Την Τετάρτη 21/9/2016, πραγματοποιήθηκε στη Φυλή σύσκεψη φορέων και συλλογικοτήτων της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας. Την πρόσκληση είχε απευθύνει ο «Συντονισμός πολιτών και συλλογικοτήτων (Φυλής) για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής». Η πρόσκληση είχε σαν αποδέκτες όλους, ανεξαιρέτως, τους φορείς και τις συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών αρχών και των δημοτικών παρατάξεων. Ανταποκρίθηκε μεγάλος αριθμός από τους παραπάνω φορείς και τις συλλογικότητες, ενώ αρκετές άλλες -που δεν κατάφεραν να παραβρεθούν- έστειλαν μηνύματα υποστήριξης και συμμετοχής στην πρωτοβουλία που αναλήφθηκε. Για την ώρα, δεν υπήρξε επίσημη εκπροσώπηση των δημοτικών αρχών της περιοχής.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρείο της σύσκεψης αναφέρονται τα εξής:
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε αναλυτική ενημέρωση και ανταλλαγή εμπειριών από την κατάσταση που επικρατεί στο «Δυτικό μέτωπο», σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων και στις δραματικές συνέπειες που αυτή έχει στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων. Ήταν κοινή διαπίστωση ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα όρια και ότι πρέπει να αρχίσει μια αντίστροφή διαδικασία, που θα έχει στο επίκεντρο την ανακούφιση, την αποσυμφόρηση και την περιβαλλοντική αποκατάσταση των βαθιών πληγών που έχουν ανοίξει τις τελευταίες δεκαετίες.
Επισημάνθηκε η κρισιμότητα της περιόδου, καθώς διαμορφώνονται οι νέοι σχεδιασμοί για τα απόβλητα και καθώς αναμένεται η τελική έγκριση του νέου εθνικού σχεδιασμού για τα επικίνδυνα απόβλητα και ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν πως τα μηνύματα που έρχονται δεν είναι θετικά, καθώς στη Δυτική Αττική φαίνεται να επιφυλάσσεται -και πάλι- ο ρόλος τους αποδέκτη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αποβλήτων της Αττικής και των σχετικών υποδομών για τη διαχείρισή τους.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια εφιαλτική προοπτική για τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Σε αυτή τη βάση, συμφωνήθηκε:
- Να επιδιωχθεί η δημιουργία ενός πλατιού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων, χωρίς κομματικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς, στο δυτικό κομμάτι της περιφέρειας, με βάση ένα πλαίσιο διεκδικήσεων, που επισυνάπτεται.
- Για το σκοπό αυτό, να συγκροτηθεί ένα σχήμα συντονισμού των δράσεων των φορέων και των συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, με πρώτη «μαγιά» τους φορείς και τις συλλογικότητες που πήραν μέρος στη σύσκεψη της 21/9/2016 και αυτούς που δήλωσαν την υποστήριξή τους. Το σχήμα θα είναι διαρκώς ανοιχτό σε νέες συμμετοχές, θα λειτουργεί στη βάση της συναίνεσης και με «ανοιχτές» – δημόσιες διαδικασίες.
- Να αναπτυχθούν δραστηριότητες σε όλους τους δήμους, όπως: παρεμβάσεις σε όλα τα δημοτικά συμβούλια για τη λήψη αποφάσεων, ενημέρωση μαθητών και γονιών, συγκεντρώσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους, παρεμβάσεις σε ΜΜΕ, παραγωγή και κυκλοφορία επικοινωνιακού υλικού, παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και στη Βουλή κλπ..
- Σημαντικός σταθμός στις σχεδιαζόμενες δράσεις θα είναι η μαζική συμμετοχή στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, στις οποίες θα συζητηθούν οι νέοι σχεδιασμοί για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Για να μπορέσουν να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω, καλούνται εκ νέου όλοι οι φορείς και οι συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής:
- Να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο σχήμα του συντονισμού, στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο xyta.filis@gmail.com ή τηλεφωνώντας στα 6977093009 – 6948836189
- Να συμμετάσχουν σε νέα σύσκεψη, στην οποία θα οριστικοποιηθεί η φυσιογνωμία του σχήματος συντονισμού και θα παρθούν οριστικές αποφάσεις για τις δράσεις που θα γίνουν. Η νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016, στη Φυλή, στο ΚΑΠΗ Άνω Λιοσίων (Λ. Φυλής 163).
Πλαίσιο συντονισμού φορέων και συλλογικοτήτων Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής
Εδώ και πάνω από 50 χρόνια, Φυλή και Άνω Λιόσια αποτελούν το βασικό σκουπιδότοπο της Αττικής. Έχουν φορτωθεί με δεκάδες εκατομμύρια τόνους δημοτικά σκουπίδια και όχι μόνο. Ο Ασπρόπυργος και το Θριάσιο είναι από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση, σε όλη την Ελλάδα. Εδώ παράγονται και διακινούνται τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Κι από πάνω, στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί, αναπτύσσουν δραστηριότητα -άλλοτε νόμιμα, πολλές φορές παράνομα- δεκάδες επιχειρήσεις συλλογής, μεταφοράς και «επεξεργασίας» όλων των ειδών των αποβλήτων. Καθεστώς αποτελεί η ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων, σε ρέματα, σε χωράφια και σε «μαντρωμένες» ιδιωτικές χωματερές.
Δεν έχει την παραμικρή δόση υπερβολής ο ισχυρισμός ότι, η λειτουργία της Αττικής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνειδητή καταστροφή της περιοχής των δήμων της Φυλής, του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας. Η επιλογή αυτή συμπαρασύρει σε μια συνεχιζόμενη και διαρκή υποβάθμιση ολόκληρη τη Δυτική Αττική και τη Δυτική Αθήνα, που βιώνουν κι αυτές με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειές της. Τώρα, οι θάνατοι από καρκίνους και οι σοβαρές βλάβες στη υγεία χτυπούν πολύ συχνά τους κατοίκους, με πιο πρόσφατο κρούσμα τη βαριά δυσοσμία των τελευταίων μηνών. Ας το αναγνωρίσουν όλοι κάποια στιγμή: πρόκειται για μια επιλογή βαθύτατης κοινωνικής διάκρισης και διαχωρισμού, που καταπατά κάθε έννοια ισότιμης μεταχείρισης του πληθυσμού. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή από το να συντηρείται η κατάσταση αυτή, στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην αρχή του 21ου αιώνα.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΣΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΕΑ ΒΑΡΗ
Είχαμε την ελπίδα ότι, μετά από τόσες δεκαετίες, δε θα χρειαζόταν να μιλήσουμε για τα αυτονόητα. Και όμως, στην πράξη, δε φαίνεται να υπάρχει η διάθεση για να αλλάξουν πολλά:
- Το νέο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ), που οδεύει για επικύρωση, επιφυλάσσει για τη Φυλή, τον Ασπρόπυργο και το Θριάσιο, όχι μόνο εγκαταστάσεις διαχείρισης, αλλά και χώρους ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).
- Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, ο οποίος την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται, μόνο στα χαρτιά υποστηρίζει την έμφαση στην ανακύκλωση και την αποκεντρωμένη διαχείριση των αποβλήτων.
Η «καρδιά» του νέου ΠΕΣΔΑ, στην πράξη, εξακολουθεί να είναι η εγκατάσταση (ΟΕΔΑ) της Φυλής. Εκεί η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ φρόντισαν να ανανεωθούν οι άδειες περιβαλλοντικών όρων και λειτουργίας, η σύμβαση εκμίσθωσης του «πανελλαδικού» αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων και η σύμβαση διαχείρισης του εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών (ΕΜΑΚ). Για το ΕΜΑΚ, μάλιστα, προβλέπεται «εκσυγχρονισμός» (;) και επέκταση της δυναμικότητάς του από 250.000, σε 450.000 τόνους/έτος!!! Παράλληλα, μέσα στην ΟΕΔΑ Φυλής, η εταιρεία WATT ΑΕ επιδιώκει να κατασκευάσει νέα μονάδα επεξεργασία σκουπιδιών, δυναμικότητας 100.000 τόνων/έτος. Ακόμη και τα (ιδιωτικά) κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ), πλην ενός, στην ίδια περιοχή βρίσκονται. Στις άλλες περιοχές της Αττικής, υπάρχει μια ομολογημένη αντίθεση στο να κατασκευαστούν οι αναγκαίες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων. Από τις δημοτικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, μέχρι τις μονάδες επεξεργασίας των υπολειμματικών σύμμεικτων και τους νέους χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ), χωρίς τους οποίους ο ΧΥΤΑ Φυλής, όχι μόνο δεν θα κλείσει, αλλά κινδυνεύει και να επεκταθεί.
Δεν αντέχουμε άλλο! – Πεθαίνουμε καθημερινά!
Χρειαζόμαστε ανάσες ζωής και όχι νέα βάρη!
Απαλλάξτε μας από το βάρος της διαχείρισης των αποβλήτων όλης της Αττικής!
Πάρτε όλοι το μερίδιο της ευθύνης που σας αναλογεί!
Δείξτε την αλληλεγγύη που πρέπει να χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες!
Όσοι έχουν την ευθύνη των οριστικών αποφάσεων, στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια, ας μη σηκώνουν αδιάφορα τους ώμους τους. Οι μεγάλες κουβέντες που επικαλούνται δεν επιβεβαιώνονται από τις πράξεις και τις επιλογές τους και γι αυτό δεν μας πείθουν, ούτε μας καθησυχάζουν. Το εθνικό σχέδιο για τα επικίνδυνα απόβλητα χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές, πριν την επικύρωσή του. Πολύ περισσότερες αλλαγές χρειάζεται το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, το οποίο δεν πρέπει να φτάσει, με τη σημερινή του μορφή, στο περιφερειακό συμβούλιο για ψήφιση. Ό,τι πρέπει να γίνει έχει περιγραφεί με τον πιο απλό και σαφή τρόπο:
- Να αποσυρθεί το συγκεντρωτικό σχέδιο αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.
- Να αναμορφωθεί ριζικά, με στόχο το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης, την αποκέντρωση, την πρόληψη, την προδιαλογή και την ανακύκλωση των υλικών. Και, φυσικά, με τη διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης.
- Όλες οι περιοχές να αναλάβουν το φορτίο που τους αναλογεί. Οι αναγκαίες υποδομές διαχείρισης να περιγραφούν συγκεκριμένα και να δρομολογηθεί άμεσα η κατασκευή τους.
- Να διασφαλιστεί ότι η Φυλή θα πάψει να είναι προορισμός διαχείρισης και ταφής αποβλήτων. Να ξεκινήσει, άμεσα, η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της.
Ένας σχεδιασμός, στη βάση των παραπάνω κατευθύνσεων, προϋποθέτει:
- Το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
- Την απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα υγειονομικών-νοσοκομειακών αποβλήτων.
- Καμιά επέκταση δραστηριοτήτων και δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής.
- Καμία νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων, στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτές που σχεδιάζουν η εταιρεία WATT ΑΕ και ο δήμος Αθήνας.
- Διεξαγωγή ουσιαστικής επιδημιολογικής μελέτης των επιπτώσεων της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής.
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
Οι φορείς και οι συλλογικότητες της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας, που συνυπογράφουμε, δεν θα αρκεστούμε στα λόγια και στις ευχές. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την υλοποίηση όλων των παραπάνω. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για ένα βιώσιμο μέλλον των περιοχών μας και, πρωτίστως, των πολιτών που τις κατοικούν και θα συνεχίσουν να τις κατοικούν. Για το λόγο αυτό συγκροτούμε ένα μέτωπο συντονισμού των δράσεών μας, σημαντικός σταθμός των οποίων θα είναι η μαζική παρουσία μας στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που θα εγκρίνει το νέο σχέδιο (ΠΕΣΔΑ). Χρήσιμο θα είναι, μέχρι τότε, να έχουν αντιμετωπιστεί τα επίμαχα ζητήματα με τη σοβαρότητα που τους αντιστοιχεί. Γιατί ο αγώνας αυτός δεν δίνεται για τους τύπους. Δίνεται για να κερδηθεί και θα κερδηθεί!
(εγκρίθηκε στη σύσκεψη φορέων και συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στη Φυλή, την Τετάρτη 21/9/2016)
http://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/ditiki-attiki-skoupidia-oxi-nea-vari-zitoun-topikoi-foreis/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου