Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Ζωή Κωνσταντοπούλου για απόφαση ΣτΕ για Cosco: Ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης

  Η δικηγόρος των κατοίκων του Πειραιά και της Πειραϊκής, Ζωή Κωνσταντοπούλου (InTime Photos)

Η δικηγόρος των κατοίκων του Πειραιά και της Πειραϊκής, Ζωή Κωνσταντοπούλου (InTime Photos)

 Με ανάρτησή της την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος των κατοίκων του Πειραιά και της Πειραϊκής στην υπόθεση των παράνομων βυθοκορήσεων της ΟΛΠ-COSCO στην Πειραϊκή μιλά για τις αποφάσεις του ΣτΕ που ακύρωσαν τα «έργα» στον βυθό και στο λιμάνι.

«Μια ιστορική στιγμή για την προστασία του περιβάλλοντος-μια ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης

Πριν 2 χρόνια ξεκινήσαμε με κατοίκους του Πειραιά και της Πειραϊκής έναν άνισο και δύσκολο αγώνα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της υγείας όλων έναντι της απόρριψης, στον βυθό  της Πειραϊκής 620.000 τόνων τοξικών, καρκινογόνων, μολυσματικών υλικών-ιζημάτων-βυθοκορημάτων από την ΟΛΠ Α.Ε.- COSCO για την κατασκευή νέων υποδομών του Λιμανιού.

Απευθύναμε μήνυση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ασκήθηκαν αιτήσεις Ακύρωσης των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πριν ένα χρόνο (2/4/2021) δικάστηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης των κατοίκων, ενεργών πολιτών, και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας τους.

Με δύο ιστορικής σημασίας αποφάσεις του, που μόλις δημοσιεύθηκαν καθαρογραμμένες (547-548/2022), το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνει τους πολίτες, ακυρώνει το περιβαλλοντοκτόνο «έργο» και επιβεβαιώνει σοβαρές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της νομιμότητας. Στο ακροατήριο της Ολομέλειας του ΣτΕ πέρσι δικάσαμε σε συνθήκες lockdown, με την παρουσία λίγων μόνον πολιτών-αιτούντων, που χρειάστηκε να επιμείνουμε για να τους επιτραπεί η παραμονή στην αίθουσα. Τότε είπα απευθυνόμενη στο Δικαστήριο, ότι η απόφαση, όποια κι αν είναι, θα είναι ιστορικής σημασίας.

Σήμερα, αυτή η ιστορικής σημασίας απόφαση επιβεβαιώνει ότι η προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, της νομιμότητας και της χρηστής λειτουργίας του κράτους και της διοίκησης, εναπόκειται σε καθοριστικό βαθμό στην εγρήγορση, την ετοιμότητα, την αγωνιστικότητα των πολιτών, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται σε εξουσίες και συμφέροντα που συμπράττουν στην άλωση του φυσικού περιβάλλοντος και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της υγείας όλων μας

Είμαι περήφανη για τη νίκη που πετύχαμε και θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες για την εμπιστοσύνη τους και ιδιαίτερα την συνάδελφο Ανθή Γιαννούλου για την εξαιρετική, άοκνη δουλειά της για την υπόθεση, με μεράκι, ευσυνειδησία και ανιδιοτέλεια.

Η έκβαση της υπόθεσης αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα μόνον στοιχείο που τα συστήματα, οι εξουσίες, οι μηχανισμοί και τα συμφέροντα ποτέ δεν μπορούν και ποτέ δεν θα μπορέσουν να υπολογίσουν και να ελέγξουν απόλυτα, ένα στοιχείο ικανό για τις μεγαλύτερες ανατροπές: ο ανθρώπινος παράγοντας. Στον ανθρώπινο παράγοντα οφείλεται αυτή η νίκη. Στους ανθρώπους που δεν λογάριασαν πιέσεις, παραινέσεις, συμφέροντα, εξουσίες και βγήκαν μπροστά. Τέτοιες στιγμές μας δίνουν πολλή δύναμη για την επόμενη μάχη, που πολλοί θα την βαφτίζουν χαμένη…μέχρι να κερδηθεί.


-2:59
Πατήστε για να το παρακολουθήσετε στο Facebook
app-facebook
Facebook Watch
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzoe.konstantopoulou.official%2Fvideos%2F269600182016845%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>
Αντιγραφή
Μάθετε περισσότερα για την ενσωμάτωση βίντεο στο Facebook στον ιστότοπο για προγραμματιστές.
Κώδικας ενσωμάτωσης
Κοινοποίηση

Μια ιστορική στιγμή για την προστασία του περιβάλλοντος-μια ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης


Πριν 2 χρόνια ξεκινήσαμε με κατοίκους του Πειραιά κ της Πειραϊκής έναν άνισο και δύσκολο αγώνα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της υγείας όλων έναντι της απόρριψης, στον βυθό της Πειραϊκής 620.000 τόνων τοξικών, καρκινογόνων, μολυσματικών υλικών-ιζημάτων-βυθοκορημάτων από την ΟΛΠ Α.Ε.- COSCO για την κατασκευή νέων υποδομών του Λιμανιού.

...Δείτε περισσότεραhttps://www.ethnos.gr/Politics/article/199839/zohkonstantopoyloygiaapofashstegiacoscoistorikhapofashthsdikaiosynhs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου