Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Μέγα δικαστικό σκάνδαλο με ΜΚΟ: Αθωώθηκε ο Αλ. Ρόντος, γιατί έβαζε τελευταίος υπογραφή και έκανε πολλά ταξίδια!!!

μκο

Στα μαλακά έπεσαν οι κατηγορούμενοι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και όσοι καταδικάστηκαν, μάλλον, πάνε για αναστολή.
Φαγώθηκαν δεκάδες εκατομμύρια και το δικαστήριο στην ουσία είπε καλώς φαγώθηκαν και εις υγείαν των κορόιδων.

Ομόφωνα αθώος και με απαλλακτική εισαγγελική εισήγηση κηρύχθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, πρέσβης της ΕΕ στο κέρας της Αφρικής, Αλεξ Ρόντος για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».
Για την υπόθεση είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος μετά τις αποκαλύψεις για «πάρτι» εκατομμυρίων που γινόταν στις ΜΚΟ και μάλιστα ήδη έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, πολλές από τις οποίες εκκρεμούν στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς. 

Το «κόλπο»

Στη δίκη , πέραν του Αλεξ Ρόντου κατηγορούνταν ακόμα επτά άτομα και η υπόθεση αφορά την επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων , περίπου 9 εκατ.ευρώ,  που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000­ – 2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία ­- Ερζεγοβίνη.
Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, καθώς και τεχνάσματα εικονικών δωρεών, που στόχο είχαν να συνεχιστεί η… αιμοδοσία της ΜΚΟ με δημόσιο χρήμα. Ενώ η ΜΚΟ όφειλε να συμμετέχει σε ποσοστό 25% στα προγράμματα (συνεισφέροντας τουλάχιστον κατά 15% σε είδος ή χρήμα από δικές της πηγές ή και τρίτες, όπως από χορηγίες και δωρεές), επιχείρησε να συγκαλύψει με «τρικ» την ελάχιστη συμμετοχή της. Ετσι εμφάνιζε τους ξένους εργαζόμενους σε προγράμματα αποναρκοθέτησης (ναρκαλιευτές κ.λπ.) ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ το 20­-30% των αποδοχών τους ως δωρεά χωρίς να καταχωρίζονται τα ποσά αυτά στα βιβλία, αλλά συναθροίζονταν στο ποσοστό της δικής της συμμετοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησης.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμή σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, πάρκινγκ IX. Παράλληλα διαπιστώθηκε απουσία ελέγχου από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ­(ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ.
Αθώοι και ένοχοι
Το δικαστήριο :
-Αθώωσε ομόφωνα τον Αλ. Ρόντο καθώς αποδέχτηκε τον ισχυρισμό των συνηγόρων του Γ. Μαντζουράνη και Ι. Μαγκανιάρη πως αυτός υπέγραφε τελευταίος, αφού προηγουμένως είχαν υπογράψει οι υφιστάμενοί του πρέσβεις, και αυτός αποδεχόταν, καλόπιστα πως έπρατταν σωστά το καθήκον τους. Αποδέχτηκε ακόμα πως απουσίαζε διαρκώς στο εξωτερικό (!!!)σε σημαντικές αποστολές του ΥΠΕΞ και δεν είχε άμεση εποπτεία της υπηρεσίας. Αποδέχτηκε επίσης ότι σε δυο περιπτώσεις η υπογραφή του Ρόντου, πλαστογραφήθηκε.
-αθώωσε επίσης 3 υπαλλήλους υπουργείων που είχαν εμπλακεί.
-καταδίκασε σε 16 χρονία κάθειρξη τον δημοσιογραφο, πρόεδρο της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκο και τη σύζυγό του Μαρία­-Αναστασία Μακρυνιώτη σε κάθειρξη 5 ετών.
-καταδίκασε επίσης τους  πρέσβεις Νικ. Τσαμαδό σε κάθειρξη 12 ετών και Νικ. Μπάζα σε κάθειρξη 14 ετών.
Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ θα αποφανθεί επί των αιτημάτων αναστολής εκτέλεση των ποινών!!!
http://www.iskra.gr/%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%BA%CE%BF-%CE%B1%CE%B8%CF%89%CF%8E%CE%B8%CE%B7/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου