Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ελληνοϊσραηλινές ασκήσεις: «Πρώτης τάξεως εκπαίδευση για χτύπημα στο Ιράν»


Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις φέρονται να συμμετέχουν, μέσω κοινών ασκήσεων, στις προετοιμασίες του Ισραήλ για ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος αναφέρει πως αναλυτές που παρακολουθούν συστηματικά τις διαρκώς αυξανόμενες ελληνο-ισραηλινές ασκήσεις σημειώνουν ότι  πλέον οι Ισραηλινοί δεν κρύβουν πως οι ασκήσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου αποτελούν μια πρώτης τάξεως εκπαίδευση για το ενδεχόμενο στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράν.
Ισραηλινές εφημερίδες, τις οποίες επικαλείται το «Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος», επισημαίνουν πως το Ισραήλ σε μια σπάνια για τα δεδομένα του ανακοίνωση ανέφερε ότι μαχητικά αεροσκάφη εκπαιδευονται αυτές τις ημέρες σε εναέριους ανεφοδιασμού σε προσομοίωση αποστολής αεροπορικού χτυπήματος σε μεγάλες αποστάσεις. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι Times of Israel για πρώτη φορά οι Ισραηλινές ΕΔ ανέβασαν στο Youtube βίντεο στο οποίο δείχνουν τον εναέριο ανεφοδιασμό F 15 και F 16 στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ισραηλινών οι περισσότερες ισραηλινές Μοίρες κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετείχαν στην άσκηση στο Αιγαίο. Οι ασκήσεις προέβλεπαν ανεφοδιασμούς και σκληρές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Όπως λένε αεροπόροι που συμμετείχαν στην άσκηση τα σενάρια προέβλεπαν πτήσεις σε μεγάλες αποστάσεις, με αντιμετώπιση απρόβλεπτων απειλών, σε άγνωστο εναέριο χώρο και έδαφος.
«Η άσκηση πάνω από ελληνικά ύδατα», γράφουν οι Times of Israel «ήταν η τελευταία σε μια σειρά από κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Αθήνας. Οι ναυτικές δυνάμεις του Ισραήλ, της Ελλάδας και των ΗΠΑ το Μάρτιο πραγματοποίησαν δύο εβδομάδων κοινή στρατιωτική άσκηση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά».
Συνέχεια στις πολεμικές προετοιμασίες έδωσαν οι νέες ασκήσεις-επιχειρήσεις διάσωσης μάχης” που πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη. Σύμφωνα με το «Δίκτυο Σπάρτακος»  στην άσκηση “Minoan Star” συμμετείχαν από τη μεριά του ισραηλινού στρατού:
8 ελικόπτερα τύπου UH-60
1 αεροπλάνο C-12 (King Air 200)
2 ιπτάμενα τάνκερ
4 ελικόπτερα CH-53
1 αεροσκάφος (King Air 200) αναγνώρισης στόχων και μετάδοσης πληροφοριών.
1 αεροσκάφος C-130 μεταφοράς προσωπικού και πυρομαχικών.
Η συμμετοχή από την πλευρά της Ελλάδας είναι :
3 ελικόπτερα Απάτσι τύπου AH-64A
3 ελικόπτερα Απάτσι τύπου AH-64DHA
1 ελικόπτερο τύπου CH-47D
«Ιδιαίτερη σημασία έχει να παρακολουθήσουμε τα  σενάρια που θα υλοποιηθούν», σημειώνει το Δίκτυο Σπάρτακος και επισημαίνει:
α.    Για τα επιθετικά ελικόπτερα: Διεξαγωγή πτήσεων σε κοινούς σχηματισμούς για συνεκπαίδευση στα αντικείμενα της πτήσης χαμηλής ναυτιλίας, της συνοδείας, της ασφάλισης περιοχής και της εικονικής προσβολής στόχων εδάφους, με τη συνεργασία για αναγνώριση στόχων και μεταβίβαση πληροφοριών μέσω Σ/Α από Αεροσκάφη C-12 (King Air 200) της ΙΠΑ.
β.    Για τα μεταφορικά ελικόπτερα: Εκτέλεση πτήσεων και αποπροσγειώσεων σε ορεινό έδαφος και σε μεγάλα ύψη καθώς και υλοποίηση σεναρίου αποστολής έρευνας και διάσωσης (SAR).
γ.    Επίσης σχεδιάσθηκε η υλοποίηση σεναρίου Long Range CSAR, το οποίο πραγματοποιήθηκε τις νυκτερινές ώρες της 15 Οκτωβρίου 2013, με την συμμετοχή ισραηλινών Ελικοπτέρων CH-53 και ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων.
Το Δίκτυο Σπάρτακος υπογραμμίζει ότι «περισσότερες λεπτομέρειες έφεραν στη δημοσιότητα μιλιταριστικά σάιτ, αποκαλύπτοντας τι και σε ποιον κάνουν «έρευνα και διάσωση» όλες αυτές οι ασκήσεις». Αναφέρουν ότι «το σενάριο της άσκησης προβλέπει την κατάρριψη  μαχητικού ή μαχητικών της ισραηλινής Αεροπορίας σε χώρο που προσομοιάζει με την εδαφική διαμόρφωση του βόρειου Ιράν. Βάσει του σεναρίου οι καταρριφθέντες Ισραηλινοί πιλότοι εκπέμπουν κωδικοποιημένο σήμα εγκατάλειψης σε εχθρικό  έδαφος κάτι που κινητοποιεί άμεσα ομάδα έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR)  της ισραηλινής Αεροπορίας η οποία προσεγγίζει το σημείο της εγκατάλειψης προερχόμενη από βάση στο Αζερμπαϊτζάν. Οι πιλότοι όμως εντοπίζονται από τις ιρανικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η καταδίωξη.
Η άσκηση πραγματοποιείται μεταξύ του Ελληνικού Στρατού και της ισραηλινής Αεροπορίας και  αφορά όπως αναφέρθηκε σενάρια βαθιάς διείσδυσης μονάδων ειδικών δυνάμεων και σενάρια έρευνας-διάσωσης μάχης. Τα ισραηλινά ελικόπτερα πέταξαν απ' ευθείας από το Ισραήλ στην Κρήτη και εκτέλεσαν τις αποστολές μεταφέροντας τις ειδικές ομάδες CSAR και αυτό για να γίνει πιο πειστικό το σενάριο της άσκησης κάτι που οι Ισραηλινοί επιθυμούσαν ιδιαίτερα. Το ίδιο άλλωστε έγινε και με την άσκηση «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ 2013» όπου τα ισραηλινά μαχητικά πέταξαν μέχρι τις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου χωρίς να προσγειωθούν σε κάποια ελληνική Αεροπορική Βάση, παρά μόνο με εναέριους ανεφοδιασμούς».
Το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος ζητά την κατάργηση  της «στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ» και προσθέτει πως «προσωπικό, φαντάροι και μόνιμοι, βρίσκονται προ σοβαρών διλημμάτων καθώς διατάζονται να συμβάλλουν στην προετοιμασία να συμβάλλουν στην προετοιμασία ενός τεράστιου εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου