Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Σε άνοδο του μαρξισμού μπορεί να οδηγήσει η αυτοματοποίηση, προειδοποιεί ο κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας



Κίνδυνοι όπως η μαζική ανεργία, η μείωση των μισθών και… η άνοδος του κομμουνισμού, μπορεί να προκύψουν από την τεχνολογική πρόοδο σύμφωνα με τον πρόεδρο της κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας.
Σύμφωνα με τον Mark Carney, η αυτοματοποίηση εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, μπορεί να κάνουν τον Marx και τον Engels ξανά επίκαιρους, όπως ανέφερε σε συνέδριο στον Καναδά.
Όπως επισήμανε, οι σημερινές συνθήκες μοιάζουν αρκετά με αυτές που επικρατούσαν στο τέλος του 19ου αιώνα, με την τεχνολογία να υποκαθιστά τους ανθρώπους σε αρκετά σημεία της παραγωγικής διαδικασίας. Η βιομηχανική επανάσταση του 18ου και του 19ου αιώνα, προκάλεσε μία άνευ προηγουμένου ανάπτυξη στην παραγωγή, με τους μισθούς όμως να παραμένουν στάσιμοι για δεκαετίες. Συνθήκες που τότε οδήγησαν στη διάδοση του μαρξισμού και οι οποίες φαίνεται να επαναλαμβάνονται σήμερα.
Συμπλήρωσε επίσης, πως το 90% των εργαζομένων δεν πιστεύουν πως οι δουλειές τους θα επηρεαστούν από την αυξανόμενη αυτοματοποίηση, ενώ το 90% αυτών που βρίσκονται στη διοίκηση των επιχειρήσεων πιστεύουν το ακριβώς αντίθετο.
Σαν παραδείγματα, ανέφερε τα ταξί και τα φορτηγά, τα οποία σύντομα δε θα χρειάζονται οδηγό, ενώ ανησυχία προκαλεί και η ύπαρξη δικηγορικών εταιρειών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να διαβάσουν δικογραφίες και να εντοπίσουν αποδεικτικά στοιχεία.
Οι μόνες δουλειές που φαίνεται να είναι προς το παρόν ασφαλείς, είναι όσες απαιτούν κάποιου είδους συναισθηματικής νοημοσύνης, όπως αυτές στον τομέα της περίθαλψης και της αναψυχής.


Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2018/04/blog-post_475.html#ixzz5DSrKcUMW


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου