Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Στη γειτονιά των αγγέλων ο Παύλος Μάτεσις


Φτωχότερος είναι από σήμερα ο κόσμος της ελληνικής λογοτεχνίας και του θεάτρου, μετά τον θάνατο του κορυφαίου μυθιστοριογράφου και θεατρικού συγγραφέα Παύλου Μάτεσι.


Ο Παύλος Μάτεσις έφυγε σήμερα το πρωί σε ηλικία 80 ετών, έπειτα από πολύχρονη παραμονή του σε θεραπευτήριο, καθώς τον Δεκέμβριο του 2010 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια παρακολούθησης θεατρικής παράστασης.

Ένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι το μυθιστόρημα «Η μητέρα του σκύλου».

Ο Παύλος Μάτεσις γεννήθηκε το 1933 στο χωριό Δίβρη της Πελοποννήσου. Μέχρι τα 19 του χρόνια έζησε σε πολλές επαρχιακές πόλεις. Σπούδασε θέατρο (πτυχίο υποκριτικής), μουσική (πτυχίο βιολιού) και ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά), και δίδαξε υποκριτική (1963-64) στη σχολή Σταυράκου. Σε όλη τη διάρκεια του 1969 έμεινε στο Λονδίνο. Διετέλεσε βοηθός-δραματουργός στο Εθνικό Θέατρο (1971-73). Έγραψε και σκηνοθέτησε 2 τηλεοπτικές σειρές (ΥΕΝΕΔ 1974-76) και έχει γράψει κείμενα για «floor show». Η πρώτη παρουσία του στα ελληνικά Γράμματα ήταν το 1967 με το θεατρικό έργο «Η τελετή» (θέατρο Ν. Ιωνίας 1967 και Εθνικό Θέατρο 1969). Τα 11 από τα 13 θεατρικά έργα του ανέβηκαν κυρίως στο Εθνικό Θέατρο. Είχε βραβευτεί πολλές φορές: με Κρατικό Βραβείο Θεάτρου 1966 για το έργο «Η τελετή». Με το έπαθλο «Κάρολος Κουν» - Πόλης των Αθηνών 1989 για το καλύτερο ελληνικό έργο της χρονιάς («Περιποιητής φυτών»). Με το Βραβείο Ελληνόφωνων Κάτω Ιταλίας (1998) για το μυθιστόρημά του «Η μητέρα του σκύλου». Με το Μέγα Βραβείο Κριτικών Θεάτρου (2000). Με το βραβείο Acerbi (2002) για το μυθιστόρημα «Η μητέρα του σκύλου». Είχε μεταφράσει στα ελληνικά Μρόζεκ, Τζόνσον, Αρτό, Ίψεν, Σέξπιρ κ.ά., και στα νέα ελληνικά τα έργα του Αριστοφάνη «Ειρήνη», «Πλούτος», «Βάτραχοι», «Νεφέλαι», «Όρνιθες», «Αχαρνής», «Θεσμοφοριάζουσαι» και «Λυσιστράτη».

Tα μυθιστορήματά του «Η μητέρα του σκύλου» (50ή έκδοση), «O Παλαιός των Ημερών» (13η έκδοση) και «Πάντα καλά» (27η έκδοση) κυκλοφορούν σε δεκατέσσερις χώρες, ενώ θεατρικά του έργα έχουν εκδοθεί στην Αγγλία, στην Ιταλία, στη Ρουμανία, στη Γαλλία, στη Φινλανδία και στο Iσραήλ.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 16.00 από Κοιμητήριο Παπάγου.
http://www.zougla.gr/greece/article/sti-gitonia-ton-agelon-o-pavlos-matesis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου