Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Ο Ρώσος ολιγάρχης που απέτυχε να φτιάξει κανάλι στην Ελλάδα

 

 Ο Κονσταντίν Μαλοβέγιεφ.  SPUTNIK VIA AFP+



Στις αρχές Φεβρουαρίου, ένας Αμερικανός τηλεοπτικός παραγωγός, ο Τζακ Χάνικ, 71 ετών, συνελήφθη στο Λονδίνο μετά από ένταλμα ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. Οι Αμερικανοί λένε ότι ο Χάνικ είχε δουλέψει για χρόνια στο πλευρό του πανίσχυρου Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοβέγιεφ, παρότι σε βάρος του τελευταίου υπάρχουν αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις εξαιτίας της φερόμενης χρηματοδότησης προς φιλο-Ρώσους αυτονομιστές στην Κριμαία το 2014.

Από το κατηγορητήριο σε βάρος του Χάνικ αποκαλύπτεται ότι στην υπόθεση υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την εκδοχή των Αμερικανών, ο Μαλοβέγιεφ είχε προσπαθήσει να στήσει ή να αγοράσει τηλεοπτικά δίκτυα στη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Είχε μάλιστα στείλει στην Αθήνα τον άνθρωπό του, Χάνικ, προκειμένου να επιβλέψει την εκτέλεση του πρότζεκτ.

Από τα διωκτικά έγγραφα προκύπτει ότι οι Αμερικανοί ενημερώνονταν στενά για τις κινήσεις της ομάδας Μαλοβέγιεφ στην Αθήνα. Υπάρχουν αποσπάσματα από την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ των δύο αντρών, τα οποία υποκλάπηκαν πιθανόν από το FBI. Σε ένα από αυτά σημειώνεται ότι το τηλεοπτικό δίκτυο που ήθελε να στήσει ο Μαλοβέγιεφ στην Ελλάδα, θα ήταν «μια ευκαιρία ώστε να παρουσιαστεί αναλυτικά η ρωσική θέαση των πραγμάτων στην ελληνική τηλεόραση».

Το σχέδιο του Ρώσου ολιγάρχη ήταν θνησιγενές και τελικά ναυάγησε. Ωστόσο, το κατηγορητήριο, αλλά και η χρονική συγκυρία που επιλέγουν οι Αμερικάνοι να το δώσουν στη δημοσιότητα, φωτίζουν τις κινήσεις των ισχυρών ανθρώπων γύρω από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, οι οποίοι, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης τοποθετεί χρονικά την αρχή της ιστορίας στον Δεκέμβριο του 2014. Σύμφωνα με ένα είδος ημερολογίου που κρατούσε ο Χάνικ, ο Μαλοβέγιεφ τού σύστησε, σε μια κοινωνική εκδήλωση στη Μόσχα, έναν Έλληνα επιχειρηματία, που ενδιαφερόταν να στήσει το τηλεοπτικό κανάλι. Ο τελευταίος δεν κατονομάζεται στα έγγραφα, ωστόσο το Magazine πληροφορείται ότι πρόκειται για επιχειρηματία που δραστηριοποιείται επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες στα ναυτιλιακά, με καλές επαφές στη Μόσχα, χωρίς πάντως να είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό.

Το κομμάτι του πρότζεκτ στην Ελλάδα φέρεται να προέβλεπε τη δημιουργία ενός δικτύου περιφερειακών καναλιών, τα οποία θα μοιράζονταν το πρόγραμμα και τον τηλεοπτικό τους χρόνο. Ο Χάνικ είχε αναλάβει να ενημερώνει προσωπικά τον Μαλοβέγιεφ, για παράδειγμα τον Δεκέμβριο του 2014 τού γράφει σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι επισκέφτηκε με τον Έλληνα συνεργάτη έναν περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό «τον οποίο θα αγοράσουμε».

Οι Αμερικανοί λένε ότι ο Χάνικ μετακόμισε από τη Μόσχα στην Ελλάδα, περίπου από τον Μάιο του 2015 ως τον Φεβρουάριο του 2016, ώστε να επιβλέπει από κοντά την πορεία του εγχειρήματος. Το ίδιο διάστημα επαναλάμβανε γραπτώς με κάθε ευκαιρία προς τον Μαλοβέγιεφ τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του δικτύου που επιχειρούσε να στήσει στην Ελλάδα και τού αντίστοιχου που στηνόταν στη Ρωσία. Στο κατηγορητήριο 19 σελίδων υπάρχει μια σειρά από αποσπάσματα ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι τον Νοέμβριο του 2015 ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοβέγιεφ ότι «προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο μιντιακών συνεργατών, το ρωσικό και το ελληνικό δίκτυο πρέπει να παρέχουν όλους τους πιθανούς πόρους για την επίτευξη των στόχων τους». Έναν μήνα αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, ο Χάνικ φέρεται να γράφει σε συνεργάτη του Μαλοβέγιεφ, ο οποίος ρωτούσε για την πορεία του πρότζεκτ, ότι «τα νέα που αφορούν τη Ρωσία μεταφέρονται από έναν Ρώσο ρεπόρτερ και από τη ρωσική οπτική γωνία».

Σε εκείνο το σημείο σταματά χρονικά το κομμάτι του εγγράφου που αφορά τα σχέδια του ολιγάρχη Μαλοβέγιεφ για την Ελλάδα. Αναφορικά με την πρόθεση του ίδιου να αποκτήσει επίσης ένα βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι Αμερικανοί λένε ότι ο απεσταλμένος του, Χάνικ, επισκέφτηκε το ίδιο διάστημα τη Σόφια, ωστόσο προσπάθησε να αποκρύψει ότι πίσω από το ντιλ βρισκόταν ο Ρώσος ολιγάρχης, αντίθετα παρουσίασε κάποιον Έλληνα ως τον ενδιαφερόμενο αγοραστή.

Ο Κονσταντίν Μαλοβέγιεφ είναι στενά συνδεδεμένος με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, είπε την Πέμπτη ο Νταμιάν Ουίλιαμς, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης λέει ότι πράκτορες του FBI εξέτασαν τον Χάνικ πριν από περίπου έναν χρόνο και ότι εκείνος φέρεται να υποστήριξε πως γνώριζε για την απαγόρευση προς Αμερικανούς πολίτες να κάνουν δουλειές με πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, κάτι που ο ίδιος έκανε ως το 2017. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν σήμερα την έκδοση του Χάνικ, ο οποίος κρατείται στο Λονδίνο. Οι δικηγόροι του δεν απάντησαν την Πέμπτη σε αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο. Εφόσον εκδοθεί στις ΗΠΑ, θα είναι αντιμέτωπος με πιθανή ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ»

Ο Κονστανίν Μαλοβέγιεφ, δισεκατομμυριούχος σε ηλικία 48 ετών σήμερα, θεωρείται ένας από τους ισχυρούς Ρώσους ολιγάρχες που απολαμβάνουν την εύνοια του Πούτιν. Διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσική Εκκλησία και εκτός από τα μίντια, είχε στο παρελθόν επενδύσει επίσης τράπεζες. Αρνείται ότι χρηματοδότησε φιλο-Ρώσους αυτονομιστές στην Κριμαία και το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία το 2014, κάτι για το οποίο πάντως μπήκε στη λίστα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Η Ρωσία θεωρεί παράνομες τις κυρώσεις προς τους ολιγάρχες.

Ο Μαλοβέγιεφ είχε πει στους Financial Times, τον Οκτώβριο του 2015, ότι αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί με τα μίντια, ώστε να δώσει «μια συντηρητική, πλην μοντέρνα εκδοχή, των διεθνών ειδήσεων». Στην ίδια συνέντευξη είχε περιγράψει τον Πούτιν ως «έναν ιστορικό ηγέτη, τον καλύτερο που είχε η Ρωσία τα τελευταία χρόνια» κάτι για το οποίο, όπως είπε, «ήμασταν πολύ τυχεροί».

Σημειώνεται ότι το κατηγορητήριο σε βάρος του απεσταλμένου του Μαλοβέγιεφ στην Ελλάδα, Χάνικ, έγινε γνωστό την ίδια μέρα που το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την ίδρυση μιας ειδικής ομάδας, της λεγόμενης “KleptoCapture”, η οποία βάζει στο στόχαστρο τις δραστηριότητες των Ρώσων ολιγαρχών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

«Ο Κονσταντίν Μαλοβέγιεφ είναι στενά συνδεδεμένος με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία», είπε την Πέμπτη ο Νταμιάν Ουίλιαμς, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. «Το κατηγορητήριο αποδεικνύει τη δέσμευσή μας στην επιβολή των Νόμων, που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση αυτών που θα χρησιμοποιούσαν τον πλούτο τους για να υπονομεύσουν θεμελιώδεις δημοκρατικές διαδικασίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

https://www.news247.gr/sunday-edition/o-rosos-oligarchis-poy-apetyche-na-ftiaxei-kanali-stin-ellada.9551891.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου