  από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, όπως και την ερώτηση των βουλευτών,   για να γίνει κατανοητό  το μέγεθος του προβλήματος  και να έρθει στο φως  η επιχείρηση  παραπλάνησης των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου  και όλου του  κόσμου  αλλά και η στάση των εκπροσώπων  των  αυτοδιοικητικών  παρατάξεων .

Γεωργία Ασημακοπούλου





Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή έφερε ένταση και αποχωρήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο (videos)
Παρ, 28 Δεκ 2012 - 20:57
Μήνυμα μέσω ψηφίσματος έστειλε η Περιφερειακή αρχή στο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να τον αφήσει να καταστρέψει την Πελοπόννησο- Διαφώνησαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας- αποχώρησε ο σύμβουλος της Αγωνιστικής Συνεργασίας Νίκος Πατσαρίνος.
Ανακοινώθηκε η εκχώρηση 70 εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την διαχείριση των απορριμμάτων 
Μία επερώτηση των βουλευτών Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σχετικά με συνάντηση του Περιφερειάρχη με ευρωπαίους εκπροσώπους για το θέμα των απορριμμάτων και όχι μόνο έφερε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ένταση και αποχωρήσεις ενώ η κα. Νικολάκου, ως εισηγήτρια του εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος, ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα στο οποίο θα γίνεται σαφές προς κάθε πλευρά ότι δεν πρόκειται η Περιφερειακή Αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο να αφήσουν τον οποιοδήποτε με λαϊκίστικους και οπισθοδρομικούς τρόπους να καταστρέψουν την Περιφέρεια.
Η κα. Νικολάκου στην εισήγησή της (όπως θα δείτε και στο βίντεο) ήταν καταπέλτης κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών της Πελοποννήσου και κυρίως του Θανάση Πετράκου που μέχρι πριν λίγο διάστημα ήταν περιφερειακός σύμβουλος και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δεχθούν κάθε εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ερωτήσεις για την Περιφέρεια σε υπουργούς και να μην ενδιαφέρεται να μάθει τι ειπώθηκε από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σημείωσε δε πως οι επερωτήσεις που γίνονται έχουν στόχο να πλήξουν τα συμφέροντα της Περιφέρειας, ενώ η αντιπεριφερειάρχης μίλησε για "ξεπέρασμα ορίων" και για "παραπλάνηση και ψεύδη με στόχο να δημιουργηθεί ανασφάλεια και φόβος στους πολίτες".
Η κα. Νικολάκου θέλοντας να στηρίξει την άποψή της ότι η Περιφέρεια αγωνίζεται και προσπαθεί για το καλύτερο για τους πολίτες της Πελοποννήσου ανακοίνωσε και την εκχώρηση περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Να τονίσουμε πως οι παρατάξεις της μειοψηφίας (όπως θα δείτε και στο δεύτερο βίντεο) δεν συμφώνησαν με την πρόταση της κας. Νικολάκου θεωρώντας ότι μπορεί ο κάθε πολιτικός φορέας να κάνει ό,τι ερώτηση θέλει στη Βουλή και ότι ο καθένας κρίνεται από το λαό. Μάλιστα ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος (που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ) αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας και πριν φύγει σημείωσε ότι είχε ζητήσει να τεθεί το θέμα ως κανονικό και όχι ως εκτός ημερήσιας διάταξης και να συζητηθεί αναλυτικά.. ενώ χωρίς να πει περισσότερα έκανε λόγο για ελεγκτικούς μηχανισμούς που κάνουν ελέγχους στα τεκταινόμενα της Περιφέρειας και σημείωσε ότι η αιρετή περιφέρεια δεν μπορεί να θεωρεί ότι αποφασίζει μόνη της.
Ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης (τρίτο βίντεο) τόνισε μεταξύ άλλων πως το Περιφερειακό Συμβούλιο ως ένα πολιτικό όργανο έχει την αρμοδιότητα να παίρνει αποφάσεις πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα, ενώ σημείωσε πως πολλοί από αυτούς που τοποθετήθηκαν να μην είχαν γνώση της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και διευκρίνισε πως αυτή η ερώτηση είχε σαφή πολιτική κατεύθυνση και στρεφόταν κατά του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επίσης επεσήμανε πως οι "λευκές απόψεις" δεν είναι τίποτα άλλο παρά "λευκές πετσέτες". Τόνισε ακόμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει την περιφέρεια ότι έφερε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην Περιφέρεια και αναρωτήθηκε ποιους θα έπρεπε να φέρουν και αντί όπως είπε αυτό να θεωρηθεί επιτυχία, δέχονται κατηγόριες και καταγγελίες. Ενώ ζήτησε και ο ίδιος να καταδικαστεί αυτή η τακτική της παρέμβασης σε έναν ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό θεσμό, δήλωσε πως όσο τον χτυπά ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει και πιο  δυνατός και έκανε λόγο για σύγκρουση δύο πολιτικών κόσμων...
Ε.Τ.









http://www.arcadiaportal.gr/news/eperotisi-tou-suriza-sti-bouli-efere-entasi-kai-apoxoriseis-sto-perifereiako-sumboulio-videos


Η απάντηση -κοινή δήλωση των 3 βουλευτών 



ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ : Υπόλογος και έκθετος ο κ Τατούλης
Παρ, 28 Δεκ 2012 - 19:43

Να είναι βέβαιος ο κ. Τατούλης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και οι βουλευτές του θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να εμποδίσουν τα σχέδια του κ. Φούχτελ και του πολιτικού του εκπροσώπου κ. Τατούλη να μετατρέψει την Πελοπόννησο σε Ειδική Οικονομική Ζώνη για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Γερμανικού κεφαλαίου.
Η "ανάπτυξη" που οραματίζεται ο κ. Τατούλης για την Πελοπόννησο είναι μια "ανάπτυξη" από την οποία δεν θα έχουν κανένα όφελος οι πολίτες της Πελοποννήσου παρά μόνο τα συμφέροντα που εκπροσωπεί ο κ. Φούχτελ δια του κ. Τατούλη.
Ο κ. Τατούλης είναι υπόλογος και έκθετος και αντί να επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και τους βουλευτές του οφείλει να απαντήσει για τα πρωτοφανή αντισυνταγματικά και παράνομα σημεία της επιστολής του που έστειλε με αριθμό πρωτοκόλλου 66165/24594 και θέμα "Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου" με αποδέκτες τους:
1. Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Πολεοδομικής Πολιτικής υπόψη κ. Ν. Παλαιολόγου
2. Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος υπόψη κ. Γ. Κρεμλή
3. Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων - Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece -TFGR) υπόψη κ. F. Amodeo
Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗN ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ κ. ΤΑΤΟΥΛΗ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗ  ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΤΟΥ κ. ΦΟΥΧΤΕΛ. Στο έγγραφο αυτό που έστειλε στους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του Ράιχενμπαχ για την ατζέντα της συζήτησης που έγινε στις 30 Νοέμβρη 2012 πρότεινε μεταξύ άλλων, τα εξής πρωτοφανή:
1. Διαδικασία περιβαλλοντικής εξαίρεσης!!! (Δηλαδή διαχείριση απορριμμάτων χωρίς έγκριση μελετών περιβαλλοντικών όρων ;).
2. Θέματα Φ.Π.Α. (Δηλαδή να χαριστεί στους μεγαλοεργολάβους ο Φ.Π.Α.;).
3. Δυνατότητα εμπροσθοβαρών πληρωμών (Ένα μεγάλο δώρο στους μεγαλοεργολάβους. Δυνατότητα αποπληρωμής τμήματος έργου ακόμη και πριν την ολοκλήρωσή του ;).
4. Ρυθμίσεις για τη διοικητική παύση λειτουργίας μη συμβατών με το έργο εγκαταστάσεων (Δηλαδή να απαγορευθεί στους Δήμους να έχουν π.χ. μια μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων ή και επιμέρους δράσεων διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης κ.α. με σκοπό να πηγαίνουν όλα τα απορρίμματα στην μονάδα του ΣΔΙΤ για καύση ;).
5. Ρυθμίσεις για την έγκαιρη μεταφορά πόρων από το ανταποδοτικά τέλη στην αναθέτουσα αρχή.
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

http://www.arcadiaportal.gr/news/suriza-ekm-upologos-kai-ekthetos-o-k-tatoulis

πηγή:http://kinisi-esdkna.blogspot.gr/2013/01/blog-post_2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου