Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Μέρος δωδέκατο (η Α.ΕΝ.Κ. για τις ημέρες και τα έργα των Χιωτάκη/Σγουρού). Υπάρχει "μαφία σκουπιδιών" στην Διαχείριση Απορριμμάτων Αττικής και στον ΕΔΣΝΑ (φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής); Ναι, υπάρχει! Μικρή αναδρομή στην ιστορία του όρου. Ντοκουμέντο 12.


 Η Ανεξάρτητη ΕΝωτική κίνηση ΕΔΣΝΑ ιδρύθηκε πριν από περίπου 2 χρόνια.  Ήταν μια απόπειρα Συριζαίων και ανεξαρτήτων και στέφτηκε με επιτυχία. Σήμερα, μέλος της είναι εκλεγμένος στο Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΕΔΣΝΑ, ενώ άλλο μέλος της είναι εκλεγμένος στο Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ταυτόχρονα είναι επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης του Σύριζα στην Τοπική Αυτιδιοίκηση ΑΣΚ-ΟΤΑ.

Διάβασε ενδεικτικές αναρτήσεις από το kinisi-esdkna.blogspot.gr:




ΠΑΡΑΡΤΜΑ 22.


 23-12-2011

Γ.Ασημακοπούλου, Μέλος του ΔΣ σωματείου εργαζομένων

ΣΧΟΛΙΟ:

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτ. Επιτροπής εγκρίθηκε εξωδικαστική επίλυση διαφοράς με την Κ/Ξ «LANDTEK ΔΠΔ- ENVIROPLAN Ο.E.» για να πληρωθούν πάνω από 200.000 ευρώ που ζητά ως αμοιβή για εργασίες υγειονομικής ταφής απορριμμάτων που εκτελέστηκαν στις αρχές του 2011 χωρίς να υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση (πως έγινε αυτό;). Η υπηρεσία αναγνωρίζει ότι έγιναν οι εργασίες αλλά δεν νομιμοποιείται να εκδόσει λογαριασμό και έτσι αναλαμβάνει η ΕΕ, με τη διαδικασία της εξωδικαστικής επίλυσης διαφοράς, να πληρωθούν τα όποια οφειλόμενα.
Για την πληρωμή των συμβασιούχων, όπου και πάλι η υπηρεσία αναγνωρίζει ότι παρείχαν τις υπηρεσίες τους και μάλιστα σε εφαρμογή δικαστικής εντολής ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ;


http://kinisi-esdkna.blogspot.gr/search/label/%CE%91.%CE%95%CE%9D.%CE%9A.?updated-max=2012-02-07T22:20:00%2B02:00&max-results=20&start=51&by-date=false






ΠΑΡΑΡΤΜΑ 23.


1-3-2012

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Ε.Δ.Σ.Ν.Α

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ στον κ. ΣΓΟΥΡΟ
ΟΙ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΊΚΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΏΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΏΤΕΣ.

Αναβλήθηκε για άλλη μια φορά η συνεδρίαση του Δ.Σ ΕΔΣΝΑ που θα αποφάσιζε σχετικά με την υπαγωγή στη μέθοδο Σ.Δ.Ι.Τ. (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) της κατασκευής τεσσάρων (4) εργοστασίων διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής.
Παρά το γεγονός πως υπήρξε αυτή τη φορά απαρτία, ο κ. Σγουρός αποδέχθηκε το αίτημά ορισμένων μελών του Δ.Σ., για ολιγοήμερη αναβολή του θέματος, και η συνεδρίαση θα επαναληφθεί σε μία (1) εβδομάδα, προκειμένου να κατατεθούν εγγράφως οι απόψεις όσων μελών το επιθυμούν.
Ταυτόχρονα αρνήθηκε ο κ. Σγουρός να ψηφιστούν υπηρεσιακά ζητήματα και ο προϋπολογισμός του ΕΔΣΝΑ παρ ότι μπορούσε άνετα να το κάνει.
Αποκαλύφθηκε πλέον τώρα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως την αποκλειστική ευθύνη για την μη ψήφιση του προϋπολογισμού του ΕΔΣΝΑ την έχει ο κ. Σγουρός ο οποίος εκβιάζει με αυτόν τον τρόπο τα μέλη του ΔΣ και στους εργαζόμενους.
Επειδή όμως η ανακοίνωση του κ Σγουρού για την αναβολή είναι γεμάτη από ανακρίβειες οφείλουμε ορισμένες απαντήσεις:
1) Δεν είναι αλήθεια ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ εμπόδισε τα μέλη του Δ.Σ να προσέλθουν στην αίθουσα. Αν βρει έστω και ένα μέλος που εμποδίστηκε, να το πει δημοσίως. Αντίθετα η ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι συνδικαλιστές εμποδίστηκαν από τα ΜΑΤ να παρακολουθήσουν μια δημόσια συνεδρίαση.
2) Δεν έχουν καμιά ευθύνη οι εργαζόμενοι αν οι κυβερνήσεις που ο ίδιος ο κ Σγουρός υπηρέτησε και υπηρετεί, στάθηκαν ανίκανες επί δεκαετίες να δώσουν λύσεις στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
3) Δεν μπορεί ο κ. Σγουρός να βαφτίζει «συνδικαλιστική μειοψηφία» την ΠΟΕ-ΟΤΑ και να συνδιαλέγεται προνομιακά με την «πλειοψηφία» του Δ.Σ των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ που παίζει πλέον καθαρά απεργοσπαστικό- εργοδοτικό ρόλο.
4) Καμιά διαβεβαίωση δεν μπορεί να δώσει ο κ. Σγουρός για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ, όταν με την εκχώρηση των μονάδων επεξεργασίας στους ιδιώτες –επενδυτές, ο ΕΔΣΝΑ θα μείνει ένας «κλινικά νεκρός» φορέας χωρίς πόρους και χωρίς αρμοδιότητες.
5) Δεν είναι καθόλου ρεαλιστική «η λύση, που δεν θα στηρίζεται σε πόρους του κράτους, αλλά των επενδυτών». Ούτε λύση φιλική προς το περιβάλλον είναι ούτε λύση αναπτυξιακή.
Οι λύσεις που προωθούν ο κ. Σγουρός , η κυβέρνηση του μνημονίου και το κύκλωμα που θησαυρίζει δεκαετίες τώρα από τα σκουπίδια, είναι λύσεις που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία και εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των ιδιωτών-επενδυτών.

http://kinisi-esdkna.blogspot.gr/search/label/%CE%91.%CE%95%CE%9D.%CE%9A.?updated-max=2012-06-25T14:33:00%2B03:00&max-results=20&start=18&by-date=false
12-7-2012









ΠΑΡΑΡΤΜΑ 24.


Δράση τώρα! μήνυμα στους συναδέλφους

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ


Συνάδελφοι,

Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μας ως συνδικαλιστική παράταξη θέσαμε ότι μεθοδεύεται η συρρίκνωση και το ξεπούλημα του ΕΣΔΚΝΑ, ότι οι θέσεις εργασίας μας κινδυνεύουν από τους σχεδιασμούς της Διοίκησης και της κυβέρνησης.

Εδώ και μήνες είμαστε σε παρατεταμένο μεταβατικό στάδιο αναμένοντας τη σύσταση του Ειδικού Διαβαθμιδικού, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την λειτουργία της Υπηρεσίας και για την εργασιακή θέση όλων μας.

Από τη πρώτη στιγμή ζητήσαμε επίμονα να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το αντικείμενο της δουλειάς μας, για το παρόν και το μέλλον του Συνδέσμου, σε μια διαδικασία ανοικτή στη συμμετοχή των εργαζομένων. Η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου κώφευε και κωφεύει.

Όταν τον Ιούλιο, που κυκλοφορούσαν οι πληροφορίες ότι σχεδιάζεται οργανισμός με περιορισμένες θέσεις για επιτελικό σύνδεσμο, είπαμε ότι πρέπει να δούμε τι σχεδιάζεται για τον διαβαθμιδικό και να παρέμβουμε μας είπαν είναι νωρίς και μας κατηγορούσαν ως κινδυνολόγους.

Η Απόφαση του ΔΣ αναφορικά με την εξέλιξη του διαβαθμιδικού, ήταν να ζητήσουμε ενημέρωση –θέση από τον Πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ και από τον Περιφερειάρχη . Ο Πρόεδρος του Σωματείου πήγε στον Πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ , για να μάθουμε ότι δεν γνωρίζει τίποτα. Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ήταν και φαίνεται ότι είναι ακόμη νωρίς για να γίνει.

Τις τελευταίες μέρες γράφτηκε στις εφημερίδες και ακούγεται από διάφορους παράγοντες ότι αναβιώνει το σχέδιο για ΑΕ των ΟΤΑ.

Εμείς γνωρίζουμε ότι ο νόμος σήμερα ορίζει την ίδρυση Διαβαθμιδικού. Μετά και την εκλογή των οργάνων στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), δεν υπάρχει δικαιολογία για περαιτέρω καθυστέρηση στην ίδρυση διαβαθμιδικού. Εξ άλλου η παρούσα Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ εξαντλεί την παράταση της θητείας της, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει.

Ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, με τη θεσμική τους ιδιότητα οφείλουν να μας ενημερώσουνγια τις θέσεις και δράσεις τους στο θέμα του διαβαθμιδικού , οφείλουν να ενεργήσουν προς την Κυβέρνηση για την έκδοση των αποφάσεων.

Συνάδελφοι,

Μέχρι σήμερα, οι όποιες προσπάθειες μας για σύγκλιση του ΔΣ δεν είχαν αποτέλεσμα.

Επειδή υπάρχει κίνδυνος για το εργασιακό μας μέλλον

Επειδή καθυστερεί η μετεξέλιξη του ΕΣΔΚΝΑ σε διαβαθμιδικό

Επειδή η δημιουργία ΑΕ με αντικείμενο το αντικείμενο του ΕΣΔΚΝΑ "παίζεται" σήμερα από τον Κουκουλόπουλο, αύριο ίσως από κάποιον αντικαταστάτη του

Επειδή η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι κοινός στόχος ΠΑΣΟΚ –ΝΔ.

Επειδή η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΣΔΚΝΑ έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό (πχ ΕΜΑΚ, Αποτεφρωτήρας) και με τα ΣΔΙΤ-Παραχωρήσεις αναμένεται παραπέρα ιδιωτικοποίηση και άλλων αντικειμένων (πχ ΧΥΤΑ και Πύλης ΧΥΤΑ) και παρόμοια μηνύματα αγγίζουν και το ΣΜΑ Σχιστού

Επειδή το σενάριο του επιτελικού ΕΣΔΚΝΑ (λίγες θέσεις εργασίας ) σε συνδυασμό με τα ΣΔΙΤ παίζει από μερίδα της ΝΔ εντός και εκτός του ΕΣΔΚΝΑ

Επειδή σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο κάθε κενή οργανική θέση καταργείται και κάθε υπηρεσία-οργανική μονάδα που καταργείται σημαίνει εφεδρείες και απολύσεις .

Επειδή όλοι μας, και πρώτα απ΄ όλα οι συνάδελφοι αορίστου χρόνου, θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα στο άμεσο μέλλον ως αφορά το εργασιακό μας καθεστώς

και ακούγοντας τους συναδέλφους που ζητούν άμεσες ενέργειες

Προτείνουμε

• Να γίνει παρέμβαση την Πέμπτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο είτε ως σωματείο είτε ως ομάδα εργαζομένων

• Να απευθυνθούμε στον Περιφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις παρατάξεις

• Να απευθυνθούμε στον Πρόεδρο και την ΕΕ της ΠΕΔΑ

• Να δώσουμε γραπτά τα ερωτήματα και τις θέσεις μας για το μέλλον του ΕΣΔΚΝΑ

• Να ζητήσουμε την υποστήριξη - παρέμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε το κείμενο -παρέμβαση να έχει 4 άξονες:

1.Έκφραση της ανησυχίας για το μέλλον του ΕΣΔΚΝΑ και του φόβου για το εργασιακό μας μέλλον .

2.Ανάδειξη του ρόλου του ΕΣΔΚΝΑ προς όφελος του δημοσίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της οικονομίας, των πολιτών.

3.Αίτημα να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση η σύσταση του διαβαθμιδικού. και να μπει τέλος στη χρονίζουσα μεταβατική κατάσταση.

4.Όλοι πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους για το μέλλον του ΕΣΔΚΝΑ και κανείς δεν δεν μπορεί να παίζει με το ψωμί 500 οικογενειών.

Εάν το ΔΣ αποφασίσει να ενεργήσει τόσο το καλύτερο, εάν όχι τότε θα πρέπει να υπάρχει σχετική αναφορά γιατί απευθυνόμαστε ως ομάδα και όχι ως σωματείο . Συνάδελφοι, περιμένουμε τις προτάσεις σας έως την Τρίτη το βράδυ, έτσι ώστε να υπάρχει έτοιμο κείμενο προς υπογραφή.


Γ.Ασημακοπούλου      Θ. Μπιζάς

http://kinisi-esdkna.blogspot.gr/search/label/%CE%91.%CE%95%CE%9D.%CE%9A.?updated-max=2012-06-25T14:33:00%2B03:00&max-results=20&start=18&by-date=false









ΠΑΡΑΡΤΜΑ 25.


3-8-2011
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου κυκλοφόρησε Ανακοίνωση του ΔΣ Σωματείου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μετά και τις εξελίξεις όπως καταγράφηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου.

Καταγγέλλουμε τους εκπροσώπους των δύο ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ ότι προχώρησαν σε έκδοση Ανακοίνωσης χωρίς να έχει προηγηθεί συνεδρίαση του ΔΣ και χωρίς να υπάρχει σχετική Απόφαση για όσα λένε εκ μέρους των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας λένε ότι δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς, ότι ο ΧΥΤΑ κλείνει σε δύο χρόνια, ότι ο ΕΣΔΚΝΑ είναι έτοιμος και η μόνη προϋπόθεση είναι να δώσει χρήματα η Κεντρική Διοίκηση.

Δηλαδή, μας λένε να υλοποιηθεί χωρίς πολλά πολλά ότι έχει, ήδη, έτοιμο η Διοίκηση Χιωτάκη (μονάδα βιολογικής ξήρανσης και δεύτερο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης), αρκεί να το κάνει ο ΕΣΔΚΝΑ?

Και βέβαια δεν κάνουν καμία κουβέντα για τον διαβαθμιδικό σύνδεσμο, τυχαίο?

Ρωτάμε, προσπαθούν να πείσουν ότι οι εργαζόμενοι του ΕΣΔΚΝΑ στηρίζουν τα σχέδια της Διοίκησης Χιωτάκη και της Κυβέρνησης?

Και μην μιλήσουν για παρερμηνεία. Δεν είναι τυχαία η υποδοχή της ανακοίνωσης από συγκεκριμένα ΜΜΕ, π.χ. www.aftodioikisi.gr :Εργαζόμενοι ΕΣΔΚΝΑ: Όχι άλλοι... πειραματισμοί με τα σκουπίδια .

Για τον ίδιο λόγο αναφέρονται επιλεκτικά στις διαχρονικές ευθύνες της Κεντρικής Διοίκησης, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ευθύνες των διοικήσεων του ΕΣΔΚΝΑ?

Πριν αλέκτωρ λαλήσει σε αγαστή συνεργασία οι δυο ΠΑΣΚΕ του ΕΣΔΚΝΑ ανταποδίδουν στη Διοίκηση τις «εξυπηρετήσεις»?

Οι ίδιοι άνθρωποι, είκοσι μέρες πριν, αρνήθηκαν ( και με τη συναίνεση του ΠΑΜΕ) να γίνει συζήτηση στη ΓΣ για το θέμα του περιεχομένου της Προγραμματικής Σύμβασης και τον σχεδιασμό για μονάδα βιολογικής ξήρανσης και δεύτερου ΕΜΑΚ που προωθεί η Διοίκηση. Μας είπαν ότι δεν έχει καμία δουλειά το σωματείο να ασχολείται με τις τεχνολογίες και τις μελέτες.

Σήμερα, έχουν άποψη και μιλούν για ανεπίτρεπτους πειραματισμούς, κλείνοντας πεισματικά τα αυτιά και τα μάτια τους σε όσα λέγονται και γίνονται στην ΠΟΕ ΟΤΑ, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη Βουλή, ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Γιατί ?

Ουδέποτε συζητήθηκε στο ΔΣ και βέβαια δεν υπήρξε Απόφαση, πώς θα μπορούσε άλλωστε, για ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών και όλα όσα καταχρηστικά προβάλουν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας, στηρίζοντας στην πράξη τα σχέδια της Διοίκησης και της κυβέρνησης για τις μονάδες επεξεργασίας.

Θα το επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους :Το ζήτημα δεν είναι απλά και μόνο να έχει την αρμοδιότητα ο ΕΣΔΚΝΑ. Δεν είναι το ζήτημα, μόνο, ποιος υλοποιεί. Είναι ζήτημα τι θέλει να υλοποιήσει και αν ρώτησε, ως όφειλε, αυτούς που θα πληρώνουν αν συμφωνούν.

Η παρούσα Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ έχει κάνει τις επιλογές της. Ας αναλάβει το κόστος των αντιδράσεων μόνη της. Σε κάθε άλλη περίπτωση χαμένοι θα βγούμε και εμείς οι εργαζόμενοι του ΕΣΔΚΝΑ.

Είναι η στιγμή να πάρουμε όλοι θέση. Εμείς δεν θα συναινέσουμε στην υλοποίηση των μονάδων επεξεργασίας που η σημερινή Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ έχει αποφασίσει αυθαίρετα και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση για την σκοπιμότητα και τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και όχι μόνο επιπτώσεις.








ΠΑΡΑΡΤΜΑ 26.


12-7-2012

Εισήγηση  από την Α.ΕΝ.Κ
 στη συζήτηση  στο ΔΣ  του σωματείου για την Προγραμματική Σύμβαση

Ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων (εκπόνηση-εποπτεία της εξέλιξης του –αναθεώρηση) είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Η υλοποίηση του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων , δηλαδή η υλοποίηση των έργων και η λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων (μελέτη –κατασκευή –λειτουργία –και παρακολούθηση της λειτουργίας ) είναι κατά νόμο αρμοδιότητα του ΕΣΔΚΝΑ. Είναι το αντικείμενο του ΕΣΔΚΝΑ , δηλαδή το αντικείμενο της δουλειάς μας.

Η Ε.Ε του ΕΣΔΚΝΑ, με την επιχειρούμενη υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΕΣΔΚΝΑ και της κρατικής περιφέρειας (σημερινής αποκεντρωμένης διοίκησης) παραδίδει όλες τις μελέτες που έχει ο ΕΣΔΚΝΑ και αναθέτει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προχωρήσει αυτή στην υλοποίηση των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων με πρόβλεψη της παραχώρησης της λειτουργίας τους σε ιδιώτες για 25 χρόνια. Δηλαδή ουσιαστικά εκχωρεί τις αρμοδιότητες του ΕΣΔΚΝΑ και μας στερεί το αντικείμενο της δουλειάς μας. Και αυτά γίνονται όταν επίκειται η ανασύσταση του ΕΣΔΚΝΑ σε Διαβαθμιδικό Φορέα .

Την ίδια περίοδο με την Προγραμματική Σύμβαση (Δεκέμβρη 2010-Γενάρη 2011), η Διοίκηση σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, τρέχουν, χωρίς πολλά πολλά, τις διαδικασίες για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων των δύο νέων μονάδων στη Φυλή (Βιοξήρανση-ΕΜΑΙΙ) στη Φυλή. Οι όποιες ενστάσεις διατυπώθηκαν αγνοήθηκαν. Σε αυτό το δρομολογημένο σχέδιο η μονάδα βιολογικής ξήρανσης έχει, προφανώς, μέγιστη προτεραιότητα. Πως αλλιώς να εξηγήσουμε ότι χωροθετείται σε χώρο του ΧΥΤΑ, μειώνοντας την χαρακτηρισμένη, ήδη, ως μικρή διάρκεια ζωής του.

Ακόμη σήμερα, η Προγραμματική Σύμβαση εκχώρησης των αρμοδιοτήτων του ΕΣΔΚΝΑ στην αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής διατηρείται σε εκκρεμότητα στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στο ερώτημα γιατί γίνονται όλα αυτά, σχεδόν εν κρυπτώ από την κοινωνία , τους θεσμούς , τους εργαζόμενους , απαντά η κοινή λογική:

Γίνονται γιατί κάποιοι έχουν μεθοδεύσει τις δικές τους λύσεις στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, με γνώμονα κυρίως τη μοιρασιά της πίτας, λύσεις που δεν αντέχουν στην επιστημονική και κοινωνική κριτική.

Στο δημόσιο διάλογο που έχει αναπτυχθεί τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο ήρθαν στο φως οι αντιρρήσεις και προβληματισμοί της επιστημονικής κοινότητας, των συλλογικοτήτων, των τοπικών κοινωνιών ακόμη και οι παραβάσεις επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκαν. Αμφισβητείται έντονα η ορθότητα του σχεδιασμού, η σκοπιμότητα που εξυπηρετεί και η εφικτότητα υλοποίησης.

Την περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της και καλείται ο Ελληνικός Λαός να σηκώσει τεράστια βάρη η Κυβέρνηση , η Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής σχεδιάζουν για την Αττική, χωρίς να ρωτήσουν τους πολίτες της Αττικής οι οποίοι καλούνται μόνο να πληρώσουν το κόστος και να επωμισθούν τις περιβαλλοντικές και όχι μόνο συνέπειες.

Το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι οι περιβαλλοντικοί στόχοι. Είναι τυχαίο ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η τεράστια δυναμική που μπορούν να έχουν διαδικασίες και τεχνικές πριν από την τελική διαχείριση, όπως: α. Διαλογή στην πηγή, β. Επαναχρησιμοποίηση-Ανακύκλωση, γ. Εναλλακτική διαχείριση, δ. Οικιακή κομποστοποίηση κ.α., που μειώνουν την παραγόμενη ποσότητα των σύμμεικτων απορριμμάτων και αλλάζουν τη σύστασή τους;

Αυτό που δρομολογείται, με τη συνεργασία της Διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ, είναι ένα σχέδιο εκμετάλλευσης των απορριμμάτων στην παραγωγή ενέργειας ( άρα όσο περισσότερα απορρίμματα έρχονται για διαχείριση τόσο καλύτερα), στον ίδιο χώρο της Φυλής (άρα υποτιμάται το θέμα της υπέρβασης των ορίων υποβάθμισης του περιβάλλοντος αλλά και κοινωνικής ανοχής, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εφικτότητα υλοποίησης), με εξειδικευμένες τεχνολογίες χαμηλών απαιτήσεων σε εργατικό δυναμικό (άρα μείωση θέσεων εργασίας), με υψηλό λειτουργικό κόστος και παραχώρηση της διαχείρισης στον ιδιώτη –κατασκευαστή (άρα θα έχουμε την άμεση οικονομική επιβάρυνση των δημοτών απ΄ ευθείας από τον ιδιώτη και χωρίς δημόσιο έλεγχο στη λειτουργία του ιδιώτη ).Για όλα αυτά ποιος έχει ερωτηθεί?

Με τέτοιους όρους περιμένει κανείς ομαλή και έγκαιρη υλοποίηση των έργων και διασφάλιση των οικονομικών πόρων που απαιτούνται? Ας πούμε ένα μόνο, Όταν οι προβλεπόμενες διαδικασίες λήψης αποφάσεων δεν έχουν τηρηθεί το λιγότερο που πρέπει να περιμένει κανείς είναι να βρούν έδαφος τα αντικρουόμενα συμφέροντα (διαφορετικές τεχνολογίες) να προσβάλουν τις διαδικασίες. Τότε τι θα γίνει;

Αλλά όλα αυτά μας ξαναφέρνουν το πρωταρχικό μας ερώτημα από το παράθυρο.

Έχετε σκεφτεί ότι όχι μόνο η υλοποίηση αλλά ακόμη και η αποτυχία στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα σημάνει ταυτόχρονα και την παράδοση της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και ανοίγει διάπλατα τη πόρτα στη διάλυση του ΕΣΔΚΝΑ;

Ο ΕΣΔΚΝΑ είναι αυτός που θα χρεωθεί την αποτυχία.

Εμείς ως εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ θα επωμιστούμε τις συνέπειες για τις επιλογές της Διοίκησης ; Θα επωμιστούμε και τις ευθύνες ;







ΠΑΡΑΡΤΜΑ 27.


ΕΔΣΝΑ κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας..

Η διακομματική επιμονή στην κατασκευή των 4 μονάδων επεξεργασίας στην Αττική θα οδηγήσει την διαχείριση των απορριμμάτων σε πλήρη ιδιωτικοποίηση.
 Οι συνέπειες τις ιδιωτικοποίησης θα είναι ολέθριες και για τους εργαζόμενους στον ΕΔΣΝΑ και  για τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων , αλλά και για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που θα πληρώσουν βαρύ οικονομικό και περιβαλλοντολογικό κόστος.
Οι συζητήσεις  μεταξύ του  υπουργού Ανάπτυξης & Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη  με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν για την διαχείριση των αποβλήτων , μόνο ανησυχία πρέπει να μας προκαλούν.
Οι δηλώσεις των κ.κ Σγουρού,  Χιωτάκη και λοιπών παραγόντων, για κλείσιμο του ΕΔΣΝΑ ή για μείωση του προσωπικού , δεν γίνονται για να τρομάξουν την κυβέρνηση , αλλά για να προετοιμάσουν το έδαφος της ιδιωτικοποίησης μέσω της κατασκευής και λειτουργίας των μονάδων.
Ακόμα και η επίκληση των χρεών του ΕΔΣΝΑ , με τον τρόπο που γίνεται δείχνει πως υπάρχει σχέδιο συρρίκνωσης του συνδέσμου και αλλαγής του χαρακτήρα του.
Σχέδιο ενός επιτελικού συνδέσμου με ελάχιστο προσωπικό και αρμοδιότητες που θα λειτουργεί προς όφελος των επενδυτών των μονάδων επεξεργασίας.
Τον  λόγο τώρα πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι , το συνδικαλιστικό κίνημα και οι πολίτες της Αττικής.
Αν περάσουν αυτά τα σχέδια,  ούτε για δημόσιο χαρακτήρα θα μιλάμε πια, ούτε για εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης φιλικούς προς το περιβάλλον.
Θα έχουμε πλήρη ιδιωτικοποίηση,  με πανάκριβες μονάδες επεξεργασίας φαραωνικού τύπου με ελάχιστο προσωπικό .
 Αυτό θα σημάνει απώλεια πολλών εργατικών θέσεων και εξαναγκασμό των πολιτών να πληρώνουν δυσβάστακτα ποσά για δημοτικά τέλη που θα καρπώνονται τελικά οι επενδυτές.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες και κανείς δεν δικαιούται να μην αντιδρά. Δεν φτάνουν πια τα ψηφίσματα και οι ανακοινώσεις των σωματείων και των συνδικάτων.
Αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις τώρα σε λίγους μήνες  μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά.

                                                     Θωμάς Μπιζάς μέλος της Ε.Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ


http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/ipoirgeio_anaptixi-ipodomon

http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/proto_thema_perifereies/21480

http://kinisi-esdkna.blogspot.gr/search/label/%CE%91.%CE%95%CE%9D.%CE%9A.







ΠΑΡΑΡΤΜΑ 28.



Ο εργολάβος θα υποστηρίζει τις υπηρεσίες για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ή οι υπηρεσίες θα υποστηρίζουν τον εργολάβο;

Μετά και την 7η Συνεδρίαση της Εκτ. Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, Τετάρτη  25 Ιουλίου 2012 υπάρχουν
Αναπάντητα και εύλογα ερωτήματα :
1.            Για τους επόμενους 3 έως 5  μήνες ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει μηχανήματα και  χρειάζεται  υποστήριξη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ από ιδιώτη. Όταν θα έχει τα  μηχανήματα τι ακριβώς υποστήριξη χρειάζεται  και έχει εγκρίνει προκήρυξη  κανονικού  διαγωνισμού για σύμβαση  υποστηρικτικών  εργασιών λειτουργίας του ΧΥΤΑ διάρκειας  26 μηνών και προϋπολογισμού 3.178.689€ με ΦΠΑ ευρώ;
2.            Γιατί δεν επισκευάστηκαν τα μηχανήματα ένα χρόνο τώρα ;
3.          Ακούσαμε για « επείγουσες εργασίες υποστήριξης της  λειτουργίας του ΧΥΤΑ» και κανένας, πέραν των μελών της Ε.Ε.,  δεν γνωρίζει τι εργασίες είναι αυτές και πως έχουν κοστολογηθεί. Γινόταν επίκληση  της  μελέτης , για την οποία κανένα στοιχείο δεν γνωστοποιείται.
Φαίνεται  ότι ο Πρόεδρος, ούτε αυτό δεν γνώριζε . Το έμαθε σήμερα, μετά από την αρνητική απάντηση σε τυχαία ερώτησή του, οπότε και έδωσε εντολή να   αναρτώνται οι εισηγήσεις στο διαδίκτυο. Να δούμε.







ΠΑΡΑΡΤΜΑ 29.


Σύντομη ανασκόπιση των εξελίξεων

Για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά, αναφέρουμε σε συντομία τι έχει προηγηθεί της 7ης συνεδρίασης:
1.      2- 7- 2012: Επιστολή του Προέδρου προς τον Πρωθυπουργό
2.      3-7-2012: Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με έκτακτο θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων Αττικής», μετά από το αίτημα της παράταξης  Αττικής Συνεργασία-Όχι στο μνημόνιο.
3.      11 -7-2012: Στη  5η Συνεδρίαση της ΕΕ έχουμε  την έγκριση των μελετών για την αποκατάσταση των 10 ΧΑΔΑ της Αττικής, έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης τον ΕΔΣΝΑ.
4.      12 Ιουλίου: Ο  Πρόεδρος, Γ. Σγουρός, με επίσκεψη του  στον Εισαγγελέα  Αρείου Πάγου ζήτησε τη συνδρομή της δικαιοσύνης προκειμένου να εντοπιστούν οι ευθύνες για την δυσχερή οικονομική κατάσταση του ΕΔΣΝΑ
5.      16 Ιουλίου: Στην  6η Συνεδρίαση της ΕΕ ,
α. Ο Πρόεδρος κατέθεσε Πρόταση προς διαβούλευση στην Εκτελεστική Επιτροπή, για να αποφασίσει τη διακοπή των εργασιών ιδιωτικής εταιρείας, της οποίας το προσωπικό και τα  μηχανήματα θάβουν τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Φυλής. Η  συζήτηση αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.
β. Εγκρίνεται η  Διακήρυξη  για τη διενέργεια ανοιχτού  δημόσιου διαγωνισμού για την ανάθεση εργασιών υποστήριξης λειτουργίας του ΧΥΤΑ σε ιδιώτη.
γ. σε πλήρη εξέλιξη είναι ήδη και η διαδικασία επισκευής των μηχανημάτων του Συνδέσμου.
6. 19 Ιουλίου : Εκδίδεται  Ανακοίνωση του Προέδρου και του Γεν. Γραμματέα του σωματείου, την οποία καταχρηστικά και αυθαίρετα υπογράφουν «ως εκ μέρους του ΔΣ» . Ουδέποτε ενημερωθήκαμε για σύγκλιση ΔΣ και δεν γνωρίζαμε τίποτα για την έκδοση και το περιεχόμενο της Ανακοίνωσης. Άποψη μας: Δηλώσεις  εμείς τα ξέρουμε όλα, δώστε μας τα χρήματα και μια χαρά τα καταφέρνουμε δεν πείθουν και προκαλούν. Ο ΕΔΣΝΑ  δεν  χρειάζεται συγκάλυψη των ευθυνών που  βαρύνουν πρώτα και κύρια τις διοικήσεις . Δεν υιοθετούμε  την άποψη τους ότι η  Μονάδα Αποτέφρωσης των νοσοκομειακών δεν είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης .
7. 20 Ιουλίου: Αναρτάται η Πρόσκληση για την 7η Συνεδρίαση της ΕΕ την Δευτέρα 23-7-2012 , με θέμα « ανάθεση επειγουσών εργασιών λειτουργίας ΧΥΤΑ  με απ΄ ευθείας διαπραγμάτευση»
8. 21 & 22 Ιουλίου :Δημοσιεύματα στον τύπο κατά του Προέδρου του  ΕΔΣΝΑ για την επικείμενη στην 7η Συνεδρίαση  ανάθεση των επειγουσών εργασιών λειτουργίας ΧΥΤΑ
9. 22 Ιουλίου:
α. Αναβολή της 7ης Συνεδρίασης για την Τετάρτη 25 Ιουλίου
β. Ανακοίνωση  με απαντήσεις του Προέδρου Γ. Σγουρού σε 15 ερωτήματα για τον ΕΔΣΝΑ.
Ξεχωρίζουμε
«Προωθούμε τη δρομολόγηση των  βασικών έργων υποδομής των τεσσάρων εργοστασίων, τα οποία προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής, που έχουν χαρακτηριστεί ως εμβληματικά περιφερειακά αναπτυξιακά έργα.
Προσδοκούμε ότι με την έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης και αφού αρθούν και τα τελευταία διοικητικά εμπόδια στη διαδικασία, θα επιτευχθεί σημαντική ενθάρρυνση  του επιχειρηματικού κλάδου της ανακύκλωσης και του κλάδου της ανάκτησης ενέργειας από τα απορρίμματα.
Εννοείται ότι τόσο στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας των βασικών έργων υποδομής (εργοστάσια επεξεργασίας, μονάδες κομποστοποίησης κλπ.) όσο και στην  ανανέωση  – βελτίωση του Σχεδιασμού με την ανάπτυξη ενός μοντέρνου Δικτύου Συλλογής και Συστήματος Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων της Αττικής θα συμπεριληφθούν στις δράσεις η δημιουργία δικτύου πράσινων σημείων και η  ενθάρρυνση και συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση χρησιμοποιώντας στο μέγιστο βαθμό την εμπειρία και τις καλύτερες εφαρμογές.
10.    24 Ιουλίου: Δελτίο Τύπου της  Ε.Ε. της ΠΟΕ ΟΤΑ με αφορμή θέμα της Η.Δ. της 7ης Συνεδρίασης της ΕΕ για  απ΄ ευθείας  ανάθεση επειγουσών εργασιών λειτουργίας ΧΥΤΑ .










ΠΑΡΑΤΜΑ 30.


Επιλεγμένα, από τη  σημερινή 7η Συνεδρίαση της ΕΕ :

Ο Πρόεδρος δήλωσε έκπληξη για την αλλαγή στάσης του Σωματείου και την απέδωσε στην  προσφυγή του στον Εισαγγελέα που κάποιους μπορεί να ενοχλεί.
Η εταιρεία ENERGY , που δραστηριοποιείται στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από  αξιοποίηση αποβλήτων, ζητά να εγκριθεί η διάθεση της τέφρας ως υλικό επικάλυψης  στο ΧΥΤΑ  (αναβλήθηκε το θέμα)
Εγκρίθηκε εισήγηση του Δ/ντή Διοικητικών Υπηρεσιών για την κατάρτιση νέου Οργανισμού και τον  ορισμό τριμελούς επιτροπής που θα παρακολουθήσει τη σύνταξη οργανισμού.
Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε αλλαγή στον τρόπο χρέωσης- είσπραξης τέλους εισόδου των οχημάτων στο ΧΥΤΑ . Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση.
 Ο κ.  Βαρελάς , δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας , μέλος της ΕΕ ζήτησε να προγραμματιστεί άμεσα  η εξέταση του αιτήματος για παραχώρηση του οικοπέδου ιδιοκτησίας ΕΔΣΝΑ στον  Ελαιώνα  στο  δήμο Αθηναίων.
Εγκρίθηκε  η εισήγηση της Δ/νσης ΔΑΑ για την  πρόσκληση σε απ΄ευθείας διαπραγμάτευση για την ανάθεση  επειγουσών εργασιών λειτουργίας ΧΥΤΑ  με βάση τη μελέτη της δ/νσης ΔΑΑ . Αφορά το διάστημα έως την ολοκλήρωση του διαγωνισμού (απόφαση 6ης συνεδρίασης), με τον οποίο θα ανατεθεί η υποστήριξη λειτουργίας για 26 μήνες. Ορίστηκε τριμελής Επιτροπή υπό τον Πρόεδρο Γ. Σγουρό που μεταξύ άλλων θα αποφασίσει αν θα καλέσει ένα ή δύο εργολάβους.
Ο Διαγωνισμός για την επισκευή των μηχανημάτων έχει ξεκινήσει .Είπαν, όποιο μηχάνημα φτιάχνεται θα μπαίνει για δουλειά.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου   δεν είχε καμία παρέμβαση.
διαβάστε το Δελτίο Τύπου εδώ











ΠΑΡΑΡΤΜΑ 31


Τι λέει η  Α.ΕΝ.Κ.

1.    Θέση μας είναι ότι  Ο ΕΔΣΝΑ  έχει λόγο ύπαρξης, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Με  προάσπιση  του δημόσιου χαρακτήρα  των  υπηρεσιών του και  κοινωνικό έλεγχο των δράσεων.
.Ο ΕΔΣΝΑ χρειάζεται  Επιχειρησιακό σχέδιο,   Κοστολόγιση των υπηρεσιών του και  Νέο Οργανισμό.
Το υπάρχον προσωπικό του Συνδέσμου δεν μπορεί μόνο του  να φέρει σε πέρας αυτή τη δουλειά με την αξιοπιστία που απαιτείται. (Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ έχει  την εμπειρία της κατάρτισης του επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας και γνωρίζει το θέμα )
. Ο ΕΔΣΝΑ χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων υποστήριξης  των λειτουργιών .
. Ο ΕΔΣΝΑ οφείλει να προχωρήσει την Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ
.Ο ΕΔΣΝΑ οφείλει να αναπτύξει δομές ουσιαστικής συνεργασίας με τους ΟΤΑ.
. Ο ΕΔΣΝΑ χρειάζεται αξιολόγηση των μέχρι σήμερα δράσεων ώστε οι όποιες  επιλογές να αξιοποιούν τη θετική και αρνητική εμπειρία που υπάρχει.
Και βέβαια δεν  χρειάζεται συγκάλυψη. Απόψεις,  εμείς τα ξέρουμε όλα, δώστε μας τα χρήματα και μια χαρά τα καταφέρνουμε δεν πείθουν και προκαλούν .
Τα παραπάνω θέσαμε στο  τελευταίο ΔΣ του Σωματείου, όπου  ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου, «ο Σύνδεσμος δεν έχει λόγο ύπαρξης» κλπ ( εισήγηση στο ΔΣ, επιστολή στον Πρωθυπουργό κλπ). Απέναντι στην επίκληση της οικονομικής κατάστασης,
2.  Επειδή, ο Πρόεδρος Γ. Σγουρός , αναρωτιέται που ήταν το Σωματείο, θυμίζουμε :
Στην ανάρτηση «νέα από την Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΣΔΚΝΑ την Πέμπτη 28-7-2011 και όχι μόνο …», 1η Αυγούστου 2011,  ενημερώναμε για όσα έγιναν  στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ  Πέμπτη 28-7-2011 :
« 2. Η Ε.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει 4 διαγωνισμούς για να αναθέσει:
• Τις υπηρεσίες περιβαλλοντικού ελέγχου στον αποκατεστημένο ΧΔΑ Σχιστού, προϋπολογισμού 1.228.046,46 ευρώ (με πρόβλεψη έως το 2013)
• Τις υπηρεσίες μεταφροντίδας συντήρησης και ελέγχου στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής, προϋπολογισμού 1.957.710,13 ευρώ (με πρόβλεψη έως το 2013).
• Τις εργασίες συμπίεσης, στρώσης επικάλυψης απορριμμάτων, προϋπολογισμού 190.000,00 ευρώ.
• Τις εργασίες ημερήσιας κάλυψης απορριμμάτων στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής, προϋπολογισμού 465.100,00 ευρώ.
Από μέρους της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης έχοντας έντονα ερωτήματα για τους όρους, το κόστος και τη σκοπιμότητα των προαναφερόμενων δύο υπηρεσιών περιβαλλοντικού ελέγχου και μεταφροντίδας, ενημέρωσα από την προηγουμένη τον Πρόεδρο του Σωματείου προκειμένου να γίνει σχετική παρέμβαση στη διάρκεια τη συζήτησης.
Τελικά, στην συνεδρίαση της ΕΕ, έθεσα , μόνη μου το ερώτημα για τους δύο διαγωνισμούς των υπηρεσιών περιβαλλοντικού ελέγχου στο ΧΔΑ Σχιστού και μεταφροντίδας στην ΟΕΔΑ. Η Διοίκηση δεν φάνηκε ιδιαίτερα πρόθυμη να συζητήσει και απάντησε ότι το ΔΣ του Σωματείου μπορεί εάν θέλει να προσβάλλει τις Αποφάσεις της ΕΕ μετά την έκδοσή τους.
Ο Πρόεδρος αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου που παραβρίσκονταν δεν πήραν καμία θέση. Το πλέον χαρακτηριστικό όμως, όσον αφορά τη στάση τους, είναι ότι δεν πήραν καμία θέση ούτε καν ζήτησαν διευκρινίσεις, για τα άλλα δυο θέματα , δηλ. τους δύο διαγωνισμούς για την ανάθεση σε ιδιώτες εργασιών κάλυψης των απορριμμάτων, εργασίες που σχετίζονται απόλυτα με την ημερήσια λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Αργά, αλλά σταθερά, οι εργαζόμενοι συνάδελφοι στον ΧΥΤΑ μετατρέπονται σε αργόσχολους και πλέον είναι ζήτημα χρόνου να ακούσουμε από όσους επεξεργάζονται ή προωθούν σενάρια συρρίκνωσης ή ιδιωτικοποίησης του ΕΣΔΚΝΑ, ότι η υπηρεσία δεν προσφέρει ως όφειλε.»
3.    Επειδή και ο σημερινός Πρόεδρος έχει ακούσει τα παραπάνω  τουλάχιστον μία φορά , θυμίζουμε ότι  παρόμοια αναφορά κάνει, μία μέρα νωρίτερα ο κ. Ν.Βούτσης, επικεφαλής του συνδυασμού “ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ”, στην 21η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (26-7-2011), με υπόμνημα που καταθέτει  στη διάρκεια της συζήτησης για τη  “Διαχείριση των απορριμμάτων μετά την απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο των προγραμματικών συμβάσεων”. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Η παρούσα Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ έχει επιδοθεί σε μία , άνευ προηγουμένου για απερχόμενη διοίκηση, δραστηριότητα λήψης αποφάσεων που αφενός δεσμεύουν οικονομικά και όχι μόνο τον νέο Φορέα και αφετέρου συρρικνώνουν τις υπηρεσιακές δομές………….
……… Στην ερχόμενη Συνεδρίαση της ΕΕ, Πέμπτη 28-7-11, συζητούνται θέματα διαγωνισμών για συμβάσεις υψηλότατου προϋπολογισμού και προφανώς μεγάλης χρονικής διάρκειας, αλλά και ανάθεσης σε ιδιώτες εργασιών που σαφώς εμπίπτουν στο αντικείμενο εργασίας των υπηρεσιών και του προσωπικού του ΕΣΔΚΝΑ:
γ3) Έγκριση μελέτης και όρων διακήρυξης διαγωνισμού για τις «εργασίες συμπίεσης, στρώσης επικάλυψης απορριμμάτων», προϋπολογισμού 190.000,00 ευρώ.
γ4) Έγκριση μελέτης και όρων διακήρυξης διαγωνισμού για τις «Εργασίες ημερήσιας κάλυψης απορριμμάτων στον ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής», προυπολογισμού 465.100,00 ευρώ.»
Και προτείνει παρέμβαση του Περιφερειάρχη προς τη Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να σταματήσει από μέρους της Διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ η ανάληψη περαιτέρω δεσμεύσεων που υποθηκεύουν τον διαβαθμιδικό ΦοΔΣΑ.
Γ.Α.
http://kinisi-esdkna.blogspot.gr/2012/07/blog-post_26.html#more









ΠΑΡΑΡΤΜΑ 32.



Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Φαρσοκομωδία στον ΕΔΣΝΑ;
(από τον αφηγητή Γ.Σγουρό έως τους καταγγελτικούς κλαυθμούς των ΠΑΣΚΕ)
Συνάδελφοι, στον ενάμιση χρόνο που υπάρχουμε ως συνδικαλιστική κίνηση motto  μας ήταν η προμετωπίδα στοblog της Α.ΕΝ.Κ.  « Καταγγέλλουμε το σχέδιο ξεπουλήματος του ΕΣΔΚΝΑ σε όφελος των επιχειρηματιών και σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας . Το παρόν και το μέλλον του ΕΣΔΚΝΑ είναι υπόθεση όλων μας. Διεκδικούμε να έχουμε δουλειά και η δουλειά μας, δηλαδή η διαχείριση των απορριμμάτων, να είναι στην υπηρεσία του λαού και όχι των επιχειρηματιών. Καταγγέλλουμε την συστηματική απαξίωση των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού που εκφυλίζει τον ΕΣΔΚΝΑ σε μηχανισμό δημοπράτησης –εκτέλεσης των έργων και διανομής αντισταθμιστικών. Δίνουμε την μάχη κατά του μνημονίου, κατά της διάλυσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της εξόντωσης των συμβασιούχων.»
Μια προμετωπίδα που δεν ήταν κενή περιεχομένου αλλά οδηγούσε τις σκέψεις μας,  το λόγο και τις πράξεις μας.
Στον αγώνα μας λοιδορηθήκαμε, προπηλακιστήκαμε, συκοφαντηθήκαμε εντός και εκτός Συνδέσμου αλλά δεν λυγίσαμε.
Σήμερα, δυστυχώς για όλους εμάς τους εργαζόμενους στο Σύνδεσμο και δυστυχώς για όλους τους πολίτες της Αττικής , οι προβλέψεις μας επαληθεύονται. Η κατασκευή – λειτουργία των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων 1.350.000 τόνων ετησίως στην Αττική μέσω των  ΣΔΙΤ και η  παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα επιχειρηματικά συμφέροντα με σαφή στόχο την ενεργειακή  αξιοποίηση  των απορριμμάτων (βλέπε καύση ) είναι προτεραιότητα  στρατηγικής σημασίας για την  μνημονιακή  συγκυβέρνηση  ΠΑΣΟΚ –ΝΔ και σήμερα ΔΗΜΑΡ και κατ΄ εντολή της   τρόϊκας. Ο  Πρόεδρος Γ. Σγουρός τα χαρακτηρίζει «  εμβληματικά περιφερειακά αναπτυξιακά έργα» και στρώνει μεθοδικά το χαλί. Ο ΕΔΣΝΑ χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του, τα αντικείμενα διασκορπίζονται προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου και των εργολάβων  και η δραματική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού είναι προ των πυλών,  ίσως και ο τελικός αφανισμός του οργανισμού: το κλείσιμο.
Στην 6η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, 16 Ιουλίου , αποφασίστηκε η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Σύμβαση  με διάρκεια 26 μήνες και προϋπολογισμό  3.178.689€ με ΦΠΑ ευρώ.
Επικαλούνται την ανάγκη υποστήριξης. Ρωτάμε : Ο εργολάβος θα υποστηρίζει τις υπηρεσίες  ή υπηρεσίες θα υποστηρίζουν τον εργολάβο;
Στην  7η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, 25 Ιουλίου,   «τακτοποιήθηκε» και η  νόμιμη παρουσία του εργολάβου τους επόμενους τρεις έως πέντε μήνες, έως ότου  ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την διετή σύμβαση,  με την απόφαση για την απ΄ ευθείας πρόσκληση σε διαπραγμάτευση.
Σε όλα αυτά η σιωπή της πλειοψηφίας του σωματείου είναι για άλλη μια φορά ηχηρή!  Δεν βγάζουν άχνα , όπως δεν βγάλανε άχνα και το είχαμε καταγγείλει όταν η Διοίκηση Χιωτάκη στις 24 /7 /2011, επιχείρησε να περάσει τους διαγωνισμούς για τις αναθέσεις λειτουργίας ΧΥΤΑ και μεταφροντίδας ΧΑΔΑ.
Ο  Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του σωματείου, χωρίς να συγκαλέσουν ΔΣ και χωρίς να ενημερώσουν τις άλλες παρατάξεις, (τουλάχιστον την Α.ΕΝ.Κ. δεν την ενημέρωσαν) εκδίδουν ανακοίνωση για την επίσκεψη του Γ. Σγουρού στον εισαγγελέα, όπου έχουν ενστάσεις μόνο για την εικόνα που προβάλλει ο Πρόεδρος για τα οικονομικά του ΕΔΣΝΑ και  δεν λένε τίποτα για τις ευθύνες των Διοικήσεων, για τα ΣΔΙΤ  και για τον διαγωνισμό για την ανάθεση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ σε ιδιώτη.
Συνάδελφοι δεν  μας αγγίζει η εικονική έκπληξη του  Προέδρου,  γιατί τώρα αυτή η ξαφνική αλλαγή στάσης του  σωματείου κλπ.  Ας τα βρούν μεταξύ τους .
Εμείς, η Α.ΕΝ.Κ. έχουμε πάρει θέση, πολύ πριν αναλάβει ο Γ. Σγουρός  επισήμως το ρόλο του  Προέδρου :
Ο ΕΔΣΝΑ  έχει λόγο ύπαρξης, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Με  προάσπιση  του δημόσιου χαρακτήρα  των  υπηρεσιών του και  κοινωνικό έλεγχο των δράσεων.
Ο ΕΔΣΝΑ και βέβαια δεν  χρειάζεται συγκάλυψη. Όλα στο φως – και της δικαιοσύνης. Όμως  η κύρια και σχεδόν αποκλειστική  ευθύνη βαραίνει τις διοικήσεις. Ας κοιτάξουν δίπλα τους (αν κάποιος, βέβαια, έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, κακό της κεφαλής του…).
Εμείς θα αντιπαλέψουμε, με τις μικρές μας δυνάμεις, εντός και εκτός ΕΔΣΝΑ και μαζί με το λαϊκό κίνημα,  να μη γίνουν εξιλαστήρια θύματα  κάποιας δήθεν αθώας από σκοπιμότητες καταβαράθρωσης του Συνδέσμου, ο δημόσιος χαρακτήρας του Συνδέσμου, οι εργαζόμενοι και οι θέσεις εργασίας.

26-7-2012
http://kinisi-esdkna.blogspot.gr/search/label/%CE%91.%CE%95%CE%9D.%CE%9A.









ΠΑΡΑΡΤΜΑ 33.


Φωτιά στα μπατζάκια μας ...

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Φωτιά στα μπατζάκια μας ...

(Μουδιασμένοι από όσα συμβαίνουν καθημερινά, τρομοκρατημένοι για το τι μας ξημερώνει αύριο... μη πείτε τι μας λες τώρα.  Μη πείτε  στη τελική ας τα πάρουν οι ιδιώτες, προκόψαμε και με  τους δημάρχους τόσα χρόνια...)

 Στην 9η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ την Δευτέρα 27 Αυγούστου, συζητούνται δύο θέματα :
Α. Υλοποίηση Έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης  Απορριμμάτων
Εισήγηση δεν έχουμε δει , αλλά όλα  δείχνουν πως επανέρχεται  το θέμα  των  ΣΔΙΤ.
Το έχουμε πει , η εμμονή σε ένα προαποφασισμένο πριν από χρόνια σχέδιο διαχείρισης που σκοπό έχει να τροφοδοτεί με σύμμεικτα απορρίμματα μονάδες επεξεργασίας  τις οποίες θα εκμεταλλεύονται ιδιώτες επενδυτές είναι καταστροφική.
Σήμερα, τους το λένε  και  τα στελέχη της  κομισιόν  «Ο Διαγωνισμός  για την Αττική εκφράζει μια λογική «μεγάλων έργων» την οποία πληρώνουμε μέχρι σήμερα . Η διαχείριση των απορριμμάτων, όμως, είναι διαφορετική. Χρειάζεται δουλειά σε επίπεδο νοικοκυριού και επίπεδο δήμου».
Και δεν έχουμε καμμία αμφιβολία, σε αυτό το σχέδιο δεν χωράνε οι εργαζόμενοι ....

Β. « Παραχώρηση στο Δήμο Αθηναίων της χρήσης του οικοπέδου στον Ελαιώνα  για 30 χρόνια »
Τι λέει η δημοτική αρχή του δήμου Αθηναίων : Δεν μπορείτε να φτιάξετε το Σταθμό Μεταφόρτωσης. Εμείς μπορούμε . Δώστε μας το οικόπεδο.
Ρωτάμε: Ποιος  δεν μπορεί να φτιάξει το ΣΜΑ;
Η ιστορία της δημιουργίας Κεντρικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη περιοχή του Ελαιώνα, εξελίσσεται πάνω από δέκα χρόνια και καταγράφεται ως αρνητική σελίδα για τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης  και την λειτουργία των οργάνων της, που με τη στάση τους και την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων οδήγησαν τρεις φορές σε απένταξη του έργου  από εγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα. Ούτε η δημοτική αρχή του Δήμου  Αθηναίων  είναι αμέτοχη σε αυτή την εξέλιξη.
Μετά τα αντισταθμιστικά στο δήμο Αιγάλεω  που δόθηκαν  προκαταβολικά, συζητάνε τώρα, στην  δεδομένη οικονομική κατάσταση του Συνδέσμου, την παραχώρηση του οικοπέδου  που αγοράστηκε  από τη ΔΕΗ  500.000.000 δραχμές το 1998;
Μπράβο !!!
Σε όλα αυτά, που είναι το  Σωματείο ;;;
Αναζητώντας απαντήσεις, έρχεται ξανά και ξανά στο νου μας η φράση του Προέδρου Γ. Σγουρού " Αυτός ο Σύνδεσμος έτσι όπως είναι δεν έχει λόγο ύπαρξης " .


27-8-2012
http://kinisi-esdkna.blogspot.gr/search/label/%CE%91.%CE%95%CE%9D.%CE%9A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου