Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Η ΛΙΣΤΑ, Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ…


Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ*
Την ώρα που η τρικομματική κυβερνητική κοινοπραξία και τα αστικά ΜΜΕ πετάνε στον πολιτικό καιάδα και ίσως και στη φυλακή τονξοφλημένο πολιτικά τέως ΥπΟικ, Γ. Παπακωνσταντίνου, για να ξορκίσουν το δαίμονα της διαπλοκής μεταξύ αστικού πολιτικού προσωπικού, εκδοτικού κατεστημένου και οικονομικών συμφερόντων, μια εκ πρώτης άποψης άσχετη είδηση μπορεί να γίνει αφορμή για να έρθει ξανά στο προσκήνιο το δάσος που κάποιοι επιμελώς προσπαθούν κρύψουν πίσω από το δέντρο της λίστας Lagarde.
ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΑΣ
Σε πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να πει κανείς ότι η είδηση της απόλυσης 58 εργαζομένων στο ξενοδοχείο Πόρτο Καράς, ιδιοκτησίας Τεχνικής Ολυμπιακής του επιχειρηματία Κ. Στέγγου, δεν είναι παρά σημείο των καιρών, παρά μία ακόμα απόπειρα ενός εργοδότη να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του μέσα από τη μείωση του μισθολογικού κόστους και την περαιτέρω εντατικοποίηση του χρόνου και των συνθηκών εργασίας των εναπομείναντων εργαζομένων στο ξενοδοχείο.
Δεν είναι όμως, έτσι.
Αν ακούσει ή διαβάσει κανείς τις καταγγελίες του προέδρου του εργατικού κέντρου θα διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτό. Αντίθετα πρόκειται για απολύσεις με ξεκάθαρα χαρακτηριστικά δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης, οι οποίες στρέφονται κατά τεσσάρων εκ των επτά μελών του ΔΣ του τοπικού σωματείου και κατά εργαζομένων οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα κινήθηκαν δικαστικά ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τη μη καταβολή δεδουλευμένων του περασμένου καλοκαιριού.
Σημείο των καιρών κι αυτό, θα ‘πει κάποιος και δεν θα’ χει άδικο. Άλλωστε το ίδιο λίγο πολύ συνέβηκαι στο πρόσφατο παρελθόν στην περίπτωση της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Τότε ο Υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσηςέκλεισε το μάτι όχι μόνο στο Ν. Μάνεση αλλά σε κάθε εργοδότη που θέλει να ξεμπερδεύει με όσους επιμένουν κόντρα στο «πνεύμα των καιρών» να μάχονται και να διεκδικούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα του.
ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ένας από αυτούς τους εργοδότες είναι και ο Κ. Στέγγος. Όπως είναι κι ένας από τους επιχειρηματίες που από παλιά έχει μάθει να αξιοποιεί τις πλάτες των αστικών κομμάτων για να προωθήσει εν γένει τα οικονομικά του συμφέροντα.
Αν ανατρέξει κανείς στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν θα βρει το όνομα του πίσω από την περίφημη (ν)τροπολογία Πάχτα, μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να περάσει νύχτα από τη Βουλή, λίγες μέρες πριν κλείσει η τελευταία, ρύθμιση που αποχαρακτήριζε δασική περιοχή προκειμένου ο ιδιοκτήτης του Πόρτο Καράς να επεκτείνει σε αυτή τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες κατασκευάζοντας πολυτελέστατες μικρές βίλες.
Το εν λόγω περιστατικό θα το θυμάται σίγουρα ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ως άριστος γνώστης των πραγμάτων και των προσώπων της Β. Ελλάδας, περιοχή στην οποία ο ίδιος αναδείχθηκε πολιτικά, πόσο μάλλον που το περιστατικό αφορά την περίοδο που κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ μεπρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη και τον ίδιο κορυφαίο υπουργό και στέλεχος του κόμματος.
Από τότε οι κυβερνήσεις άλλαξαν, βέβαια το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται και στη σημερινή συγκυβέρνηση, αλλά οι επιχειρηματίες τύπου Κ. Στέγγου εξακολουθούν να κάνουν μπίζνες αξιοποιώντας τις πλάτες του αστικού πολιτικού προσωπικού.
Η ΛΗΣΤΕΙΑ
Εξακολουθούν να καταπατούν και να υφαρπάζουν τη δημόσια περιουσία, έχοντας τους ανθρώπους των δικών τους ανθρώπων σε κρίσιμα πόστα, όπως αυτό του Συμβουλίου Εμπειρογνωμώνων του ΤΑΙΠΕΔ, από το οποίο μόλις σήμερα παραιτήθηκε η εμπλεκόμενη στη λίστα Lagarde εξαδέλφη του Γ. Παπακων/νου, αφού οι θιασώτες της κάθαρσης κκ Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης τη διατήρησαν στη θέση που κατείχε από το Φεβρουάριο του 2012.
Εξακολουθούν να φοροδειαφεύγουν και να εισφοροδιαφεύγουν χάρη στα «κονέ» με υπουργούς και διορισμένους πράσινους και γαλάζιους αξιωματούχους της δημόσιας διοίκησης.
Και βέβαια μαζί με αυτούς εξακολουθεί να φοροαποφεύγει και να εισφοροαποφεύγει με νόμιμο, μάλιστα, τρόπο το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, χάρη στην επιρροή που ασκούν οι εν λόγω επιχειρηματίες συνολικά στα αστικά κόμματα και το εκδοτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο που αναμασούν διαρκώς το ιδεολόγημα της συνολικής μείωσης των φόρων την ίδια περίοδο που διεξάγεται μια άνευ προηγουμένου φορολεηλασία των εργαζομένων.
Η ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ Η ΛΗΣΤΕΙΑ: ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
Και όλα αυτά θα συνεχίσουν να συμβαίνουν ακόμα και μετά τη δίκη και καταδίκη του Γ. Παπακων/νου. Πολύ απλά γιατί τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, παράνομου και μη πλουτισμού, αποκόμισηςπολιτικών και οικονομικών ωφελειών που συμπυκνώνονται στην υπόθεση της περιβόητης λίσταςLagarde δεν είναι άσχετα με τις απολύσεις στο Πόρτο Καράς, με τη στάση του Μάνεση, με την τροπολογία Πάχτα κ.α. Είναι απλά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Ενός νομίσματος που έχει και στις δύο όψεις του χαραγμένη την εκμετάλλευση. Ενός νομίσματος που χρησιμεύει ως μέσο συναλλαγής στις εμπορικές σχέσεις του κεφαλαίου με το αστικό πολιτικό προσωπικό, προκαλώντας αφενόςφτώχειαεξαθλίωση και μνημόνια για τα λαϊκά στρώματα και αφετέρου ποινικά κολάσιμα κρούσματα διαφθοράς προκειμένου να επιτευχθεί η διαιώνιση του.
Η συγκάλυψη, η αλλοίωση και η απόπειρα διαχείρισης της λίστας Lagarde από τον Γ. Παπακων/νου δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους κυβερνητικούς εταίρους και στα συμφέροντα που τους στηρίζουν για να τα στηρίξουν, να συγκαλύψουν, να αλλοιώσουν και να διαχειριστούν μια άλλη λίστα.Τη λίστα με το Στέγγο, τον Μάνεση, το Μπόμπολα και τον κάθε επώνυμο ή ανώνυμο επιχειρηματία, πολιτικό εξάδελφο εξ οικονομικού αίματος ή εκ πολιτικής αγχυστίας του κάθε Βρούτση, Βενιζέλου, Σαμαρά, που αυθαιρετεί, πλουτίζει, φοροαποφεύγει ή/και φοροδιαφεύγει υπουργοποιώντας και πρωθυπουργοποιώντας τους τελευταίους.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Δίνει, όμως, και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην Αριστερά να καταθέσει στην ελληνική κοινωνίαστοιχεία κι ένα πλήρες, τεκμηριωμένο πολιτικό πόρισμα για την υπόθεση της άλλης λίστας, της μεγάλης. Της δίνει το δικαίωμα με βάση αυτά τα στοιχεία να καταθέσει , στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους αίτημα για τη σύσταση μιας «προανακριτικής επιτροπής» από τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας που θα διερευνήσει τις πραγματικές ευθύνες των αστικών κομμάτων εξουσίας και του προσωπικού τους για τη βλάβη που προκάλεσαν και προκαλούν, παραπέμποντας τους τυλιγμένους σε μια κόλα χαρτί στο ειδικό δικαστήριο των επόμενων εκλογών.
Γύρω από τη συγκάλυψη, την αλλοίωση και την απόπειρα διαχείρισης της λίστας Lagarde από τον Γ. Παπακων/νου έχει στηθεί μία αγωνιώδης προσπάθεια διάσωσης του "νομίσματος" της εκμετάλλευσης ως μέσου για τη συνέχιση της συναλλαγής μεταξύ κεφαλαίου και αστικού πολιτικού προσωπικού στα πλαίσια του υφιστάμενου οικονομικο-πολιτικού συστήματος.
Με αφορμή τη λίστα Lagarde, η Αριστερά οφείλει να στείλει το μήνυμα ότι η αποδέσμευση από την εκμετάλλευση, ήτοι από το κοινό "νόμισμα" των απανταχού καπιταλιστών, είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ανακοπεί η κοινωνική καταστροφή που συντελείται.
Οφείλει να αντιληφθεί και να εμφυσήσει την αντίληψη ότι η μάχη για διαφάνεια και δικαιοσύνη δεν περιορίζεται στους αγώνες και το αίτημα για τιμωρία όσων πιάστηκαν ή θα πιαστούν να βάζουν το χέρι στο βάζο με το μέλι αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων στο Πόρτο Καράς, με το αίτημα επαναπρόσληψης των απολυμένων από τη Χαλυβουργία, με τη μάχη απέναντι στο ξεπούλημα του δάσους των Σκουριών στην Ελληνικός Χρυσός.
Στο βαθμό δε που κάθε "νομισματική" πολιτική δεν είναι παρά ένα ισχυρό μέσο για την επίτευξη των ευρύτερων στόχων στους οποίους αποσκοπεί η χάραξη και η υλοποίηση μιας γενικότερης οικονομικής πολιτικής, η Αριστερά οφείλει να αναδείξει την εξίσωση που συναρτά άμεσα τον υφιστάμενο τρόπο παραγωγής με τη διαφθορά, την κοινωνική ανισότητα, την εκμετάλλευση, παράγοντας όχι έναν άλλα πολλούς Παπακων/νου κατά τον ίδιο τρόπο που γεννά τους διάφορους Μπ. Ταπί και Κρ. Λαγκάρντ στη Γαλλία, τους διάφορους Ντ. Τσέινι στις ΗΠΑ και πολλούς άλλους σε κάθε γωνιά του καπιταλιστικού κόσμου.
*Ο Παναγιώτης Αθανασιάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10531:athanasiadis-porto-karras-stegkos-&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου