Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Πρωτιά της Ελλάδας στην Ε.Ε. KAI στους άνεργους πτυχιούχους

Το στερεότυπο που κάποτε ήθελε τους νέους πτυχιούχους της ανώτατης εκπαίδευσης να βρίσκουν πιο εύκολα μια καλή δουλειά έχει από καιρό καταρριφθεί. Η υψηλή ανεργία των νέων επιστημόνων και η μετανάστευση στο εξωτερικό το έχουν επιβεβαιώσει. Τώρα, μπαίνει και η σφραγίδα με έρευνες και καταγραφές που δίνουν στην Ελλάδα την απογοητευτική πρωτιά μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. στην ανεργία των αποφοίτων των Πανεπιστημίων, με ποσοστό (επισήμανση Α.Α.: καταγεγραμμένων) 18% και αυξημένο κατά 189% την περίοδο 2008-2012!

Η έκρηξη της μετανάστευσης αυτής της κατηγορίας επιστημόνων συνέβαλε καταλυτικά στην εξέλιξη αυτή, τονίστηκε από τους υπευθύνους της έρευνας που διεξήχθη από το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της ετήσιας Εκθεσης για την Εκπαίδευση 2012-2013. «Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η βάση και η κοιτίδα της διδασκαλίας των κλασικών σπουδών πανευρωπαϊκά και να προσελκύει εκατοντάδες φοιτητές σε αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα στα Πανεπιστήμιά της, αντί να υποφέρει από διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιστημονικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας, Νίκος Παΐζης. Για την εκπαίδευση αυτών των νέων ανθρώπων, δε, έχει δαπανηθεί ένα τεράστιο κονδύλι που ξεπερνά το 5,5% του ΑΕΠ αν συνυπολογιστούν δημόσιες και οικογενειακές δαπάνες, με τις τελευταίες να έχουν εκτοξευθεί. Σύμφωνα με την έρευνα, η δαπάνη της οικογένειας αυξήθηκε κατά 61% τη δεκαετία 2001-2011, ενώ η κρατική δαπάνη ανά φοιτητή κατατάσσει τη χώρα στην 26η θέση των 27 χωρών.

Τα αρνητικά ρεκόρ είναι περισσότερα. Κατέχουμε, επίσης, την πρώτη θέση στην ανεργία των αποφοίτων της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ποσοστό 27,5%). Αντιθέτως, όσο κατεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο τόσο μειώνεται το ποσοστό ανεργίας. Κατέχουμε την 7η θέση σε ό,τι αφορά τους αποφοίτους της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ωστόσο, ο γενικός δείκτης ανεργίας τα σαρώνει όλα. Ο ρυθμός αύξησης πενταετίας στην Ευρώπη αποτελεί για την Ελλάδα ετήσιο ρυθμό την περίοδο 2008-2012.

Τέλος, με αφορμή τη διαθεσιμότητα, η έρευνα κατέδειξε ότι στην Ελλάδα καταγράφεται η μικρότερη αναλογία διοικητικών υπαλλήλων ανά επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό αλλά και ανά φοιτητή, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Το 2010 σ’ έναν ακαδημαϊκό δάσκαλο αντιστοιχούσαν 26,3 φοιτητές, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 16,3. Τη δεκαετία 2001-2010 ο φοιτητικός πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε κατά 34,2%, ενώ το ακαδημαϊκό της προσωπικό πολύ λιγότερο και το διοικητικό και ερευνητικό ακόμη λιγότερο.

Εμφανής και η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Στα 8.321,1 ευρώ η μέση ευρωπαϊκή δαπάνη ανά φοιτητή ετησίως, 5.043,4 ευρώ η ελληνική δαπάνη ανά φοιτητή.

Αννα Ανδριτσάκη

(ΠΗΓΗ: http://www.efsyn.gr/)

Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2013/10/kai.html#ixzz2ikmgXXtQ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου