Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Τα σενάρια για χαράτσι - διαθεσιμότητα

Στην εξασφάλιση 3 δισ. ευρώ, διατηρώντας ακέραιο το χαράτσι της ΔΕΗ, επιμένει η τρόικα που οι επιτελείς της φτάνουν στην Αθήνα. Ζητά τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν μέχρι τον Ιούνιο.
Τα σενάρια για χαράτσι - διαθεσιμότητα

Τα «εμπόδια» της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο και του «χαρατσιού» για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ για το 2013 καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που καταφθάνει στην Αθήνα στα μέσα της εβδομάδας.
Οι δανειστές αξιώνουν να συνεχιστεί η καταβολή του έκτακτου φόρου για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, χωρίς μειώσεις, υποστηρίζοντας ότι μόνο από τη συγκεκριμένη διαδικασία υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα 3 δισ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί για το 2013, ενώ για να αποδεχτούν το σχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο ζητούν να προσδιοριστεί αριθμός υπαλλήλων που θα απολυθούν άμεσα από τις κρατικές υπηρεσίες.
Το υπ. Οικονομικών επεξεργάζεται σειρά προτάσεων όπου περιλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση ενός νέου μειωμένου τέλους ακινήτων, που θα συζητηθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη, μία μέρα πριν από τη συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Γ. Στουρνάρα με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας.
Για το θέμα της διαθεσιμότητας 25.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση έχει αποστείλει πριν από 15 ημέρες νέα πρόταση στους δανειστές, για την οποία δεν έχει λάβει ακόμα τελική απάντηση.
Το πρώτο τους ραντεβού με τον Γ. Στουρνάρα θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη οι επικεφαλής της τρόικας
Το πρώτο τους ραντεβού με τον Γ. Στουρνάρα θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη οι επικεφαλής της τρόικας
Η πρόταση που έχει αποσταλεί στην τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει την εκτίμηση ότι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 υπάλληλοι μέχρι τον Ιούνιο, οι οποίοι θα προέλθουν: 2.500 υπάλληλοι από τα υπουργεία, 800 εργαζόμενοι από καταργούμενους οργανισμούς, 3.300 υπάλληλοι από τις συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, 5.500 υπάλληλοι από τα νέα οργανογράμματα των φορέων κάτω από τη γενική κυβέρνηση όπου η «μερίδα του λέοντος» θα προκύψει από τους δήμους και τις περιφέρειες.
Παράλληλα προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού με το «ξεσκόνισμα» των προσωπικών φακέλων όλων των υπαλλήλων.
Σε πρώτο χρόνο θα αξιολογηθούν οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για να ελεγχθεί π.χ. εάν έχουν καταθέσει πλαστά έγγραφα ή να εκτιμηθεί σε ποιες θέσεις μπορούν να μετακινηθούν.
Τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα όλων των φορέων, θα γίνει ο προγραμματισμός των μετακινήσεων, ενώ στα τέλη του έτους αναμένεται να συμπληρωθεί ο αριθμός των 25.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα.
«Αγκάθι» των διαπραγματεύσεων για το Δημόσιο αποτελεί το θέμα των πειθαρχικά ελεγχόμενων υπαλλήλων. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, για να συμφωνήσουν με το σχέδιο της κυβέρνησης, ζητούν να περιγραφεί όχι μόνο η διαδικασία και οι φορείς από τους οποίους θα τεθούν 25.000 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα, αλλά και ένας αριθμός εργαζομένων που θα απολυθούν εντός του 2013, από την κατηγορία των «επίορκων».
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να απομακρύνει τους «επίορκους» υπαλλήλους -που εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 5.500 υπαλλήλους μαζί με τους «κοπανατζήδες» και τους κατόχους πλαστών εγγράφων-, αλλά τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες που ενδέχεται να ολοκληρωθούν εντός του 2014.
Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την ανησυχία τους για τη «σιγή ασυρμάτου» που εκπέμπουν τα στελέχη της τρόικας στο θέμα του Δημοσίου, καθώς εκτιμούν ότι μετά το «Βατερλό» της απόρριψης των δύο αρχικών προτάσεων που κατέθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης, η μοναδική λύση για να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές είναι να εγγυηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός την υλοποίηση του προγράμματος.
ΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ
Το θέμα των επίορκων υπαλλήλων προέκυψε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μετά τη διαπίστωση της πολύμηνης καθυστέρησης στη λειτουργία των νέων πειθαρχικών συμβουλίων. Προσφάτως, έναν χρόνο μετά τη θεσμοθέτησή τους, συστάθηκαν τα νέα πειθαρχικά όργανα που αποτελούνται στην πλειονότητά τους από δικαστικούς λειτουργούς, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο περίπου 3.300 εκκρεμών υποθέσεων οι οποίες εκδικάζονται σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.
Κ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ - ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Το εναλλακτικό σχέδιο
Μέσω της ΔΕΗ με οριακές εκπτώσεις το τέλος ακινήτων
«Χαράτσι» στα ακίνητα και το 2013 μέσω της ΔΕΗ χωρίς... εκπτώσεις ζητά η τρόικα επικαλούμενη τη μεγάλη «μαύρη τρύπα» που θα ανοίξει στον προϋπολογισμό, αν ο συγκεκριμένος φόρος γίνει πιο ήπιος ή αντικατασταθεί από το σχεδιαζόμενο ενιαίο τέλος ακινήτων. Η φορολογία στα ακίνητα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, οι οποίοι αναμένεται να έλθουν στην Αθήνα το αργότερο μέχρι το βράδυ της Τετάρτης και να πραγματοποιήσουν το πρώτο τους ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, την Πέμπτη.
Οπως τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να συζητήσει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) από το ενιαίο τέλος, γιατί στην περίπτωση αυτή δημιουργείται ένα κενό της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος προσθέτει πως στην περίπτωση που το «χαράτσι» γίνει πιο ήπιο με μειώσεις συντελεστών, οι εισπράξεις θα περιοριστούν και ως εκ τούτου η τρόικα ζητά να καλυφθούν οι απώλειες με μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Οπως γίνεται αντιληπτό, το ενδεχόμενο να υπάρξουν «εκπτώσεις» στο «χαράτσι» απομακρύνεται, καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν έκτακτα ισοδύναμα μέτρα. Πάντως στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το ζήτημα είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και δεν έχει κλείσει.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως προς την κατεύθυνση αυτή στο υπουργείο Οικονομικών έχουν προχωρήσει στην κοστολόγηση εναλλακτικών σχεδίων εφαρμογής του ΕΕΤΗΔΕ με «εκπτώσεις» για την τρέχουσα χρήση.
Τι προβλέπεται
Τα σχέδια «τρέχει» ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και σύμφωνα με πληροφορίες στα κυριότερα εξ αυτών προβλέπονται:
  • Μείωση των συντελεστών για ακίνητα των οποίων η τιμή ζώνης δε ξεπερνά τα 1.800 με 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • Μείωση συντελεστών για ακίνητα χαμηλής αξίας με παράλληλη αύξησή τους για τα πιο ακριβά ακίνητα.
  • Πλήρης εξαίρεση υπό προϋποθέσεις από το ΕΕΤΗΔΕ για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, πολύτεκνοι κ.ά.
Πάντως σε κάθε περίπτωση ο φόρος θα εισπραχθεί και φέτος μέσω της ΔΕΗ με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν τον διαχωρισμό του από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού και τη βεβαίωσή του από την Εφορία.
Εξάλλου με τα σημερινά δεδομένα θα ισχύσει και για το τρέχον έτος ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, καθώς δεν φαίνεται να αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των ακινήτων.
Εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2013 θα λάβουν προς το τέλος του έτους όσοι φορολογούμενοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Από τον συγκεκριμένο φόρο τα προσδοκώμενα έσοδα σε ετήσια βάση φθάνουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Διετία 2013-2014
Ρύθμιση για τις οφειλές θα κλείσει το κενό των 900 εκατ.
Το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013-2014, για το οποίο επιζητεί πλήρη κάλυψη η τρόικα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φορολόγηση των ακινήτων.
Αν το ΕΕΤΗΔΕ εφαρμοστεί ως έχει, εκμηδενίζεται κενό 1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη παραμένει ένα «χάσμα» 900 εκατ. ευρώ για τη διετία. Οπως εξηγούν, αυτό προκύπτει είτε από μέτρα που δεν θα εφαρμοστούν, όπως για παράδειγμα η εισφορά δύο τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρή-σεων υπέρ του ΟΑΕΕ ή που δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα (π.χ. περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις).
Προσθέτουν πως αν τεθεί άμεσα σε εφαρμογή μια ελκυστική ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, το κενό θα καλυφθεί.
Ληξιπρόθεσμα
Μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ασφαλιστικό σύστημα υπολογίζονται σε 15 δισεκατομμύρια και εκτιμάται πως κάθε χρόνο μπορεί να εισπράττεται περίπου 1,5 δισεκατομμύριο.
Βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής πλευράς είναι ο αριθμός των δόσεων για την ευνοϊκή ρύθμιση, που θα ονομάζεται «νέα αρχή». Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν η ρύθμιση να έχει 36 δόσεις, ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει 48.
Πάντως, με βάση τα σενάρια, ο αριθμός των δόσεων θα περιορίζεται κάθε μήνα (δηλαδή όποιος υπαχθεί στη ρύθμιση τον πρώτο μήνα θα έχει 36 δόσεις, αν υπαχθεί τον δεύτερο μήνα θα έχει 35 δόσεις και ούτω καθεξής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου