Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ Αδυνατούν να πληρώσουν φόρους. Κίνδυνος για τον προϋπολογισμό

Αδυνατούν να πληρώσουν φόρους. Κίνδυνος για τον προϋπολογισμό

Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης
Με το... σταγονόμετρο εισπράττει το Δημόσιο παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, με αποτέλεσμα στο σύνολό τους να έχουν «αγγίξει» τα 55,5 δισ. ευρώ ή περίπου το 28% του ΑΕΠ της χώρας.
Μάλιστα στην τελευταία έκθεσή της η τρόικα εκτιμά πως το 80% των οφειλών αυτών είναι αδύνατον να εισπραχθούν.
Πιο αναλυτικά, οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνουν στο ποσό των 43,49 δισ. ευρώ.
Εξ αυτών ένα ποσό 2,99 δισ. ευρώ οφείλουν ΔΕΚΟ και οργανισμοί του Δημοσίου. Τα 8,5 δισ. ευρώ χρωστούν επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει και τα υπόλοιπα 31,8 δισ. ευρώ οφείλουν διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη το Δημόσιο κατάφερε να εισπράξει εντός του 2012 περί το 1 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα διεγράφησαν οφειλές ύψους 359 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου οι νέες οφειλές, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες εντός του προηγούμενου έτους, έφθασαν τα 12,07 δισ. ευρώ.
Από τις νέες οφειλές οι εισπρακτικοί μηχανισμοί κατάφεραν να εισπράξουν 1,1 δισ. ευρώ και παράλληλα διεγράφησαν οφειλές ύψους 179 εκατ. ευρώ.
Συνολικά έχουν εισπραχθεί κάτι παραπάνω από τα 2 δισ. ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια να αυξηθούν οι εισπράξεις από τις νέες οφειλές μέσω μίας ευνοϊκότερης ρύθμισης αποπληρωμής των χρεών αυτών.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεσή της η τρόικα για το συγκεκριμένο ζήτημα υπογραμμίζει ότι το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορούν να εισπραχθούν.
Γι' αυτό και προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να «τραβάει» αυτόματα τα ποσά που χρωστούν στην Εφορία οι φορολογούμενοι.
Επίσης η τρόικα για να επιτευχθεί ικανοποιητική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών συστήνει στις Αρχές να επανεξετάσουν την πολιτική για τη διαγραφή χρεών. Μια μείωσή τους εντός του 2013 της τάξεως του 20% με 30% θα ήταν ρεαλιστική, αν υπήρχε μια πολιτική διαγραφής χρεών ευθυγραμμισμένη με τη διεθνή πρακτική.
Οπως τονίζουν, δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η διατήρηση μη εισπράξιμου χρέους στα βιβλία ύψους 40 δισ. ευρώ, γιατί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν επικεντρώνεται σε οφειλέτες και ποσά που μπορούν να εισπραχθούν.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27686&subid=2&pubid=112971936

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου