Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Μετωπική σύγκρουση εργαζομένων-κυβέρνησης στις μεταφορές



Σε ατμόσφαιρα γενικής κινητοποίησης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετά και τις σκληρές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη νωρίς το μεσημέρι.


Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, άρχισαν οι συνεννοήσεις μεταξύ των συνδικαλιστών του κλάδου προκειμένου να σχεδιαστούν οι επόμενες αντιδράσεις των εργαζομένων. Ήδη για την Τρίτη έχουν εξαγγελθεί εκ νέου κινητοποιήσεις σε μετρό, τραμ, ηλεκτρικό, λεωφορεία και τρόλεϊ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκης, κατήγγειλε πως οι εργαζόμενοι στο Μετρό φροντίζουν να πληρώνονται κατά τη διάρκεια των ημερών της απεργίας, ταλαιπωρώντας το επιβατηγό κοινό. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για «απεργίες μαϊμού».

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού

«Θέλω να κάνω μια σαφή τοποθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, σε σχέση με την απεργία στη ΣΤΑΣΥ.

Πραγματοποιήθηκε διάλογος με τα συνδικάτα, έγινε συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών και έγινε σαφές από τη συζήτηση αυτή, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο για κανένα φορέα του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα.

Αυτό το μήνυμα μεταφέρθηκε από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ στα συνδικάτα. Τα συνδικάτα θεώρησαν σκόπιμο να προχωρήσουν σε απεργία. Η απεργία είναι δικαίωμα προστατευμένο από το Σύνταγμα, αλλά ασκείται με συγκεκριμένους όρους που ορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Υπάρχουν λοιπόν όροι και όρια στην απεργία.

Φοβούμαι ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν υπάρχει σεβασμός ούτε απέναντι στους όρους ούτε απέναντι στα όρια.

Ως προς την προκήρυξη των απεργιών, αυτό γίνεται χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προθεσμίες και οι νόμιμες διαδικασίες. Και γι' αυτό τον λόγο έχει γίνει προσφυγή της Διοίκησης της ΣΤΑΣΥ στη δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη θα αποφασίσει με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους.

Αλλά παράλληλα συμβαίνει και κάτι άλλο, το οποίο είναι απαράδεκτο και το οποίο δεν δικαιούμαι να το αποκρύπτω από τους Έλληνες πολίτες. Ενώ για μέρες δεν λειτουργούσαν και δεν λειτουργούν το Μετρό, ο Ηλεκτρικός και το Τραμ, την ίδια στιγμή από τα στοιχεία τα οποία μου έδωσε σήμερα η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, για την περασμένη εβδομάδα προκύπτει ότι μόνο μειοψηφία των εργαζομένων απεργεί και η πλειοψηφία πληρώνεται. Αυτό θα ελεγχθεί.

Έχω δώσει εντολή στη Διοίκηση να προχωρήσει και να δει ποιες μεθόδους μετέρχονται όλοι αυτοί που πληρώνονται ενώ θεωρητικώς απεργούν, θα γίνει σχετική αναφορά στη Δικαιοσύνη και αν χρειαστεί θα υπάρξει και τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Όμως η κυβέρνηση τέτοιου είδους αθέμιτες πρακτικές που προσβάλλουν την κοινωνία, δεν πρόκειται να τις δεχτεί».


«Παράνομες οι απεργίες» έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Στο μεταξύ με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών οι κινητοποιήσεις κρίθηκαν παράνομες και απαγορεύτηκε η συνέχιση τους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα η ΣΤΑΣΥ.

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ:

Όπως αναφέραμε στο χθεσινό Δελτίο Τύπου της ΣΤΑΣΥ η απεργία είναι δικαίωμα για τους εργαζόμενους αλλά η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας δεν είναι ανέλεγκτη και υπόκειται στους περιορισμούς που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους.

Η νόμιμη ενάσκηση του απεργιακού δικαιώματος απαιτεί από τα σωματεία των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ Α.Ε όταν εξαγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις να τηρούν τα προβλεπόμενα από τον Νόμο για τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου. Στις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι απαραίτητη η τήρηση των προθεσμιών του Νόμου για την εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων καθότι απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία για την ενημέρωση και καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού από άλλα μεταφορικά μέσα.

Η Διοίκηση με βάση τις προβλέψεις του Νόμου προσέφυγε σήμερα Δευτέρα 21 Ιανουαρίου με το άνοιγμα των αρμοδίων δικαστηρίων στη Δικαιοσύνη κατά των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει τα σωματεία των Εργαζομένων για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη. Με την υπ’ αριθμόν 92/2013/21-1-2013 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών οι κινητοποιήσεις κρίθηκαν Παράνομες και απαγορεύτηκε η συνέχιση τους. 


Η απάντηση των εργαζομένων

Σε οξείς τόνους ήταν η απάντηση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, oι οποίοι σήμερα συνεδριάζουν προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Όσον αφορά την προσφυγή της ΣΤΑΣΥ στη δικαιοσύνη, τα σωματεία ΣΕΛΜΑ (εργαζομένων λειτουργίας μετρό) και ΣΗΑΜ (ηλεκτροδηγών) υποστηρίζουν ότι το αίτημά τους να μη περικοπούν οι αποδοχές τους είναι καθ’ όλα νόμιμο, «όπως και κάθε άλλου εργαζομένου».

Οι απεργοί σημειώνουν ακόμη ότι η στόχευση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη: «Επιζητούν να επιβάλουν την υποτίμηση της τιμής της εργατικής μας δύναμης. Θέλουν την ΣΤΑΣΥ πιο κερδοφόρα και έτσι πιο ελκυστική στον δήθεν επενδυτή ιδιώτη, στον οποίο στοχεύουν να την μεταβιβάσουν».


(Συνεδριάζουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς)


(Συνεδρίαση των εργαζομένων στα ΜΜΜ προκειμένουν να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους)

Η zougla.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο μετρό, Αντώνη Σταματόπουλο, ο οποίος τόνισε πως δύο συνάδελφοί του έχουν υποστεί έμφραγμα λόγω της πίεσης και του αδιεξόδου που έχουν περιέλθει:


Τι απαντούν οι συνδικαλιστές στο υπ. Ανάπτυξης για απεργούς και απεργοσπάστες:


Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του υπουργού

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «απειλές» του υπουργού Μεταφορών ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προσθέτοντας ότι «με την στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φανερώνουν για μια ακόμη φορά τον ολισθηρό δρόμο της μνημονιακής τρικομματικής κυβέρνησης». 
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «την ίδια στιγμή που οι μεταφορές σε όλα τα επίπεδα με την ακολουθούμενη πολιτική σταδιακά συρρικνώνονται και διαλύονται, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ασκείται σε δηλώσεις καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα με σκοπό να αποκρύψει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε αυτές».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει «στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για αξιοπρεπή διαβίωση σε καιρούς κρίσης, σε συνδυασμό με ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο για τις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, που θα εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με σεβασμό στο περιβάλλον».

Οι κινητοποιήσεις


Ημέρα κινητοποιήσεων και η αυριανή για τους εργαζομένους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ειδικότερα αύριο Τρίτη οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00. Ακινητοποιημένα θα μείνουν επίσης αύριο τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από τις 11.00 έως τις 16.00. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία προχωρούν σε στάση εργασίας και την Τετάρτη από τις 11.00 έως τις 17.00.

http://www.zougla.gr/greece/article/metopiki-sigrousi-ergazomenon-kivernisis-stis-metafores

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου