Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Εσείς τι ξέρετε για το TTIP;

Η διατλαντική σχέση εμπορίου και επενδύσεων και οι συνέπειές της

Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, οργάνωσαν στις 10 & 11 Ιουνίου ένα διήμερο ενημέρωσης για το ΤΤΙΡ.
Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των –μυστικών– διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (μέσω της Κομισιόν) και ΗΠΑ. Αλλά τι είναι το ΤΤΙΡ και τι γνωρίζουμε για αυτό; Ποιους τομείς θα επηρεάσει και τι επιπτώσεις θα έχει στην καθημερινή μας ζωή;

Στις 10 Ιουνίου οργανώθηκε κλειστό εργαστήριο για δημοσιογράφους και στις 11 Ιουνίου κλειστό εργαστήριο για συνεργάτες βουλευτών. Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το ΤΤΙΡ και τις επιπτώσεις του και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τη δημοσιογράφο Ulrike Herrmann (die tageszeitung, Βερολίνο) και τη διευθύντρια διεθνούς προγράμματος στο Center for Food Safety, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, Debbie Barker, καθώς και με συνεργάτριες και συνεργάτες των δύο ιδρυμάτων για διάφορες πλευρές της συμφωνίας αυτής. Ελπίζουμε ότι η πληροφορία για το ΤΤΙΡ θα διαχυθεί σύντομα (βλ. στην ενότητα "Αναφορές στον Τύπο", παρακάτω, τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο), έτσι ώστε να αρχίσει να οργανώνεται η αντίσταση, τόσο από την κοινωνία των πολιτών όσο και από τα κόμματα, στο πολιτικό επίπεδο.
Επίσης, στις 10 Ιουνίου, στις 19:00, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ακαδημίας 18, 1ος όροφος) οργανώθηκε δημόσια εκδήλωση με θέμα

ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΤΙΡ;
Η Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων και οι συνέπειές της

  • Ulrike Herrmannδημοσιογράφος (die tageszeitung), Βερολίνο (το powerpoint της εισήγησης στην ενότητα "Διαβάστε ακόμη", παρακάτω)
  • Debbie Barker, διευθύντρια διεθνούς προγράμματος στο Center for Food Safety, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ
  • Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (η εισήγηση στην ενότητα "Ομιλίες", παρακάτω)
Συντονίζει η Ευρυδίκη Μπερσή, δημοσιογράφος

Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ ασχολείται εντατικά με το ΤΤΙΡ και την αντίσταση που οργανώνεται απέναντι σε αυτό, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Έχει δημοσιεύσει δύο βιβλιαράκια για το θέμα:
- Ulrike Herrmann, Free Trade - Project of the Powerful: TTIP EU-USA Transatlantic Trade and Investment Partnership, στα γερμανικά και τα αγγλικά.

http://rosalux.gr/event/eseis-ti-xerete-gia-ttip

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου