Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

(Με επιφυλάξεις και χωρίς σχόλια)! Η δημοσκοπική υποχώρηση οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα «αριστερή στροφή»

Η δημοσκοπική υποχώρηση οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα «αριστερή στροφή»

Tόσο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπεύθυνος του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης επανέφεραν το ενδεχόμενο των μονομερών ενεργειών στο θέμα της αντιμετώπισης του χρέους

Τον χαμένο του βηματισμό προσπαθεί να ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα μηνύματα των τελευταίων ημερών ότι όχι απλά δεν αυξάνει τη διαφορά του από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, αλλά τουναντίον εξανεμίζεται η δυναμική που είχε για ένα διάστημα.  

Ως κύριες αιτίες της υποχώρησης αυτής κρίνονται οι λανθασμένοι χειρισμοί και οι έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις γύρω από τις επιλογές υποψηφίων για τις περιφερειακές εκλογές, αλλά, κυρίως οι δηλώσεις που έκαναν κορυφαία στελέχη του, όπως ο Γιώργος Σταθάκης για το χρέος και την αύξηση των φόρων, που προκάλεσαν τουλάχιστον σύγχυση στην κοινή γνώμη, ακόμη και στα μέλη και ψηφοφόρους του κόμματος.

Ο κίνδυνος να απολέσει εντελώς ο ΣΥΡΙΖΑ μία ρότα και ένα σαφές πλαίσιο με το οποίο θα πάει στις εκλογές, καθώς και η αίσθηση ότι εγκαταλείπει τη λογική της σύγκρουσης και των ρήξεων και υιοθετεί μία εντελώς συμβιβαστική «δεξιά» στρατηγική, συμφωνώντας ακόμη και με τον Γιάννη Στουρνάρα σε θέματα, όπως η φορολόγηση, αναγκάζουν την ηγεσία του να επαναπροσδιορίσει ορισμένα δεδομένα. Και κυρίως να επαναφέρει στη ρητορική του ριζοσπαστικά στοιχεία, ώστε να περιορίσει τις απώλειες προς τα αριστερά του, που αυτή την ώρα μοιάζουν ανησυχητικές, αλλά και προς την αποχή.

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξη στο κυριακάτικο Βήμα, όσο και τρεις μέρες νωρίτερα ο υπεύθυνος του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης επανέφεραν το ενδεχόμενο των μονομερών ενεργειών στο θέμα της αντιμετώπισης του χρέους. Και οι δύο ξεκαθάρισαν μεν ότι δεν υπάρχει επιλογή εξόδου από το ευρώ, όμως εάν η χώρα πιεστεί να συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας, τότε θα σταματήσει και η εξυπηρέτηση του χρέους.

«Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης και απόρριψης λύσεων λιτότητας. Δεν θα προβούμε σε μονομερείς κινήσεις. Ούτε, όμως, θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Εάν οι συνομιλίες οδηγήσουν στην απόρριψη κάθε συζήτησης για την περικοπή του χρέους, τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα και μονομερώς, αν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ωστόσο δεν πιστεύω, ότι αυτό θα συμβεί. Δεν θα φτάσουμε ως εκεί. Δεν συμφέρει άλλωστε κανέναν» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα με τη στροφή αυτή προς τα αριστερά ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να δώσει την εντύπωση ότι το κόμμα του είναι κυβέρνηση εν αναμονή, αφού διαμήνυσε για πρώτη φορά τόσο καθαρά ότι θα επιχειρήσει μπλόκο στην εκλογή προέδρου Δημοκρατίας το 2015, άρα η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο ορίζοντα.

Επίσης στο εσωκομματικό μέτωπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μορατόριουμ με την αριστερή πτέρυγα, καθώς «σε ενενήντα μέρες, έως τη μάχη των ευρωεκλογών, που θα αφαιρέσει την πολιτική μονιμοποίηση της κυβέρνησης, κρίνονται όλα».
Υψηλοί τόνοι για τρόικα

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί υψηλούς τόνους έναντι των νέων επαφών που ξεκινούν ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.

«Άλλη μια επίσκεψη της τρόικας ξεκινά έχοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρό της την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ με σκοπό τη συρρίκνωσή της και τη συμμόρφωση με τις «μνημονιακές υποχρεώσεις» από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» σημειώνει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι «την ίδια στιγμή που η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους έχει ουσιαστικά ανοίξει, η κυβέρνηση είναι όμηρος της τακτικής της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μηνμονιακών πολιτικών και τα δίνει όλα, εκλιπαρώντας για μια πολιτική δήλωση στήριξης πριν τις ευρωεκλογές από τους δανειστές, χωρίς να διανοείται να ψελλίσει το οτιδήποτε που δεν είναι αρεστό στην κ. Μέρκελ».

Και καταλήγει: «Ο λαός μας, όμως, έχει συνειδητοποιήσει απόλυτα ποιοι μπορούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της χώρας, ποιοι μπορούν να διαπραγματευτούν και να πετύχουν  μαζί με τους λαούς τις Ευρώπης την ήττα των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας. Η Ελλάδα από πειραματόζωο της κρίσης, μετατρέπεται στην αχίλλειο  πτέρνα του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου μοντέλου».

http://www.protothema.gr/politics/article/356061/i-dimoskopiki-upohorisi-odigei-ton-suriza-se-nea-aristeri-strofi/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου