Τον τέως Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και δύο υπουργούς της κυβέρνησή του, ενέπλεξε με την ένορκη δήλωσή του ενώπιον του δικαστηρίου, ο μεγαλοεργολάβος, Μιλτιάδης Νεοφύτου, σχετικά με τη διαδικασία για αναβάθμιση πολεοδομικής ζώνης, στην οποία βρίσκεται τεμάχιο που αρχικά προοριζόταν για την κατασκευή του γηπέδου της ποδοσφαιρικής ομάδας «Ομόνοια», στην περιοχή «Χαλεπιανές», στο Πέρα Χωρίο Νήσου.
Το τεμάχιο, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Νεοφύτου, ο οποίος διατηρούσε άριστες φιλικές σχέσεις με τον τέως πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, θα επωλείτο μετά την αναβάθμιση της ζώνης «γύρω στα 40 εκατ. - 50 εκατ. ευρώ» και με τα χρήματα θα εξοφλούντο τα χρέη της ομάδας, αλλά και ο ίδιος, για χρήματα που δαπάνησε (τότε) ως πρόεδρός της.
Ο κ. Νεοφύτου ισχυρίστηκε ότι αυτό του είχε υποσχεθεί ο κ. Χριστόφιας. Ο κ. Μιλτιάδης Νεοφύτου διεκδικεί συνολικά 22 εκατ. ευρώ από τον Δημήτρη Χριστόφια, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν χρέη της ποδοσφαιρικής ομάδας, η οποία συνδέεται με το ΑΚΕΛ.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, διαψεύδει ότι προώθησε οποιαδήποτε διαδικασία αναβάθμισης και μάλιστα κατόπιν οδηγιών, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ο οποίος φέρεται από τον Μιλτιάδη Νεοφύτου να συνέλαβε την ιδέα αναβάθμισης της ζώνης του τεμαχίου, ώστε να αποκτήσει αξία και να πουληθεί, δήλωσε ότι «δεν έχει να πει οτιδήποτε». Ωστόσο, από το περιβάλλον του χαρακτηρίστηκαν ως «ανυπόστατα» τα όσα υποστήριξε ο κ. Νεοφύτου.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ότι «τηρήθηκαν όλες ο προβλεπόμενες διαδικασίες για αναβάθμιση της συγκεκριμένης ζώνης και μάλιστα η αναβάθμιση δεν ήταν μεμονωμένη για να εξυπηρετηθεί το τεμάχιο της Ομόνοιας, αλλά προέκυψε στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Τοπικού Σχεδίου Νότιας Λευκωσίας». Η διαδικασία αναθεώρησης του Τοπικού Σχεδίου Νότιας Λευκωσίας άρχισε μεν επί των ημερών «που ήμουν υπουργός Εσωτερικών, αλλά ολοκληρώθηκε επί της παρούσας διακυβέρνησης», είπε.
Σημειώνεται, ότι η πρόταση του Πολεοδομικού Συμβουλίου προνοούσε τη δημιουργία ζώνης μεικτών χρήσεων, ενώ ο νυν υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ενέκρινε ζώνη εξειδικευμένων χρήσεων.
Τα πρακτικά από την εκδίκαση της αγωγής, που καταχώρησε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ο εργολάβος Μιλτιάδης Νεοφύτου εναντίον του τέως πρόεδρου, Δημήτρη Χριστόφια, θα ζητήσει η Γενική Εισαγγελία για διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης αδικημάτων.
Ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ: «Όταν συμπληρωθεί η λήψη μαρτυρίας στο Δικαστήριο, θα πάρουμε τα πρακτικά για μελέτη ενδεχομένου διάπραξης αδικημάτων».
Στην ένορκη δήλωση του κ. Νεοφύτου για το τεμάχιο, που προοριζόταν για το γήπεδο και θεωρητικά ανήκε στην εταιρεία Lockwood Properties Limited, ανέφερε μεταξύ άλλων:
- Ο εναγόμενος (Δημήτρης Χριστόφιας) υποσχόταν επανειλημμένως ότι θα μεριμνούσε όπως εξοφληθούν όλες οι οφειλές προς εμένα και την ενάγουσα (εταιρεία Μιλτιάδη Νεοφύτου).
-Το σχέδιο του (τέως προέδρου) ήταν η εξεύρεση των χρημάτων αυτών μέσω της πώλησης ενός κτήματος που ανήκε σε εταιρεία συμφερόντων του ΑΚΕΛ, αφού πρώτα αναβαθμιζόταν η πολεοδομική ζώνη.
- Όπως μου ανέφερε ο εναγόμενος, η ιδέα για αναβάθμιση της πολεοδομικής ζώνης ανήκε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη. Μετά την αναβάθμιση, ο εναγόμενος υπολόγιζε ότι το κτήμα θα μπορούσε να πωληθεί σε επενδυτές έναντι 40 εκατ. - 50 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος ο εναγόμενος ζήτησε από εμάς μια συνοπτική εκτίμηση του τι θα άξιζαν τα κτήματα, αναλόγως σε ποια πολεοδομική ζώνη θα αναβαθμιζόταν η περιοχή. Περί τον Ιούνιο του 2010 ετοιμάστηκε από την εταιρεία μου αυτή η εκτίμηση, την οποία παρέδωσα προσωπικά στον εναγόμενο.
Αυτά τα χρήματα αρκούσαν για να εξοφληθούν τα χρέη της Ομόνοιας (συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών του εναγομένου προς εμένα και την ενάγουσα εταιρεία «Μιλτιάδης Νεοφύτου» και θα περίσσευαν και χρήματα για άλλες ανάγκες του ΑΚΕΛ.
- Ως αποτέλεσμα, το 2010 ο εναγόμενος έδωσε οδηγίες στον τότε υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη να ξεκινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή της ζώνης.
Ήμουν παρών σε αυτήν τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, διότι ο εναγόμενος μου είχε αναθέσει να ξεκινήσω παράλληλες διαδικασίες για να ανακινηθεί το ζήτημα της αναβάθμισης κι από τους κοινοτάρχες της περιοχής. Για τον σκοπό αυτό συναντήθηκα με τον κοινοτάρχη Πέρα Χωρίου Νήσου.
- Μετά τη ρήξη των σχέσεων μου με τον εναγόμενο, αλλά πριν την έγερση της παρούσας αγωγής, τον Οκτώβριο του 2013, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή της ενάγουσας εταιρείας), Γιαννάκη Ιωάννου, για να πληροφορηθεί αναφορικά με τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τα ενοίκια που επικρατούσαν στην αγορά και το κέρδος που θα μπορούσε να αποφέρει η πώληση κάποιου εκ των κτημάτων αυτών.
Η προσπάθεια του κ. Κυπριανού ήταν να βρεθεί τρόπος να εξοφληθούν τα οφειλόμενα προς εμάς, ώστε η υπόθεση να μην καταλήξει στα Δικαστήρια. Ο κ. Ιωάννου ετοίμασε σχετική έκθεση, την οποία παρέδωσε στον κ. Κυπριανού. Δυστυχώς, η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε και οι οφειλές ουδέποτε εξοφλήθηκαν.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της δήλωσης Μιλτιάδη Νεοφύτου, ανέφερε ότι «ενόψει και της υπό εξέλιξη δικαστικής διαδικασίας δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο».
http://www.zougla.gr/cyprus/article/agogi-ergolavou-kata-tou-teos-proedrou-tis-kiprou-xristofia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου