Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

(Παρ. 28/2/2014 - 10:00)
ΕΣΕΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;
Tου ΣΠΥΡΟΥ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΥ*
Ζοφερή είναι η οικονομική κατάσταση για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, μετά από 7 χρόνια ύφεσης, και τέσσερα χρόνια εφαρμογής σκληρών μνημονιακών μέτρων. Εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δύο εκατομμύρια άνεργοι, ανάλογο νούμερο για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Ιδιαίτερα, με την εφαρμογή εξοντωτικής φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα (κατάργηση αφορολόγητου, χαράτσια, εισφορές αλληλεγγύης που τάχα μου θα πήγαιναν σε ανέργους), αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εκτός ότι πήραν το κόστος της απότομης βύθισης της ρευστότητας στην αγορά, τους επιβλήθηκαν έκτακτοι φόροι, όπως το τέλος επιτηδεύματος. Αποτέλεσμα όλων αυτών.......
Τα χρέη φυσικών προσώπων, και μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τα Δημόσια ταμεία να έχουν εκτοξευθεί και το μέγεθος να αυξάνεται εντυπωσιακά, μήνα τον μήνα. Χθες (σ.σ. προχθές) παρουσιάστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μπορείτε να διαβάσετεεδώ.Μία πρόταση αναλυτική, προς θετική κατεύθυνση, αλλά όχι πλήρεις, κατά την προσωπική μου άποψη, η οποία δεν διεκδικεί το αλάθητο βέβαια! Θεωρώ, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για σεισάχθεια σε ότι αφορά τα τραπεζικά δάνεια, είναι ένας καλός οδηγός και για τα χρέη προς τον Δημόσιο. Και εδώ να θυμίσω τα βασικά σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, για σεισάχθεια στα τραπεζικά δάνεια:
"-Την ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (7.178 ευρώ κατ΄άτομο και 15.073 για τετραμελή οικογένεια).
-Τη μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού τους εισοδήματος. Η διαγραφή θα αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης του εισοδήματός τους από 1.1.2010 έως σήμερα.
-Τη μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός ατομικού δανειολήπτη, ή μιας οικογένειας, έτσι ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων προς όλες τις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών. Το υπόλοιπο ποσό άνω του 30% της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη, θα διαγράφεται οριστικά. Οι μειώσεις θα γίνονται σε ετήσια βάση και θα αναθεωρούνται στο τέλος του έτους, ώστε να περιλαμβάνουν ενδεχόμενες μεταβολές στο συνολικό ετήσιο εισόδημα."
Η λογική της παραπάνω πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, βασίζεται στην σωστή διαπίστωση, ότι το μεγαλύτερος μέρος των κόκκινων δανείων, δεν μπορούν με τίποτα να αποπληρωθούν, λόγω της εξαθλίωσης του Ελληνικού λαού. Εκατομμύρια Έλληνες, άλλωστε αδυνατούν να πληρώσουν  εντελώς ή να πληρώσουν τις συμφωνημένες δόσεις, που ορίστηκαν με τα δεδομένα μίας δεκαετίας πριν, όπου η χώρα ζούσε σε μία εποχή ευμάρειας.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τα χρέη τους προς το Δημόσιο η κατάσταση είναι ακριβώς η ίδια, όπως και στα τραπεζικά δάνεια. Μέσα σε 3 χρόνια το αφορολόγητο από τα 12.000 εκμηδενίστηκε. Ο  φόρος ακινήτων χτύπησε όχι μόνο τους πολίτες που υπέστησαν μείωση εισοδήματος, αλλά και σε εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους. Κερασάκι στην τούρτα, η εισφορά αλληλεγγύης που θα πήγαινε προς ενίσχυση των ανέργων, αλλά όπως παραδέχθηκαν οι επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών, η εισφορά κατέληξε στους δανειστές. Ο άνεργος, ή ο μισθωτός των 300€ ή ο μισθωτός των 800€ με 2 παιδιά, δεν μπορεί με τίποτα να πληρώσει ούτε ευρώ σε φόρους. Σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει για επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000, αλλά είναι αναγκαία η ελάφρυνση από χρέη που δημιουργήθησαν στο Δημόσιο Ταμείο, λόγω αντικειμενικής οικονομικής ανικανότητας.
Έτσι για τα φυσικά πρόσωπα, επιβάλλεται να ισχύσει να ισχύσει:
-Ολική διαγραφή των χρεών προς την Εφορία όσων πολιτών το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (7.178 ευρώ κατ΄άτομο και 15.073 για τετραμελή οικογένεια).
-Μερική διαγραφή των χρεών προς την εφορία προς τις εφορίες όσων πολιτών έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού τους εισοδήματος. Η διαγραφή θα αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης του εισοδήματός τους από 1.1.2010 έως σήμερα.
Τα χρέη αυτά, δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ στο ακέραιο. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας και της ρευστότητας σύντομα, και με αυτό το δεδομένο, τα παραπάνω χρέη, αποτελούν μία μορφή ψυχολογικού καταναγκασμού, καταπίεσης, που βυθίζει τους πολίτες αυτής της χώρας στην απελπισία, και πολλές φορές τους οδηγεί σε βουτιές στα μπαλκόνια.Αντίθετα, με την μείωση τους χρέους σε αυτούς που έχουν κάποια ικανότητα ακόμα, που θα σημάνει και μείωση των ποσών των δόσεων  ρυθμίσεων, δίνεται ουσιαστικό κίνητρο να έρθουν στα Δημόσια Ταμεία κάποια ποσά, που σήμερα δεν έρχονται.
ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Για τις επιχειρήσεις τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, αλλά  και πάλι μίας μορφής σεισάχθεια είναι αναγκαία. Δεν μιλάω για χρέη που αφορούν την απόδοση ΦΠΑ, τα οποία με τίποτα δεν πρέπει να διαγραφούν, αν και από την μία αναγνωρίζω ότι πολλοί επαγγελματίες δεν πλήρωσαν ΦΠΑ, για να ανταποκριθούν, σε περίοδο πτώσης τζίρου, στα υπόλοιπα έξοδα, αλλά αυτό θα άνοιγε "πόρτες", για χρέη ΦΠΑ, μεγαλοκαρχαριών που εκ συστήματος έχουν υιοθετήσει την λογική του "κακοπληρωτή".Έτσι θα πρότεινα:
- Διαγραφή χρεών σε επιχειρήσεις, που οφείλονται αποκλειστικά σε έκτακτους φόρους μετά το 2010, όπως ο φόρος του επιτηδεύματος
- Αναδρομική ισχύ, χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών, σε χρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν βέβαια απολέσει σημαντικό βαθμό τζίρου!
Και επειδή, αν διατυπωνόταν δημόσια αυτή η πρόταση, το μνημονιακό προσωπικό θα έκανε την κλασσική ερώτηση...."Και που θα βρείτε τα λεφτά, που θα κόψετε από οφειλές;;", η απάντηση είναι απλή. Αυτά τα χρέη, με αυτή την κατάσταση στην χώρα δεν θα πληρωθούν ποτέ σε μεγάλο ποσοστό. Αντίθετα η μείωση τους, θα επιφέρει αύξηση της ρευστότητας στα Δημόσια Ταμεία, λειτουργώντας ως κίνητρο για την απεμπλοκή από τέτοια βάρη...Και, εκεί η απάντηση, προς κάθε μνημονιακό παπαγαλάκι, θα γίνει σε μορφή ερωτήσεων:
"Και εσείς  που θα βρείτε τα λεφτά, που χρωστάνε οι εξαθλιωμένοι συμπολίτες μας;; Πως θα σας πληρώσουν τα 2 εκ. άνεργοι, και τα άλλα 2 εκατομμύρια χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων;; Πως θα πληρωθείτε από μία επιχείρηση που έβαλε λουκέτο;;"
Και αν πάρουμε απάντηση, τρυπήστε μου την μύτη......

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15464:dhmosio-seisaxthia&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου