(Σαβ. 17/9/16 – 18:34)
ΔΙΟΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η 29η Σεπτεμβρίου αρχικά με τη συνεδρίαση του Euro Working Group και η 10η Οκτωβρίου στη συνέχεια (σύνοδος Eurogroup) είναι πλέον οι κομβικές ημερομηνίες για το ''πράσινο φως'' σχετικά με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναχώρησαν χτες από την Αθήνα, αφού μοίρασαν ''κίτρινες κάρτες'' για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων από την πρώτη αξιολόγηση. Παράλληλα, μπλόκαραν τόσο τον ακατάσχετο λογαριασμό όσο και τη δημιουργίαΑναπτυξιακού Ταμείου.
Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να επιταχύνει τις κινήσεις της. Θέλει να καταθέσει την επόμενη βδομάδα έναν εφαρμοστικό νόμο με τα έως τώρα συμφωνηθέντα και να προσπαθήσει με τα τεχνικά κλιμάκια, που παραμένουν στην Αθήνα, να λύσει τα πολλαπλά προβλήματα. Όπως να βρει άλλα κίνητρα για το ''πλαστικό χρήμα'' ή να αλλάξει τις προτάσεις της για τη στελέχωση του υπερταμείουγια τις αποκρατικοποιήσεις. Αλλά και να ξεπεράσει την άρνηση της τρόικας για το ''πάγωμα'' των οφειλών στον ΟΑΕΕ.
ΑΔΗΛΩΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Μετά το κατηγορηματικό ''όχι'' που δέχθηκαν για τον ακατάσχετο λογαριασμό για το ''πλαστικόχρήμα'', τα μέλη τοy οικονομικού επιτελείου κινδύνεψαν να πέσουν από τις καρέκλες τους και όταν άκουσαν τους εκπροσώπους της τρόικα όχι μόνο να μην υποχωρούν από τη θέση τους να μην υπάρχει καμιά έκπτωση για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων, αλλά αντίθετα να προβάλλουν μια νέα εξωφρενική απαίτηση: να προστίθεται στο κεφάλαιο που θα εμφανιστεί και ο εκάστοτε πληθωρισμός του έτους κατά το οποίο το εισόδημα βγήκε στο εξωτερικό!
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση της Θεανώς Φωτίου και του Γιώργου Χουλιαράκη με την τρόικα, με θέμα την εξεύρεση των περίπου 800 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή του ΚοινωνικούΕισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Οι δανειστές επέμειναν στην αναδιάρθρωση και περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων προνοιακών επιδομάτων, ώστε να υπάρξει μόνιμη πηγή χρηματοδότησης τουΚΕΑ από το 2017 και μετά.
Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να προέρχεται από τη μείωσηδαπανών και όχι από νέους φόρους. Και ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο να εξετάσει κωδικό προςκωδικό τις δαπάνες που θα περικόψει για να διασφαλίσει πόρους.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Κατηγορηματικά αντίθετοι στο σχέδιο μετατροπής του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο ήταν οι δανειστές προς το Υπουργείο Οικονομίας. Κρίνουν ότι η λειτουργία τους θα είναι ασύμβατη και ευθέως ανταγωνιστική με το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα.
Την ίδια στιγμή, παρατηρήσεις δέχθηκε και το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα. Αντίθετα, ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι δανειστές από την πορεία του ΕΣΠΑ και από τον σχεδιασμό του αναπτυξιακού νόμου.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
''Κάρτα'' έχει δεχθεί και το υπουργείο Ενέργειας για τις καθυστερήσεις στην αναδιοργάνωση τηςαγοράς ηλεκτρισμού(το νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση μόλις δυο ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας), στις δημοπρασίες ρεύματος, στην πώληση του ΔΕΣΦΑ, αλλά και στις αντιδράσεις στη διάθεση από το ΤΑΙΠΕΔ του 17% της ΔΕΗ.
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Συμβιβαστική λύση αναζητεί η κυβέρνηση για τη στελέχωση του υπερταμείου για τιςαποκρατικοποιήσεις, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι τρεις προτεινόμενοι από την ελληνική πλευράδεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.
ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ
''Τοίχο'' συνάντησαν τα κυβερνητικά στελέχη και όταν προσπάθησαν να πείσουν την τρόικα για μια ενιαία ρύθμιση χρεών προς τράπεζες – εφορία – ταμεία, με ''κούρεμα'' -εκτός από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και στο κεφάλαιο. Οι επικεφαλής των κλιμακίων φάνηκαν ''διαβασμένοι'', λέγοντας στην ελληνική πλευρά ότι μια τράπεζα δύναται να αναλάβει το ρίσκο ενός ''κουρέματος'' στο κεφάλαιο του δανείου, αλλά – ''όπως έχουμε μάθει και από τις διοικήσεις των ταμείων, δήλωσαν χαρακτηριστικά -μπορεί να αντίθετα να τινάξει στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ
Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι επικεφαλής της τρόικα στις διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου ότι θα υπερκαλυφθεί εφέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%. Οι δανειστές εμφανίστηκαν προβληματισμένοι αναφορικά με την πορεία των εσόδων τους επόμενους μ.ηνες και με το κατά πόσο θα ενεργοποιηθεί εντός του 2017 ο δημοσιονομικός ''κόφτης''.
Τα τεχνικά κλιμάκια εντείνοντας τους ελέγχους για τα έσοδα έδωσαν σαφή εντολή να ελεγχθεί εξονυχιστικά κωδικό προς κωδικό το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017.
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016
http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=25263:metopa&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου