Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Η αγροτιά στους δρόμους

Η αγροτιά στους δρόμους

Τα τρακτέρ στους δρόμους βγάζουν από σήμερα οι αγρότες εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα τα οποία προωθεί η κυβέρνηση. Μεταξύ των θεμάτων που έχουν ζητήσει να συζητηθούν στη Βουλή είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής και ενέργειας, η Ενδιάμεση Αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και οι αδιάθετες παραγωγές λόγω εμπάργκο. Πρώτοι ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες από την Ημαθία, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει προσυγκεντρώσεις στη διασταύρωση της Κουλούρας και σε κομβικά σημεία έξω από τη Βέροια.






«Βγάζουμε τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας. Θα έρθουν συνάδελφοι από όλα τα χωριά της Ημαθίας. Θα ξεκινήσουμε από εκεί με κατεύθυνση την οδό Φόρου, έξω από την πόλη της Βέροιας. Από εκεί θα πάμε με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην κεντρική πλατεία της πόλης» ανέφερε στο Πρακτορείο Μακεδονία ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Τάσος Χαλκίδης.



«Ξεκινάμε κινητοποιήσεις για τις δύσκολες μέρες που έρχονται για την αγροτιά. Δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε με αυτήν τη φορολογία και με τα έξοδα, είναι θέμα επιβίωσης» τόνισε.

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή μέρα, καθώς οι περισσότεροι αγρότες από την Κ. Μακεδονία θα συμμετάσχουν σε γενικές συνελεύσειςΣύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κλάδου στην Ημαθία, τους αγρότες θα περιμένουν στην κεντρική πλατεία της Βέροιας όλοι οι φορείς της πόλης. «Όλοι οι φορείς, οι επαγγελματίες, καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, βρίσκονται στο πλευρό μας. Είναι μία συγκέντρωση στην οποία συμμετέχει όλη η πόλη» υπογράμμισε ο κ. Χαλκίδης.

Μετά τη συγκέντρωση στην πόλη θα επιστρέψουν στη διασταύρωση της Κουλούρας, όπου θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.



Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή ημέρα, καθώς οι περισσότεροι αγρότες από την κεντρική Μακεδονία θα συμμετάσχουν σε γενικές συνελεύσεις τις οποίες έχουν προγραμματίσει έπειτα από απόφαση που έλαβαν μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, στην Κατερίνη.





Αγρότες της Αιγιάλειας έκλεισαν τη νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου
Οι αγρότες της Αιγιάλειας λίγο πριν από τις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας έκλεισαν τη νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου.

Ειδικότερα, μέλη του αγροτικού συλλόγου συγκεντρώθηκαν περίπου στις 10.30 στην Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη νέα εθνική οδό, όπου προχώρησαν σε αποκλεισμό. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό.



Στην Ηλεία αγρότες έχουν συγκεντρωθεί στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Αμαλιάδας, έχοντας παρατάξει αγροτικά μηχανήματα και φορτηγά, χωρίς όμως να έχουν κλείσει τον δρόμο.

Στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ στους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας


Στις πλατείες των χωριών παρατάσσουν τα τρακτέρ οι αγρότες της δυτικής Θεσσαλίας, καθώς το πρωί της Πέμπτης θα αναχωρήσουν για το μπλόκο της Νίκαιας, αφού προηγηθούν προσυγκεντρώσεις και στους δύο νομούς.

Στον Νομό Τρικάλων έχουν προγραμματιστεί δύο προσυγκεντρώσεις, μία στο Μεγαλοχώρι και μία στη Φαρκαδόνα, ενώ στον Νομό Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στην Ιτέα. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι ενημερωτικές επισκέψεις σε χωριά των νομών.

Στήνουν μπλόκα αγρότες από Πρέβεζα και Άρτα

Από το ιστορικό γεφύρι της Άρτας ξεκίνησαν στις 11.00 οι κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Αγρότες και κτηνοτρόφοι με 50 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο γεφύρι, στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και έστησαν μπλόκο στην Ιόνια οδό, στην έξοδο για την πόλη της Άρτας.



Λίγο νωρίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι με τρακτέρ έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την Ιόνια οδό στην έξοδο για την κωμόπολη και στη συνέχεια συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Σπύρος Κλινάκης, ανέφερε πως το μπλόκο που στήθηκε στο Λούρο θα παραμείνει και ότι βρίσκεται σε συντονισμό με το Πανελλαδικό των 68 μπλόκων που συστάθηκε πέρυσι. Ο κ. Κλινάκης υπογράμμισε πως οι αγρότες ζητούν «να παραμείνουν στη δουλειά και στα χωράφια τους με αξιοπρέπεια».

Αγρότες με τρακτέρ στην πόλη της Ζακύνθου εν όψει κινητοποιήσεων

Από την περιοχή της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι με ζεστές τις μηχανές των οχημάτων τους περιμένουν τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου, ώστε να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.



Λίγο μετά τις 10.00 τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στον κόμβο της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου. Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Τιμόθεος Φαραός, ο οποίος επεσήμανε ότι «μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αποφασίσαμε μια πρώτη συγκέντρωση, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να κλιμακωθεί και με μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου».

«Για τους αγρότες, τους φτωχούς ανθρώπους το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί ακόμα πιο πολύ αυτή η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Φαραός, ο οποίος τέλος δήλωσε ότι «σήμερα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ο κόσμος πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του, να παλέψει για την ασφάλιση και για να έχει καλή τιμή πώλησης το αγροτικό προϊόν για να μπορέσει να επιβιώσει».

Κινητοποιήσεις σε Αιτωλοακαρνανία και Ηράκλειο Κρήτης 

Στην Αιτωλοακαρνανία, η παναιτωλοακαρνανική συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών «Μπλόκο Κεφαλόβρυσου» έχει αποφασίσει για σήμερα  παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο και σε υποκατάστημα τράπεζας στη Βόνιτσα. 



Ακόμη, έχει αποφασισθεί η παράταξη γεωργικών μηχανημάτων σε κεντρικά σημεία σε όλες τις αγροτικές περιοχές. Η αρχή αναμένεται να γίνει στις τοπικές κοινότητες Κατοχή και Ευηνοχώρι, που βρίσκονται κοντά στο Μεσολόγγι.

Με παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου  σήμερα το πρωί ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες τους οι αγροτικοί σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών, καθώς και η επιτροπή αγώνα αγροτών του Αρκαλοχωρίου, που συντάσσονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να βγουν με τα τρακτέρ σε μπλόκο στον κόμβο των Πραιτωρίων.

Αποστόλου: Είμαι στη διάθεση των αγροτών να συζητήσουμε 

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση των αγροτών για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα του κλάδου. «Είμαι εδώ, ή στο υπουργείο, ή όπου θέλουν να συζητήσουμε» ανέφερε ο κ. Αποστόλου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης ζητημάτων όπως η αύξηση του φόρου στο κρασί και ο ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις.



«Είναι δεσμεύσεις προς τους θεσμούς κι ακόμα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση. Αν και αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι, δεν σημαίνει ότι μέσα στο 2017 δεν θα τα επανεξετάσουμε» είπε για να προσθέσει: «Το θέμα για το κρασί δεν είχε την αναμενόμενη απόδοση, αντίθετα παρατηρήθηκαν πολλά φαινόμενα παραοικονομίας. Για τις σταβλικές εγκαταστάσεις και τον ΕΝΦΙΑ, πράγματι δεν είναι περιουσιακό στοιχείο. Όλα αυτά θα τα δούμε».

Υστερεί σε παραγωγικότητα ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας

Σύμφωνα με υπολογισμούς:

-Η Ολλανδία διαθέτει 45 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Η αξία παραγωγής ανέρχεται στα 74 δις ευρώ, που ισούται με 1.700 ευρώ ανά στρέμμα. 

-Η Ελλάδα διαθέτει 37 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Η αξία παραγωγής ανέρχεται μόλις στα 7 δις ευρώ, που ισούται με μόλις 190 ευρώ ευρώ ανά στρέμμα. 

-Το Ισραήλ διαθέτει μόνο 5,7 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Η αξία παραγωγής ανέρχεται στα 7,5 δις ευρώ, που ισούται με 1.290 ευρώ ευρώ ανά στρέμμα. 


(Μέση ετήσια συνολική παραγωγικότητα των κρατών-μελών 2005-2015)

Σύμφωνα λοιπόν με τους παραπάνω υπολογισμούς, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος πόσο θα μπορούσε να βελτιωθεί η στρεμματική απόδοση για τον Έλληνα αγρότη, με το επιπλέον εισόδημα να πηγαίνει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην τσέπη του. 



Εξαιρετικό εvδιαφέρον έχει το παράδειγμα του Ισραήλ, αφού σε έδαφος ερήμου οι Ισραηλινοί κατάφεραν να πετύχουν τέτοιες αποδόσεις.



Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 


http://www.zougla.gr/greece/article/mploka-pantou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου