Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

(ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ)! Ένας στους δύο χρωστά στην Εφορία

Ένας στους δύο χρωστά στην Εφορία

Του Κώστα Ιερίδη
Σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Αποτέλεσμα; Τραπεζικοί λογαριασμοί να έχουν δεσμευτεί, με κατάσχεση εισοδήματος των πολιτών στα χέρια τρίτων και την απειλή κατάσχεσης μισθού και σύνταξης. Τα στοιχεία, εξάλλου, της Γενικής Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά:
  • Τα συνολικά χρέη προς την Εφορία (χωρίς να υπολογίζονται και άλλα 30 δις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία) αγγίζουν τα 100 δις ευρώ. Από αυτά, ληξιπρόθεσμα έχουν βγει ήδη τα 95 δις και πάνω από 800.000 οφειλέτες ήρθαν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.
  • Οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ανέρχονται σε 4.146.483. Σε 839.056 φορολογούμενους από τους παραπάνω έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι έναν χρόνο πριν, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2015, οι φορολογούμενοι στους οποίους είχαν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ήταν 695.074. Δηλαδή, μέσα σ' ένα έτος αυξήθηκαν κατά 143.982 ή διαφορετικά κάθε μήνα επιβάλλονται κατασχέσεις σε περίπου 12.000 οφειλέτες.
  • Οι φορολογούμενοι στους οποίους μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί ανέρχονται σε 1.647.771. Μάλιστα, στο τέλος του 2015 ο αριθμός αυτός ήταν 1.553.005, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 94.766 οφειλέτες. Και αυτοί, όμως, πρόκειται σύντομα να διαπιστώσουν ότι τους επιβλήθηκαν κατασχέσεις.
Τα μέτρα
Το πιο συνηθισμένο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης είναι η έκδοση κατασχετηρίου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του φορολογούμενου.
​Κάθε μήνα επιβάλλονται κατασχέσεις σε περίπου 12.000 οφειλέτεςΣτην περίπτωση αυτή η Εφορία «σηκώνει» τα τραπεζικά διαθέσιμα του οφειλέτη με την εξαίρεση ενός τραπεζικού λογαριασμού και για ποσό έως 1.250 ευρώ. Για να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο ακατάσχετο θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει δηλώσει τον συγκεκριμένο λογαριασμό στο Τaxisnet. Άλλο συνηθισμένο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης είναι η έκδοση κατασχετηρίου για εισοδήματα του φορολογούμενου στα χέρια τρίτων, όπως είναι το εισόδημα από μισθώματα ακινήτων ή οι απαιτήσεις από πελάτες.

Επίσης, εκδίδονται και κατασχετήρια για μισθούς και συντάξεις που αποστέλλονται στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ και δυνατότητα του Δημοσίου να κατάσχει το 50% για ποσό μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Το τμήμα μισθού ή σύνταξης άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί στο σύνολό του.

Τέλος, η εφορία προχωρά και σε κατασχέσεις ακινήτων τα οποία εκποιεί σε πλειστηριασμό.


http://www.zougla.gr/money/article/enas-stous-dio-xrosta-stin-eforia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου