Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜ/ΔΙΟ ΜΕ «ΤΣΕΚΟΥΡΙ» 500 ΕΚ. ΕΥΡΩ

(Τρ. 29/10/13 - 10:11)
ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«ΛΟΥΚΕΤΑ» ΣΕ 800 ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ - ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 30.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας το "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έρχεται να κατεδαφίσει και τις τελευταίες κατακτήσεις, προκειμένου να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.
Με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση μπαίνουν οι βάσεις για να ενεργοποιηθούν οιελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για το εισπρακτικό "σαφάρι" του επόμενου διαστήματος. 
Τα κυβερνητικά στελέχη σε μία προσπάθεια να αποφύγουν το πολιτικό κόστος από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, ισχυρίζονται ότι οι παρεμβάσεις θα είναι «στοχευμένες», δηλαδή θα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων. Μιλώντας την Κυριακή στο Mega, o υπουργός Εργασίας έβαλε φρένο στα σενάρια περί παρεμβάσεων στο καθεστώς πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν πρόκειται ναθιγούν τα όρια ηλικίας, όπως υφίστανται σήμερα».
Η πραγματικότητα, όμως, είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το ύψος του δημοσιονομικού κενού είναι σε εξέλιξη. Η τρόικα υπολογίζει το εν λόγω κενό στα 2 - 2,5 δισ. ευρώ, πράγμα που υποδηλώνει ότι οι αντιασφαλιστικές ανατροπές δεν θα έχουν τελειωμό.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την εξοικονόμηση των 500 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Εργασίας στοχεύει αυτή να προέλθει από:
  • Την καταγραφή και των εισφορών για εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) από το Δεκέμβριο του 2013.
  • Την απευθείας αναγραφή των ποσών των συντάξεων στις φορολογικές δηλώσεις, με στόχο την πάταξη του φαινομένου της μη δήλωσης των πραγματικών ποσών
  • Την αναζήτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών(ΚΕΑΟ) που θα προχωρά και σε κατασχέσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.
  • Τις μηνιαίες διασταυρώσεις των εισφορών που καταβάλλονται μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.
  • Την επέκταση του προστίμου των 10.550 ευρώ και στους εργοδότες που δεν δηλώνουν εργαζόμενους στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.
Τα παραπάνω μέτρα, όμως, μοιάζουν με τις συνήθεις ανέξοδες υποσχέσεις για την εξοικονόμηση πόρων από την πάταξη, δήθεν, της εισφοροδιαφυγής.
Και επειδή οι εισπράξεις από τα ως άνω μέτρα θα αποτύχουν, είναι βέβαιον ότι θα αντικατασταθούν από ένα νέο σαφάρι κατά των συντάξεων και των μηδαμινών ασφαλιστικών εισφορών.
Ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε κυνικά ότι έρχονται μειώσεις στα εφάπαξ του Δημοσίου. «Από 1/1/2014 με την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου εξορθολογίζεται το σύστημα και πράγματι εδώ θα υπάρχει μια απομείωση του εφάπαξ. Δεν είμαι έτοιμος να πω ποσοστό. Θα προσπαθήσουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια η προσαρμογή», είπε.
Ο Γ. Βρούτσης, διευκρίνισε πάντως ότι μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013 -όπως προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία- δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων.
Σε ό,τι αφορά στα ειδικά ταμεία (ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες) ο ίδιος τόνισε ότι το μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή οι εργοδοτικές εισφορές, θα μειωθούν όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο στα επίπεδα του ΙΚΑ, κάτι που ισοδυναμε με μείωση παροχών και συντάξεων .

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 800 ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ 30.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Έρχονται «λουκέτα» σε 800 ΝΠΔΔ και 30.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μπουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Πρόκειται για τον κατάλογο της κυβέρνησης με τους προς κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμούς που είναι εκατοντάδες.
Πρόκειται για οργανισμούς και εταιρείες του δημοσίου που υπάγονται στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Πολιτισμού, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Περιβάλλοντος.
Σε όλες αυτές τις υπηρεσίες υπηρετούν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 25.000 ως 30.000 υπάλληλοι.Με λίγα λόγια η κυβέρνηση ανακάλυψε τη μεγάλη δεξαμενή εργαζομένων απ' όπου θα προέλθουν οιπρος απόλυση και προς διαθεσιμότητα υπάλληλοι.
Ενδεικτικά κάποιοι από τους φορείς που μπαίνουν στο στόχαστρο:
Υπουργείο Οικονομικών
Βαρβάκειο Ίδρυμα
Ελληνικές Εκθέσεις
ΕΑΒ
Κτηματική Εταιρεία
ΟΔΔΥ
ΟΔΔΗΧ
Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο
Γραφείο Εύρεσης Ναυτιλιακής Εργασίας
Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης
Οίκος Ναύτου
Ταμείο Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού
Ταμείο Πρόνοιας Κατωτερων πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικου
Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης
Κεντρική Αγορά Πάτρας
Οργανισμοί Ανάπτυξης
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Εταιρεία διαχείρισης περιουσίας Δημοκρίτειου
Ίδρυμα νεολαίας και δια βιου μάθησης
Ακαδημία Αθηνών
Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Αθηνών, Βελλάς, Ηρακλείου
Εθνικό ίδρυμα Ερευνών
Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Επιστημονικό Πάρκο Πατρών Α.Ε.
Οργανισμος Επαγγελματικής Κατάρτισης
Όλα τα ΤΕΙ
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΕΑΚ Γλυφάδας
ΕΑΚ Χανίων
ΕΑΚ Θεσσαλονίκης
Εθνική Λυρική Σκηνή
Εθνικό Θέατρο
Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Οργανισμός τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτησης
Υπουργείο Υγείας
Αναρρωτήριο Πεντέλης
Θεαγένειο
Α.Ε. Μονάδων Υγείας
Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών
Θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων : Καβάλας, Λασιθίου, Ρόδου, Ρεθύμνου
Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ευρυτανίας
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο
ΓΕΟΒ Πεδιάδων Θεσ/νικης – Λαγκαδά
Εθνική Επιτροπή Γάλακτος
Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας
Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων
ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα
Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
Θέμις Κατασκευαστική
Α.Ε. Εκμετάλλευσης Αυτοκινητοδρόμων
Αρχή Συντονισμού Πτήσεων
ΓΑΙΑ ΟΣΕ
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
ΕΔΙΣΥ
ΕΡΓΟΣΕ
Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ
ΤΡΕΝΟΣΕ ΑΕ
ΤΡΑΜ ΑΕ
Υπουργείο ΠΕΚΑ
Σύνδεσμος διαχείρισης στερεών αποβλήτων
ΕΚΠΑΑ
ΕΚΒΑΑ
Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης
Πράσινο Ταμείο
Δελτα Έβρου
Δέλτα Νέστου
Φορέας Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου
Πάρκο Σχοινιά Μαραθώνα
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης
Κοινωνία της Πληροφορίας

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
«Ο Υπουργός Εργασίας έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνεςγιατί, για άλλη μία φορά, αποδείχτηκε ο προθυμότερος μαθητής της τρόικας αποδεχόμενος την κάλυψη και πάλι ολόκληρου του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας για το 2014 από τον ήδη λεηλατημένο κουμπαρά των ασφαλισμένων.
Ο Υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση προκαλούν υπέρμετρα τον λαό ισχυριζόμενοι ότι θεωρούν μάχη εθνικής σημασίας την προσπάθεια αύξησης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων,όταν είναι γνωστό ότι τα μείωσαν και εξακολουθούν να ταμειώνουν δραματικά με τις μνημονιακές πολιτικές τους σφαγιασμού των μισθών, εκτίναξης της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής και καταλήστευσης των αποθεματικών τους μέσω του κουρέματος των ομολόγων του δημοσίου, τα οποία κατείχαν.
Ένα είναι σίγουρο, ότι η κυβέρνηση, εάν τολμήσει να εφαρμόσει τις συμφωνίες της με τους τοκογλύφους δανειστές της χώρας για να αρπάξει για λογαριασμό τους έστω και ένα επιπλέον ψίχουλο από το ψωμί των συνταξιούχων, θα ανατραπεί με πάταγο λόγω των παλλαϊκών αντιστάσεων που θα πυροδοτήσει.»
Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου