Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ανεργία-εφιάλτης

 

Στο 18,4% το επίσημο (υποεκτιμημένο) ποσοστό της ανεργίας τον Αύγουστο. Το μήνα που παλιά ακόμα και οι μαθητές έκαναν κάποια μεροκάματα χρηματοδοτώντας τις διακοπές τους. Το μήνα που μας είπαν ότι ο ελληνικός τουρισμός πήγε πολύ καλά. Κατά 50% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010. 12,2% ήταν πέρυσι, 18,4% φέτος.

Τι αποδεικνύουν τα νούμερα; Οτι η άνοδος του τουρισμού αφορούσε κυρίως τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και όχι τη γενική τουριστική αγορά που δούλευε με τον εγχώριο τουρισμό και με τον τουρισμό από εργαζόμενα στρώματα της Ευρώπης. Οτι οι καπιταλιστές του τουρισμού εξοντώνουν τους εργαζόμενους. Με λιγότερο προσωπικό βγάζουν περισσότερη δουλειά.

Η κατάσταση είναι εφιαλτική. Δεν χρειαζόμαστε τις επίσημες στατιστικές για να το διαπιστώσουμε. Το βλέπουμε γύρω μας. Οι επίσημες στατιστικές απλά επιβεβαιώνουν μια πραγματικότητα πολύ χειρότερη. Και εκείνοι που εργάζονται υποαπασχολούνται. Ακόμα και από τα ελλιπέστατα στοιχεία του ΣΕΠΕ φαίνεται ότι αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία. Στην πραγματικότητα, βασιλεύει η απόλυτη ασυδοσία των καπιταλιστών. Παίρνουν τους εργαζόμενους για δουλειά όποτε τους χρειάζονται, όσο τους χρειάζονται, τους βάζουν να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, τους πληρώνουν ότι προαιρούνται.

Τι βρήκε να πει γι’ αυτόν τον εφιάλτη που τσακίζει τις εργατικές οικογένειες, την ίδια ώρα που τους ζητούν να πληρώσουν απανωτά χαράτσια, ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης; Μόνο τις παρακάτω ελάχιστες αράδες που του έγραψαν οι συνεργάτες του: «Ειδικότερα, όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στις βασικές προτεραιότητες περιλαμβάνονται η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και η στήριξη των οικονομικά ασθενεστέρων ομάδων του πληθυσμού. Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζεται η ενεργοποίηση είκοσι τεσσάρων επιπλέον προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης»!

Η λέξη ανεργία δεν υπάρχει καν. Αντίθετα, υπάρχει η δέσμευση για «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», δηλαδή για παραπέρα αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, για κατάργηση ακόμα και της ΕΓΣΣΕ. Οσο για τα «είκοσι τέσσερα επιπλέον προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης», δεν είναι παρά προγράμματα ενίσχυσης των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματά τους τα δείχνει η εξέλιξη του δείκτη ανεργίας. Απανωτές επιδοτήσεις πήραν οι μεγαλοξενοδόχοι, αλλά η ανεργία αυξήθηκε εκρηκτικά ακόμη και τον Αύγουστο, στο «πικ» του τουρισμού δηλαδή. Οι καπιταλιστές παίρνουν επιχορηγήσεις για να προσλάβουν ανέργους και την ίδια στιγμή απολύουν άλλους εργαζόμενους, γιατί κανένας δεν τους ελέγχει, γιατί κανένας δεν θέλει να τους ελέγξει.
Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011
 
πηγή. Κόντρα
 
  1.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου