Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Στη δίνη συμφερόντων η διαχείριση απορριμμάτων






Εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να αποφασίσει για τη μορφή του φορέα που θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Αττικής. Οι εργαζόμενοι ζητούν νέα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση ενώ η διοίκηση του υφιστάμενου φορέα διαχείρισης (ΕΣΔΚΝΑ) ζητά με επιστολή της να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του «Καλλικράτη».
Υπενθυμίζεται ότι στον Καλλικράτη προβλεπόταν κατάργηση του ΕΣΔΚΝΑ και δημιουργία άλλου φορέα (ΦΟΔΣΑ) με τη συμμετοχή δήμων και Περιφέρειας Αττικής. Ομως η κυβέρνηση άφησε επί μήνες μετέωρη την υπόθεση και προσφάτως ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος εξήγγειλε αλλαγή στον Καλλικράτη και δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου.
Η σύσταση του φορέα έχει μεγάλη σημασία καθώς θα διαχειριστεί έργα και λειτουργίες συνολικού τζίρου 3 δισ. ευρώ στα επόμενα 20-25 χρόνια. Η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, που κινήθηκε ήδη κατά των προθέσεων Κουκουλόπουλου, συνεδριάζει και πάλι σήμερα με τη συμμετοχή του σωματείου των εργαζομένων. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και συνάντηση της ομοσπονδίας εργαζομένων (ΠΟΕ-ΟΤΑ) με τον Τ. Γιαννίτση ενώ το σωματείο εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ έχει αποφάσισει 24ωρη απεργία εάν δεν υπάρξει απάντηση του υπουργού Εσωτερικών μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Ο κ. Γιαννίτσης είχε συναντήσει την περασμένη εβδομάδα την ΠΟΕ-ΟΤΑ χωρίς να δεσμευθεί για τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται στη δίνη των αντικρουόμενων συμφερόντων, καθώς υπάρχουν εργολαβικά συμφέροντα που πιέζουν αφόρητα για λύσεις οι οποίες αυξάνουν κατακόρυφα τα δημοτικά τέλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου