Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

(Ο Δυτικός κόσμος και η ανθρωπότητα θα πληρώσουν ακριβά τη στήριξή τους στους ουκρανούς νεοναζιστές, στους ρώσους φασίστες πανσλαυιστές του Πούτιν και τον απάνθρωπο απολυταρχικό ισλαμικό παντουρκισμό του Ερντογάν)! ΟΙσραηλινές Ομάδες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Να σταματήσει το Ισραήλ να εξοπλίζει τους νεοναζί στην Ουκρανία (2018)

 

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από το δικαστήριο να σταματήσει τις εξαγωγές ισραηλινών όπλων στην Ουκρανία, καθώς ορισμένα από αυτά τα όπλα φτάνουν σε νεοναζί που ανήκουν στις δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας

 

Τζον Μπράουν

Εφημ. HAARETZ, Ισραήλ

9 Ιουλίου 2018

 

https://www.haaretz.com/israel-news/rights-groups-demand-israel-stop-arming-neo-nazis-in-the-ukraine-1.6248727

 

Ένας πολιτοφύλακας του Αζόφ με ένα τουφέκι Tavor  Στιγμιότυπο οθόνης του καναλιού Azov στο YouTube
Ένας πολιτοφύλακας του Αζόφ με ένα τουφέκι Tavor Στιγμιότυπο οθόνης του καναλιού Azov στο YouTube

Μια ομάδα περισσότερων από 40 ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης, απαιτώντας την παύση των εξαγωγών όπλων του Ισραήλ στην Ουκρανία.

 

Υποστηρίζουν ότι αυτά τα όπλα εξυπηρετούν δυνάμεις που ασπάζονται ανοιχτά μια νεοναζιστική ιδεολογία και επικαλούνται στοιχεία ότι η δεξιά πολιτοφυλακή των Αζοφών, μέλη της οποίας ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και υποστηρίζονται από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα .

 

Μια προηγούμενη έκκληση προς το Υπουργείο Άμυνας παρέμεινε αναπάντητη. Το σκεπτικό του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ για τη χορήγηση αδειών εξαγωγής όπλων δεν αποκαλύπτεται στο κοινό, αλλά φαίνεται ότι το γεγονός ότι η εμφάνιση ισραηλινών όπλων στα χέρια ορκισμένων νεοναζί θα πρέπει να αντιτίθεται στη χορήγηση μιας τέτοιας άδειας.

 

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το αμυντικό κατεστημένο εξοπλίζει δυνάμεις που ασπάζονται μια εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία.

 

•Στο παρελθόν, το Ισραήλ έχει οπλίσει αντισημιτικά καθεστώτα, όπως το δικτατορικό καθεστώς των στρατηγών στην Αργεντινή, που δολοφόνησε χιλιάδες Εβραίους σε στρατόπεδα, ενώ οι στρατιώτες του στέκονταν σε σκοπιές και φρουρούσαν τους απαχθέντες κρατούμενους με τα οπλοπολυβόλα Uzi.

 

•Σύμφωνα με μια αναφορά προς το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ από τον περασμένο Ιανουάριο –που πάρθηκε με βάση τον νόμο περί ελευθερία της ενημέρωσης ( το πλήρες κείμενο εδώ στα Εβραϊκά ), το Ισραήλ εξόπλισε επίσης τα στρατιωτικά καθεστώτα της Βολιβίας, γνωρίζοντας ότι ο ναζιστής εγκληματίας πολέμου Κλάους Μπάρμπι ήταν αξιωματούχος του καθεστώτος. Τα νομικά έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν για την καταδίκη του αρχηγού της χούντας έδειξαν επίσης ότι τα τάγματα θανάτου της Barbie χρησιμοποιούσαν ισραηλινούς Ούζι.

 

•Στην περίπτωση της Ουκρανίας , οι δυνάμεις που χρησιμοποιούν ισραηλινά όπλα δηλώνουν ανοιχτά την υποστήριξή τους σε ρατσιστικές και αντισημιτικές ιδέες, σε διάφορες δημοσιεύσεις.

 

Η πολιτοφυλακή του τάγματος Αζόφ ιδρύθηκε στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Τα εμβλήματα της πολιτοφυλακής είναι εθνικοσοσιαλιστικά. Τα μέλη του χρησιμοποιούν τον ναζιστικό χαιρετισμό και φέρουν σβάστικες και διακριτικά των SS.

 

Επιπλέον, ορισμένοι από αυτούς παραδέχονται ανοιχτά ότι είναι νεοναζιστές και αρνητές του Ολοκαυτώματος. Ένα μέλος της πολιτοφυλακής είπε σε μια συνέντευξη ότι πολεμούσε τη Ρωσία από τότε που έμαθε ότι ο Πούτιν ήταν… Εβραίος. Ένας λοχίας του τάγματος Αζόφ δήλωσε ότι ήταν εθνικοσοσιαλιστής, ότι δεν ήταν υπέρ της γενοκτονίας, και ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα με τις μειονότητες στην Ουκρανία όσο δεν απαιτούσαν ειδικά δικαιώματα,

 

Tweet του αρχηγού της ουκρανικής πολιτοφυλακής ο οποίος συναντά Ισραηλινούς

 

Ο ιδρυτής της πολιτοφυλακής, Andriy Biletsky, ο οποίος είναι τώρα (2018) μέλος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, στο παρελθόν ήταν επικεφαλής μιας νεοναζιστικής ομάδας που ονομαζόταν Patriot of Ukraine, η οποία σήμερα έχει εκλείψει. Τα μέλη αυτής της ομάδας αποτελούν τον ιδρυτικό πυρήνα του τάγματος Azov.

 

Όπως δήλωσε ο Biletsky: «Η ιστορική αποστολή του έθνους μας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία είναι να ηγηθεί στην τελευταία πορεία της λευκής φυλής προς την επιβίωσή της. Αυτή είναι μια πορεία ενάντια στους υπανθρώπους που καθοδηγούνται από τη φυλή των Σημιτών». 

 

Σύμφωνα με αναφορές οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέλη πολιτοφυλακής είναι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, βασανιστήρια και σεξουαλική βία.

 

Παράλληλα με την ανερχόμενη δύναμη του τάγματος Αζόφ, που έχει πάνω από 3.000 μέλη, παρατηρείται αύξηση των αντισημιτικών επεισοδίων και των επιθέσεων κατά των μειονοτήτων της Ουκρανίας. Ομάδες νεοναζί έχουν επιτεθεί σε Εβραίους και εβραϊκούς χώρους μνημείων σε ολόκληρη την Ουκρανία, καθώς και σε δημοσιογράφους, Ρομά και μέλη της LGBT κοινότητας .

 

Ένα μέλος του κοινοβουλίου δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το «εβραϊκό πρόβλημα» της χώρας, είπε ότι: «στην κυβέρνηση υπάρχει μη-ουκρανικό αίμα και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί». 

 

Τον περασμένο Μάιο, νεοναζιστικές ομάδες παρέλασαν στην Οδησσό, με τους ηγέτες τους να ισχυρίζονται ότι η πόλη ανήκει σε Ουκρανούς, όχι σε Εβραίους, και ότι θα απαλλαγούν από τους τελευταίους.

 

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς η ουκρανική κυβέρνηση προσπαθεί να αρνηθεί τον ρόλο της Ουκρανίας στο Ολοκαύτωμα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Πολωνία (τώρα με την υποστήριξη της κυβέρνησης Νετανιάχου).

 

Αυτές οι απόπειρες περιλαμβάνουν το ξαναγράψιμο της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου,την εξύμνηση της δόξας των στρατιωτών της Ουκρανίας, τη χρήση της νομοθεσίας και διαφόρων δημοσιεύσεων, καθώς και την επινόηση ιστοριών για Εβραίους ότι ήταν δήθεν σύμμαχοι των εθνικών ουκρανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ στην πραγματικότητα οι Εβραίοι ήταν υποχρεωμένοι να κρύβουν την ταυτότητά τους.

 

Το 2015, το Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον κατήγγειλε την ουκρανική νομοθεσία που είχε σκοπό να αποτρέψει την κριτική για τη συνεργασία με τους Ναζί.

Το Κέντρο Simon Wiesenthal και το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο καταδίκασαν την απόφαση να δοθούν σε κεντρικές λεωφόροι στο Κίεβο ονόματα γνωστών συνεργατών των Ναζί. 

 

Επιπλέον, τον περασμένο Απρίλιο έγινε παρέλαση προς τιμήν των ουκρανικών μονάδων Waffen SS που σφαγίασαν χιλιάδες Εβραίους κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ, τον Ιούνιο, ο γενικός στρατιωτικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Ανατολί Μάτιος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «οι Εβραίοι θέλουν «να πνίξουν τους Σλάβους στο αίμα».

 

•Από την άνοιξη του 2015τα μέλη της πολιτοφυλακής του τάγματος Αζόφ αποτελούν τμήμα των τακτικών δυνάμεων ασφαλείας στην Ουκρανία, μέρος της Εθνικής Φρουράς που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Η πολιτοφυλακή ενθαρρύνει τα μέλη και τους υποστηρικτές της να καταταγούν στο στρατό. Ωστόσο, η πολιτοφυλακή διατηρεί τον εαυτό της ως ξεχωριστή οργάνωση.

 

•Τον Δεκέμβριο του 2016ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Arsen Avakov, προστάτης του τάγματος Azov και υποψήφιος πρωθυπουργός, συνάντησε αντιπροσωπεία της Κνεσέτ με επικεφαλής τον MK David Amsalem, σε επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία. Ο Avakov συνάντησε επίσης τον υπουργό Εσωτερικών Arye Dery. 

 

Ο Avakov διόρισε τον Vadym Troyan, ανώτερο διοικητή του τάγματος Azov, ως διοικητή της αστυνομικής δύναμης του Κιέβου. Ένας άλλος ιδρυτής πολιτοφυλακής διορίστηκε σε ανώτερη θέση στην αστυνομία. Αυτοί οι δεσμοί δημιουργήθηκαν όταν ο Avakov ήταν περιφερειακός κυβερνήτης, συνεργαζόμενος με τις νεοναζιστικές δυνάμεις του Patriot of Ukraine, της προδρόμου του τάγματος Azov.

 

•Τον περασμένο Ιανουάριο το Κογκρέσο των ΗΠΑ απαγόρευσε οποιαδήποτε υποστήριξη στην ουκρανική πολιτοφυλακή. 

 

Εφόσον το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δεν αποκαλύπτει καμία πληροφορία για τις εξαγωγές όπλων, ιδιαίτερα προς την Ουκρανία, από φόβο της ρωσικής οργής, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση των δεσμών του Ισραήλ με το Κίεβο, αλλά σίγουρα υπάρχουν.

 

Η προσφυγή που υποβλήθηκε από τον δικηγόρο Itay Mack, περιέχει άφθονα στοιχεία και φωτογραφίες που δείχνουν τον οπλισμό του ουκρανικού καθεστώτος και των δυνάμεών του στην Αζοφική.

 

Για παράδειγμα, Ουκρανοί στρατιώτες κουβαλούν τουφέκια Tavor ισραηλινής κατασκευής σε στρατιωτικές παρελάσεις στο Κίεβο. Τον Φεβρουάριο του 2016 αποκαλύφθηκε ότι η Elbit Systems θα είναι μέρος ενός ομίλου που επενδύει στο αμυντικό κατεστημένο της Ουκρανίας.

 

Τον Απρίλιο του 2016, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας συναντήθηκε με έναν εκπρόσωπο μιας ισραηλινής αμυντικής εταιρείας για να συζητήσουν την αναβάθμιση των συστημάτων επικοινωνιών στα πολεμικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα αυτής της χώρας. Η ουκρανική εταιρεία «Fort» πήρε την έγκριση του Ισραήλ για την κατασκευή τουφεκιών Tavor, Negev και Galil.

 

Στην πόλη Dnepropetrovsk στην ανατολική Ουκρανία υπάρχει στρατιωτική σχολή εκπαίδευσης. Στον ιστότοπο της σχολής αναφέρεται ότι εκεί παρέχεται εκπαίδευση από πρώην αξιωματικούς του στρατού του Ισραήλ (Israel Defense Forces - IDF)και ότι οι εκπαιδευτές της σχολής εκπαιδεύτηκαν από Ισραηλινούς.

 

Στον ιστότοπο υπάρχει μια φωτογραφία από ασκήσεις σκοποβολής με τουφέκι Tavor. Και σημειώνεται ότι στη σχολή εκπαιδεύονται μονάδες της Εθνικής Φρουράς, μέλη της οποίας περιλαμβάνουν πολιτοφύλακες του τάγματος Αζόφ.

 

Τον Μάιο του 2017, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Volodymyr Groysman επισκέφτηκε το Ισραήλ και συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Avigdor Lieberman για να συζητήσουν τον εξοπλισμό των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας.

 

•Τον Δεκέμβριο του 2017, ένας άνδρας που ισχυριζόταν ότι ήταν πρώην αξιωματικός των IDFτου Ισραήλ δήλωσε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ότι είχε λάβει μέρος σε μάχες στην ανατολική Ουκρανία, όπου έδινε οδηγίες στους στρατιώτες. Ο ιστότοπος του τάγματος Azov δείχνει επίσης μέλη της πολιτοφυλακής να χρησιμοποιούν τουφέκια Tavor.

 

Όλα αυτά είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι το Ισραήλ εξάγει όπλα στην Ουκρανία, γνωρίζοντας ότι χρησιμοποιούνται από δεξιές πολιτοφυλακές, ορισμένα μέλη των οποίων είναι ορκισμένοι νεοναζί που απολαμβάνουν την υποστήριξη των αρχών.

 

Το υπουργείο Άμυνας, όπως συνηθίζει, αρνείται να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, απαντώντας μόνο με γενικόλογα, χωρίς να διευκρινίζει το σκεπτικό με το οποίο αποφασίζει τις εγκρίσεις εξαγωγών όπλων. Φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση αξίζουν μια πιο λεπτομερή απάντηση, τόσο οι πολίτες του Ισραήλ όσο και οι Ουκρανοί Εβραίοι τους οποίους υποτίθεται ότι προστατεύει η ισραηλινή κυβέρνηση.

 

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εύλογη πιθανότητα ότι στο μέλλον αυτά τα όπλα να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη άλλων στόχων, ίσως εναντίον μειονοτικών ομάδων στη χώρα. Τότε θα είναι πολύ αργά για να σταματήσει η συνεργασία του ισραηλινού κατεστημένου με τη δολοφονία Εβραίων και άλλων μειονοτήτων. Αυτό θα είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στην θλιβερή ιστορία της χρήσης ισραηλινών πυροβόλων όπλων σε πράξεις όπως αυτές.

 

Σχετικά άρθρα:

 

Βανδάλισαν μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ουκρανία με σβάστικες

 

Οι Ουκρανοί εθνικιστές προσπαθούν να απαλλαγούν από τις καταγγελίες τους για αντισημιτισμό

 

ΜΠΑΜΠΙ ΓΙΑΡ (BABIYAR): ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ή ΑΜΝΗΣΙΑ

 

Στο βορειοδυτικό άκρο του Κιέβου, πρωτεύουσας της Ουκρανίας, βρίσκεται η χαράδρα Μπάμπι Γιάρ (Babi Yar), γνωστή ως «Φαράγγι της Γιαγιάς». Τόπος μαρτυρίου και μαζικής εξόντωσης, όπου οι Γερμανοί –βοηθούμενοι από Ουκρανούς ναζιστές – δολοφόνησαν 33.771 εβραίους μέσα σε τέσσερα 24ωρα (από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 1941).  Και λίγες μέρες αργότερα, στο ίδιο σημείο δολοφονήθηκαν άλλοι 60.000 ομοεθνείς τους, καθώς και τσιγγάνοι, αντιστασιακοί και αιχμάλωτοι πολέμου (σύμφωνα με την αναφορά του τοπικού τμήματος των SS προς την κεντρική διοίκηση στο Βερολίνο).

 

Ο Φρίντριχ Γιέκελν, υπεύθυνος της σφαγής, συνελήφθη από τους Σοβιετικούς, δικάστηκε και εκτελέστηκε στη Ρίγα της Λετονίας στις 3 Φεβρουαρίου 1946.

 

Με αφορμή τη σφαγή στο Μπάμπι Γιάρ, ο Ουκρανός ποιητής Γεβγκένι Γεφτουσένκο (Yevgeni Yeftusenko) έγραψε ένα ποίημα, και ο συνθέτης Ντμίτρι Σοστακόβιτς το μελοποίησε και το ενέταξε στη 13η Συμφωνία του (Συμφωνία του «Μπάμπι Γιάρ»).

https://www.zougla.gr/kosmos/article/israilines-omades-an8ropinon-dikeomaton-na-stamatisi-to-israil-na-eksoplizi-tous-neonazi-stin-oukrania-2018




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου