Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Το πρόβλημα της ανεργίας οφείλεται στην ... μη κατάρτιση;



ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Με επιλογές η στήριξη των ανέργων

Με μια «επιταγή κατάρτισης» θα.... αντιμετωπίζονται οι 700.000 και πλέον άνεργοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
Μπροστά στην πλημμυρίδα των απολύσεων και τη μαζική εισροή νέων αποφοίτων αλλά και γυναικών που έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις με τα παιδιά και οι οποίες σπεύδουν να ενισχύσουν το συνεχώς συρρικνούμενο οικογενειακό εισόδημα, το υπουργείο Εργασίας προτείνει το voucher για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση. Σύμφωνα με τον κ. Γ. Κουτρουμάνη, «πρόκειται για ένα απλοποιημένο και ευέλικτο εργαλείο, το οποίο μπορεί να εφοδιάσει τους καταρτιζόμενους με γνώσεις και δεξιότητες και να τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πρακτική άσκηση ή να προωθηθούν στην απασχόληση μετά την παρακολούθηση των προγραμμάτων».
Πέραν αυτού τίποτε νέο ή ρηξικέλευθο δεν έχει να εισφέρει η κυβέρνηση στο μείζον οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας. Τα προγράμματα απασχόλησης ακολουθούν την πεπατημένη, την ίδια ώρα που η ασκούμενη πολιτική αθροίζει απολυμένους, μετατρέπει πολλές επιχειρήσεις σε ημιθανείς, ενώ η ανασφάλεια μπλοκάρει κάθε επενδυτική δραστηριότητα.
Κατά τα λοιπά, η ωριαία ενίσχυση των ανέργων-καταρτιζομένων αυξάνεται στα 5 ευρώ από 2 έως τώρα.
Μέχρι σήμερα, μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης επωφελούνται 380.000 άτομα, συν 25.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Ενώ μέσα στο 2012 θα προκηρυχτούν 27 προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 1,23 δισεκατομμυρίου ευρώ, με 290.000 ωφελούμενους. Επισημαίνεται ότι για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και για όλο το υπόλοιπο διάστημα του ίδιου έτους αναμένεται να κατατεθούν και νέα προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου